|
|
|
Cârî açık 80 kat arttı |
Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, ülke ekonomisindeki temel sorunların, 2002’de 626 milyon dolar olan cârî açığın, 2008’de yaklaşık 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşmasından kaynaklandığını belirterek, âcilen önlem alınması gerektiğini söyledi.
adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, ‘’ülke ekonomisindeki temel sorunların, 2002’de 626 milyon dolar olan cari açığın, 2008’de yaklaşık 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşmasından kaynaklandığını’’ belirterek, acilen tedbir alınması gerektiğini savundu.
Baş, yazılı açıklamasında, ‘’dünyadaki küresel kriz ve Türkiye’de yaşanan sorunlar sebebiyle, yabancı sermaye girişinde büyük bir durgunluk yaşandığını, 2007 yılının ilk beş ayında 11,1 milyar dolar olan yabancı sermaye girişinin 2008 yılının ilk beş ayında yüzde 45,5 gerileyerek, 6,1 milyar dolara düştüğünü’’ kaydetti. ABD’nin konut piyasasının önde gelen mortgage şirketlerinden Fannie Mae ve Freddie Mac’i 5,3 trilyon dolarlık borçlarından kurtarma planı açıklanmasının Türkiye gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde geçici bir rahatlık yaşanmasını sağladığını da belirten Baş, buna rağmen ülke ekonomisinde çözüm bekleyen sorunların giderek büyüdüğünü kaydetti.
Türk ekonomisinin 1988’den bu yana 3 yıldan fazla cari açık vermemesine rağmen, son 7 yıldır sürekli açık veren bir duruma geldiğini, açığın boyutlarının da yıldan yıla büyük oranlarda arttığını belirten Baş, şöyle devam etti: ‘’AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 626 milyon dolar olan cari açığın, 2008 yılında 80 kat artarak 51 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu rakam gerçekleşirse, 2002-2008 dönemindeki cari açığın boyutları 165 milyar dolara ulaşacaktır. Cari açığın önemli nedeni ise durmadan artışıyla ilgili gurur duyduğumuz ihracatın yanında ters orantılı bir seyir izleyerek, dış ticaret açığı yaratan ithalatımızla ilgilidir. Yani dışarıya mal satıyoruz ama bundan elde ettiğimiz miktardan çok daha fazlasını dışardan mal alırken ödediğimizden, elimizde avucumuzda bir şey kalmıyor. Öte yandan ülkemize sıcak para girişinde de gerileme var. Bir zamanlar 107 milyar dolara kadar çıkan sıcak para tutarı, halen 76 milyar dolara gerilemiş durumdadır. Devlet Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı, yılbaşından bu yana Türkiye’ye net sıcak para girişinin eksi tutarda olduğuna ilişkin açıklamasıyla sorunu dile getirmiştir. Tüm bunların ötesinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ise, özellikle 2008’de ciddi bir gerileme söz konusu. Rakamlarla ortaya konulması gerekirse 2007 yılının tamamında 47 milyar dolar olan dış ticaret açığının, 2008 yılı sonunda 65 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Türkiye her ne kadar enflasyon illetini geride bırakma başarısına en azından şimdilik imza atmış olsa bile, cari açık, işsizlik ve kayıt dışı ekonomi üçlüsünün oluşturduğu yüksek risk ortamı devam etmektedir.’’
|
18.07.2008
|
|
|
Helâl gıda pazar 2.1 trilyon $ |
Araştırmalara göre dünyada helâl ürünlere ilgi duyan tüketici sayısı 2 milyarı aşarken bu artan talep neticesinde yıllık 2.1 trilyon dolarlık bir pazar oluşmuş durumda. Dünyada helâl gıda ticaretinin yıllık 400 milyar dolar değerinde olduğu ve sadece Ortadoğu’da helâl ürün ve hizmet talep eden nüfusun 200 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.
ÜNYADA helal ürünlere ilgi duyan tüketici sayısı 2 milyarı aşarken, bu artan talep neticesinde yıllık 2.1 trilyon dolarlık bir pazar oluştu. Ortadoğu’nun fuar ve kongre merkezi Dubai’de 2426 Kasım tarihleri arasında Helal Expo adlı bir fuar düzenlenecek. Fuarın organizatörleri bu aktivite ile Ortadoğu ‘helal’ ürün sektörünü modernleştirme ve sektörel standartları geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Araştırmalara göre dünyada helal ürünlere ilgi duyan tüketici sayısı 2 milyarı aşarken bu artan talep neticesinde yıllık 2.1 trilyon dolarlık bir pazar oluşmuş durumda. Dünyada helal gıda ticaretinin yıllık 400 milyar dolar değerinde olduğu ve sadece Ortadoğu’da helal ürün ve hizmet talep eden nüfusun 200 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Helal Expo’ya katılan ülkeler arasında Türkiye’nin yanında Avustralya, Arjantin, Brezilya, Bosna, Kanada, Çin, Mısır, Fransa, Hindistan, Endonezya, İran, Hollanda, Pakistan, Tayland, Malezya, Singapur, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere sayılıyor. Helal ürün ve hizmet piyasası ile ilgili diğer bir fuarın ise yine Kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başşehri Abu Dabi’de yapılacağı öğrenildi. 11-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Helal Dünyası adlı fuarda helal piyasasında faaliyet gösteren firmalara Ortadoğu pazarına girme imkânlarının sunulacağı bildirildi.
|
/ Dubai
18.07.2008
|
|
|
Esnaf mercek altında |
“Sanayi Stratejisi ve Envanter’’ çalışmasını sürdüren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, şimdi de ‘’Esnaf Stratejisi”ni hazırlıyor. Esnaf dendiğinde ilk akla gelen mahalle bakkalı, kasabı ve berberinin ötesinde bir çalışmanın içine giren bakanlık, Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnafı, imalât, inşaat, ticaret, el sanatları ve hizmet sektörlerinde faaliyet alanlarına göre tesbit edecek.
“SANAYİ Stratejisi ve Envanter’’ çalışmasını sürdüren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, şimdi de ‘’Esnaf stratejisini’’ hazırlıyor. Esnaf dendiğinde ilk akla gelen mahalle bakkalı, kasabı ve berberinin ötesinde bir çalışmanın içine giren bakanlık, Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnafı, imalat, inşaat, ticaret, el sanatları ve hizmetler sektöründe faaliyet alanlarına göre tesbit edecek. Tesbitlerini, ülke genelinde bölgeler, iller ve ilçeler bazında yapacağı taramayla gerçekleştirecek. Böylelikle, mahalle bakkalından, berbere, kasabından, manavına, terzisinden, kuru yemişcisine, pastacısından ayakkabı tamircisine, el sanatlarıyla uğraşanlara kadar uzanan yelpazede çalışan esnaf kesiminin sorunları belirlenecek ve faaliyet alanlarıyla bu kesimin sayısal dökümü ortaya konacak. Daha sonra elde edilen veriler ışığında, ticaret hayatının küçük oyuncuları rolünde olan kesimin, ne kadarının hangi alanda faaliyet gösterdiği ortaya çıkarılacak. Yıllık üretim ve kapasiteleri, finansman sorunları, kredilendirme, meslekî eğitim, pazarlama gibi konularda yeni bir yol haritası çizilecek. Halen sanayi stratejisi ve envanteri çalışmasını sürdüren ve bunu Ekim ayında sonuçlandırmayı hedefleyen Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, esnafa dönük yeni girişiminin de yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilere göre, halen Türkiye genelinde aktif esnaf ve sanatkâr oda sayısı 3 bin 145 olarak görülüyor. Toplam 1 milyon 885 bin 620 esnaf ve sanatkârın faaliyet gösterdiği belirlenirken, illere göre dağılımda da çarpıcı sonuçlar elde ediliyor.
|
/ Ankara
18.07.2008
|
|
|
Bizim Toptan, 85. mağazasını Adana’da açtı |
ÜRKİYE'NİN en yaygın toptan satış mağazalar zinciri Bizim Toptan, 85. mağazasını Adana Yüreğir’de hizmete açtı.
T Türkiye’nin 51 iline yaydığı mağazaları ile “toptan satış mağazacılığı”nda farklı bir konsept oluşturan Bizim Toptan"ın hedefi 2008 yılını 95 mağaza ile tamamlamak. Toptan satış uygulamalarını yaygın ve kurumsal bir temele oturttuklarını belirten Bizim Toptan Genel Müdürü Recep Özalp, “Bizim Toptan, hem tüketiciler, hem de üretici firmalar açısından güvenilir bir iş ortağı konumuna ulaştı. Genişlemeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde mağaza sayısını 150’ye çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
|
Yeni Asya
/ Adana
18.07.2008
|
|
|
Satılan her 3 otomobilden 2’si ithal |
TÜRKİYE'NİN en çok ihracat gerçekleştiren sektörü otomotiv olurken, iç pazardaki hakimiyet ise ithal otomobillerin elinde bulunuyor.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerinden yaptığı belirlemeye göre, bu yılın ikinci çeyreğinde sektörde satılan her 3 otomobilden 2’sini ithal otomobiller oluşturdu. Anılan dönemde satılan 164 bin 445 otomobilden 108 bin 718’inin ithal, 55 bin 727’sinin ise yerli olduğu belirlerdi. Otomobil pazarında anılan dönemde ithalatın pazar payı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde de söz konusu oran yüzde 67 olmuştu. Geçen yılın ilk çeyreğinde satılan 139 bin 131 otomobilden 92 bin 894’ünün ithal, 46 bin 237’sinin ise yerli olduğu tesbit edilmişti. Otomotiv pazarında 19982007 döneminde ithalatın pazar payının yüzde 60 olduğu belirlendi. Son 10 yılda satılan 1 milyon 609 bin 52 otomobilin 970 bin 322’sini ithal otomobiller oluşturdu. Yerli otomobillerin sayısı ise anılan dönemde 638 bin 739’da kaldı.
|
18.07.2008
|
|
|
Nükleer santral ihalesi için 8 firma şartname aldı |
MERSİNAKARSU'DA kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatı için Mart ayında açılan yarışma çerçevesinde, önceki gün itibariyle 8 firmanın şartname aldığı bildirildi.
Nükleer santral ihalesi için son olarak Çin’den China Nuclear Power Components Co. şirketi ile Hollanda Unit Investment N.V. şirketleri de şartname aldı. Böylece nükleer santral yarışması için şartname alan şirket sayısı 8’e ulaştı. TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, nükleer santral yarışmasına yapılan başvuruların memnuniyet verici olduğunu ve önümüzdeki aylarda daha birçok Türk ve yabancı katılımcıların müracaat edeceğini beklediklerini bildirdi. Yarışmanın yerli ve yabancı bütün isteklilere, iş ortaklıklarına ve konsorsiyumlara açık olduğunu kaydeden Gökkaya, bütün hazırlıkları 24 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ihaleye göre yaptıklarını ve şu an itibariyle yarışma tarihinde herhangi bir değişiklik düşünülmediğini vurguladı. 24 Eylül 2008 tarihinde yapılacak yarışma çerçevesinde Mersin Akkuyu’da 3 ile 5 bin megavat kurulu güçteki santralde üretilecek elektrik enerjisinin satın alınması seçimi yapılacak. Yarışma sonucu kazanan ile elektrik enerjisi alım sözleşmesi imzalanacak. Böylece nükleer santralden üretilecek elektriğin 15 yıl alım garantisi olacak
|
18.07.2008
|
|
|
TİSK: Elektrikte otomatik zam yapılmasın |
İŞ dünyası elektrik fiyatlarına yapılan zamla otomatik fiyatlandırma sisteminin tekrar değerlendirilmesini istedi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan son zamla birlikte elektrik fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 40 arttığına dikkat çekti. Zamlar öncesinde Türkiye’nin OECD üyeleri arasında en pahalı elektriği kullanan altıncı ülke olduğunu belirten konfederasyon, zamlardan sonra ikinci sıraya yükseldiğini vurguladı. Zammın ürün maliyetlerini yüzde beş arttıracağı ve ihracatı olumsuz etkileyeceği de belirtildi. TİSK, zam yerine elektrikten alınan vergi payının indirilmesini önerdi.
|
Şaban Yılmaz
/ Ankara
18.07.2008
|
|
|
Borçluların KEY alacakları haczedilecek |
DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine ilişkin sürecin tasarı yasalaştıktan hemen sonra başlatılacağını açıkladı.
Şimşek, “Bütün hak sahiplerinin detaylarını bulduk. Verileri toparladık. Ziraat bankasına verdik. Bu yasa düzenlemesi yapıldıktan hemen sonra ödemeler başlayacak, o konuda sizi temin ederim” dedi. Şimşek, Ziraat Bankası’na borcu olan hak sahiplerinin durumuyla ilgili ise “Siz borcu ödemiyorsunuz, size haciz gelmişse, geliriniz varsa bunu ödemek durumunda kalırsanız. Alacaklı ve borçluyu beraber değerlendirmekte doğru görüyorum” diye konuştu. 8 milyon 493 kişiye toplam 2 milyar 855 milyon YTL konut edindirme yardımı ödenecek. 1987-95 yılları arasında sürekli çalışmış bir kişiye yaklaşık 1391 YTL ödeme yapılacak. Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından hak sahipleri internetten ilân edilecek.
|
18.07.2008
|
|
|
50 milyar dolar dış borç risk oluşturuyor |
BÜYÜK bölümü bankalar ve şirketler olmak üzere özel sektöre ait olan Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Ocak-Mayıs döneminde 7.3 milyar dolar büyüyerek 49.1 dolara ulaştı.
Küresel ekonomide devam eden olumsuz konjonktürün derin bir krize dönüşebileceği yönündeki kaygılar artarken Türkiye’nin yüksek kur riski oluşturan ve tamamına yakını özel sektöre ait kısa vadeli dış borç stoku, yılın ilk beş ayında 7.3 milyar dolar büyüyerek 49.1 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin tamamına yakını bankalar ile şirketler olmak üzere özel sektöre ait kısa vadeli dış borç stoku, 2007 sonu itibariyle 41 milyar 810 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu. Bu yılın ilk beş ayında söz konusu borç stoku 7 milyar 326 milyon dolar artış gösterdi. Söz konusu artışın da büyük bölümü şirketler kesiminin borcundan kaynaklandı. Beş aylık dönemde şirketlerin kısa vadeli dış borcu 4 milyar 79 milyon dolar artarak 26 milyar 787 milyon, bankalara ait borç da 3 milyar 257 milyon dolar artışla 20 milyar 77 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası’nın kısa vadeli dış borcu ise beş ayda 10 milyon dolarlık bir azalışla 2 milyar 272 milyon dolara geriledi.
|
18.07.2008
|
|
|
OECD: Yapısal reformları ve malî disiplini sürdürün |
EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, başarılı bir geçiş sürecinde bulunan Türkiye’nin, malî istikrar ve ekonomik büyümeyi devam ettirebilmesi için yapısal reformlar ve kamu maliye politikasındaki disiplini sürdürmesi gerektiğini açıkladı.
OECD tarafından iki yılda bir yayınlanan Türkiye İnceleme Raporu’nda, “Türkiye’nin, son yıllardaki makro ekonomik istikrar sayesinde, 2001’deki krizden başarılı bir şekilde çıkarak sağladığı malî istikrar ve ekonomik büyümeyi sürdürmesi, bunun için de yapısal reformlar, kamu maliye politikasındaki disiplinin sürdürülmesi gerekiyor” denildi. Belirli aralıklarla ortaya çıkan makro ekonomik istikrarsızlıkların, Türkiye ekonomisinde istikrarlı büyümenin önünde hep engel oluşturduğu kaydedilen raporda, Türkiye’nin, yatırımcıların güvenini sürekli olarak sağlayabilmesi açısından, bundan sonra, makro ekonomik istikrarı bozucu gelişmelerden sakınması ve istikrarı korumasının önem taşıdığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye’nin, enflasyonda sağladığı başarıyı koruyarak, enflasyonu düşürmeye devam edebilmesi için yapısal reformlar ile kamu maliyesi disiplinine ağırlık vermesi gerektiği bildirilerek, istihdamın güçlendirilmesinin de verimlilik açısından önem taşıdığı kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin sağlıklı bir gelir politikasıyla, istikrarlı bir harcama politikası sürdürmesinin önemli olduğu da ifade edildi. Türkiye’nin, rekabet gücü açısından, işgücü piyasası reformuna ağırlık vermesi gerektiğinin belirtildiği raporda, istihdamı azaltıcı maliyetlerin azaltılması ve işgücünün eğitilmesi gerektiği kaydedildi.
|
/ Ankara
18.07.2008
|
|
|
SGK, kayıtdışıyla mücadeleye başladı |
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), kayıtdışılıkla mücadele kapsamında, turizm bölgelerinde tatil köyü, otel, restoran ve turistik olanların da aralarında bulunduğu işletmelerde denetimlere başladı.
SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, istihdam konusunda önde gelen turizm sektöründe zaman zaman kayıtdışılık yaşandığını söyledi. Yeniden yapılandırılan SGK’nin kayıtdışılıkla mücadeleye önem verdiğini ifade eden Erol, istihdamın yoğun olduğu turizm sektöründe otel, tatil köyü ile bu tesislerin bünyesindeki işyerlerinde çalışanlar ile üst düzey yöneticilerin ücretlerinin tesbit edilmesi için denetim ve inceleme başlattıklarını söyledi. Haziran ayında başlatılan denetimlerde ilk etapta 100 otel ve tatil köyünün denetlendiğini belirten Erol, yaklaşık 800 otel ve tatil köyü işletmesinden de çalışanların unvan ve ücretlerini içeren bilgilerin istendiğini bildirdi. Çalışanların ücretlerine ilişkin doğru beyanda bulunmayan işyerlerinin müfettişler tarafından sıkı denetlemeye alınacağını belirten Erol, bu turistik tesislerin doluluk oranları, yıldız sayısı ve işçi sayılarının belirleneceğini, SGK’ye verdiği rakamlar ile müfettişlerin tesbitleri arasında fark bulunursa işyeri sahibine 7 bin YTL’ye kadar idarî para cezası uygulanacağını kaydetti.
|
/ Antalya
18.07.2008
|
|
|
Kayıtlı işçilerin yarıdan fazlası sendikalı |
TÜRKİYE'DE kayıtlı 5 milyon 414 bin 423 işçinin yüzde 58,72’si sendikalara üye bulunuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin tebliği, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Tebliğe göre, kayıtlı 5 milyon 414 bin 423 işçiden 3 milyon 179 bin 510’u (yüzde 58,72) sendikalara üye bulunuyor. Bu yılın Ocak ayı istatistiklerinde bu oran 58,65’ti. Türk-İş’e bağlı 33, DİSK’e bağlı 8, Hak-İş’e bağlı 7 ve bağımsız 3 sendika, yüzde 10 iş kolu barajını aşarak, toplu iş sözleşmesi yapabilme hakkı kazandı.
|
/ Ankara
18.07.2008
|
|
|
|