Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, alanında Türkiye’deki 2 önemli kütüphaneden biri olan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinin 1984 yılında açıldığını söyledi.
Bugüne kadar devir, bağış ve satın alma yoluyla kütüphanedeki kitap sayısının nadir matbu ve yazma eser olarak toplam 85 binin üzerine çıktığını ifade eden Şahin, ‘’En son geçen hafta Elazığ Müze Müdürlüğünden kütüphanemize 332 adet eser devredilmiştir. Bunlarla birlikte farklı Müze Müdürlüklerinden devredilen kütüphane sayısı da 54’ü geçmiştir’’ dedi.
EL YAZMASI KUR'ÂN-I KERİM
REKOR DENEMESİ
Şahin, Elazığ Müze Müdürlüğünden devredilen eserler içinde Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait çok nadir yazma eserler ve belgeler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
‘’Tek levha halinde, satırların yatay ve dikey olarak dizildiği, bir nev'î rekor denemesi olan Kur'ân-ı Kerim de bakıma alınan eserler arasında yer alıyor. Hicri 1301 yılına ait olduğunu tesbit ettiğimiz bu eser, pek rastlanılmayan, alanında nadir bir eserdir. Gubari hat tarzında yazılmış çok küçük, gözle bile görülemeyecek, mercekle okunabilecek bu eser bir nev'î rekor denemesidir. Belki de ucu kıl gibi kalemlerle yazılmış olan bu levha üzerinde Kur'ân-ı Kerim’in 6666 âyeti bulunmaktadır. Biz, tablo halinde el yazması olan hasır motifi tarzında yatay ve dikey satırların bulunduğu böyle bir levhaya ilk defa rastladık.’’
BİR İNSAN ÖMRÜ VERİLMİŞ
Söz konusu levha halindeki Kur'ân-ı Kerim’in, bir insan ömrünün verilerek meydana getirildiğini düşündüklerini dile getiren Şahin, bu eserlerin maddî olarak paha biçilemeyecek kadar değerli olduğunu, para ile ölçülemeyeceğini bildirdi. Şahin, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait eserlerin bakıma alındığını, kısa süre içinde bakımı tamamlanıp, dijital kopyaları gerçekleştirilerek okuyucunun hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.
|