ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, DTP grubunun desteğiyle, “darbe” iddialarının TBMM tarafından araştırılmasını isteyen önergeyi başkanlığa sundu.
1960’tan bu yana askeri müdahale ve muhtıralarla demokrasinin her on yılda bir kesintiye uğratıldığı ülkemizde, böyle bir önergeye iktidar-muhalefet demeden Parlamento’nun tümüyle katılması beklenirdi. Türkiye aylardır “Ergenekon soruşturması” ve “Darbe günlükleri” ile çalkalanıyor olmasa, Uras’ın girişimi “Meclis’te darbe araştırmasının zamanı mı?” diye marjinal bulunabilirdi. İktidar ve ana muhalefet liderlerinin kendilerini “Ergenekon’un savcısı ve avukatı yerine koydukları”, toplumu derinden sarsan olayları basit polemiklerle gerçek yörüngesinden saptırmaya çalıştıkları bir ortamda “bağımsız” bir milletvekilinin çıkıp Meclis araştırması istemesi cesaret vericidir. CHP ve AKP’den tek bir milletvekili bile önergeyi imzalamamış! İktidar sözcüleri, konu “yargıya” intikal ettiği gerekçesiyle topu taca atıyorlar.
Ufuk Uras ise, TBMM’de darbelerle ilgili bir komisyon kurulması halinde, Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılarak 12 Eylülcülere yargı yolu açılabileceği gibi, müdahalelere zemin hazırlayan Silahlı Kuvvetler İç Hizmetler Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin değiştirilebileceği düşüncesinde:
“*Türkiye’de geçtiğimiz yıllardaki darbe hazırlığı iddialarının doğru olup olmadığının araştırılması için;
*Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün 7 Nisan 2007 tarihli Milliyet’in manşetinden yayımlanan demecinde “İddia edilen, ortaya atılan niyetleri, gayretleri biliyoruz. Basında çıkmadan önce biliyorduk. Bunlar, devlette bilmesi gereken yerlere bildirilmiştir. Bilmesi gerekenlerin bilgisi vardır. Zaten savcılar da gereğini yaparlar” ifadesindeki, “bilmesi gereken yerler”in neyi bildiklerinin ve “gereğini yapıp” yapmadıklarının araştırılması için;
*Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Anadolu Ajansı’na “Şimdi ne desem ateşe benzin dökmek olur. Böyle şeyler zamanı gelince açıklanır. Belki ben açıklarım, belki başkaları açıklar” ifadesindeki, “açıklanması gerekenler”in neler olduğunun araştırılması için;
*Emniyet tarafından hazırlandığı iddia edilen teknik rapordaki, darbe günlüklerinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığının kesin bir biçimde kanıtlandığı savlarının doğru olup olmadığının araştırılması; kamuoyunda oluşan şüphe ve endişelerin dağıtılması, haklarında kuşku bulunan kişilerin durumlarının aydınlığa kavuşturulması için Anayasamızın 98, İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımızla arz ederiz.“
Uras’ın 22 imzalı önergesi tutanaklara geçmekle kalmamalı, Meclis Araştırması açılmalı.
Milliyet, 18 Temmuz 2008
|