YAKLAŞIK 9 bin yıllık Çatalhöyük ve 10 bin yıllık Boncuklu Höyük kazılarının yapıldığı Konya’da 350 höyük bulunduğu bildirildi.
Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içindeki Çatalhöyük’te kazısında görevli arkeolog Gülay Sert, Türkiye kültür varlıklarının bulgularının, envanterinin çıkarılması amacıyla yapılan Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında Konya ve Batı Karadeniz’de birçok araştırma yaptığını söyledi.
Konya ve çevresini azimle köy köy gezdiğini ve höyükleri tesbit ettiğini vurgulayan Sert, ‘’Konya, bir höyük zengini. Bölgede 350 höyük bulunuyor ve bunlardan sadece birkaçında kazı çalışmaları var. Diğerleri barındırdığı hazinesiyle öylece bekliyor’’ dedi.
9 bin yıllık Çatalhöyük kazılarında elde edilen bulguların, Türkiye arkeolojisi ve dünya tarihi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Sert, şunları kaydetti:
‘’9 bin yıl öncesine ait duvar resimleri, çeşitli figürlerle süslü kap ve mühürler binlerce yıl öncesinin yaşamı hakkında bilgi veriyor. Yerleşim düzenleri, yaşam şekilleri, hayvanların evcilleştirmesine yönelik inanılmaz bulgular var. Karatay ilçesindeki Boncuklu Höyük de 10 bin yıllık geçmişe sahip. Boncuklu Höyük, fazla u-zakta olmayan Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski, ancak kültürleri arasındaki bağ bazı izlerle görülebiliyor. Halen kazı çalışmaları sürüyor. 9 ve 10 bin yıl öncesine ait daha birçok buluntu ortaya çıkarılacak ve bize geçmişe ait yeni fikirler verecek.’’
|