ANADOLU'NUN İlk Cuma mescitlerinden biri olan ve harabe halde olduğu için yüzyıllardır ibadete kapatılan Sivas’ın Divriği ilçesindeki Kale Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılarak, ziyarete açıldı. Divriği ilçesinde, tarihî kaynaklara göre Mengücekliler tarafından 1180-1181 yıllarında yapılan ve Türk yapılaşma sürecinde günümüze erişen en eski yapılardan biri olarak kabul edilen tarihî Kale Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu geçen yıl onarıma alındı.
Projesi Çukurova Üniversitesi tarafından hazırlanan çalışmalar kapsamında, caminin yıkılan güney cephesi moloz taş ve özgün harca benzeyen bir harçla tamamlandı. Kemer ve tonozlarda çürüyen taşlar aslına göre yenilenerek, cami iç mekânındaki taşıyıcı ayaklarda bulunan çürüyen taşlar tamamlandı. Cami beden duvarlarındaki çatlaklıklar mekanik dikiş sistemiyle giderilerek, iki yöne eğimli tonoz üzeri kurşun kaplama yapıldı. Anadolu’nun ilk Cuma mescitlerinden biri olduğu bildirilen ve yüzyıllardır harabe halde bulunduğu için ibadete kapalı olan Kale Camii’ndeki onarım işleri bir süre önce tamamlandı. Onarımın ardından yaklaşık 300 yıl aradan sonra camide Cuma Namazı kılındığı bildirildi. Yetkililer, coğrafî şartı sebebiyle ulaşımın zor olduğu caminin şu an için sürekli olarak ibadete açık olmadığını, ziyaret edilebileceğini açıkladılar.
Kaynaklara göre 1180-1181 yıllarında Mengücekliler tarafından yapılan ilk cami olan Kale Camii, Türk yapılaşma sürecinden günümüze erişen en eski yapılardandır.
Divriği Kalesi üzerinde, Çaltı Vadisi’nin korkunç uçurumunun kenarında yer alan yapının Şahinşah bin Süleyman bin Emir İshak tarafından Meragalı usta Hasan’a yaptırıldığı, kuzey yönünde asıl ibadet alanına girişi sağlayan kapı lentosunun üzerindeki kitabesinde belirtilmektedir.
|