PİYANO virtüözü Tuluyhan Uğurlu, “Biraz gayretle İstanbul’u bütün entelektüellerin, ilim adamlarının, dünyanın en büyük sanatkârlarının uğrak yeri haline getirebiliriz” dedi.
Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, 29 Temmuz günü Haydarpaşa Garı’nda vereceği konserde ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesini seslendirecek.
Tuluyhan Uğurlu’nun ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ için hazırladığı ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesi, albüm olarak 2006 yılında satışa sunuldu.
Uğurlu, ilk kez 6 Nisan 2006 tarihinde Aya İrini’de sevenlerine sunduğu projesini, Amerika’da 4 eyalette, Almanya, Rusya, Lüksemburg ve İtalya’da seslendirdi.
Türkiye’de Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, Aya İrini, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı, Adile Sultan Sarayı, Yedikule Surları gibi tarihi mekânlarda ve uluslar arası kongre ve toplantıların açılış ve kapanış gecelerinde icra edilen eser, yurt içi ve dışında 99 kez seslendirildi. Uğurlu, projesinin 100. konserini 29 Temmuzda tarihi Haydarpaşa Garı’nın mermer merdivenlerinde verecek.
Konserde Uğurlu’ya, Türk ve Batı müziği enstrümanlarını kullanacak geniş bir müzik topluluğu eşlik edecek.
Biletleri Biletix aracılığı ile satılan konser için garın merdivenleri sahne haline getirilip, merdivenlerin hemen altında numaralı düzende bir konser mekânı oluşturulacak.
’’İSTANBUL’U DÜNYAYA
DAHA İYİ TANITABİLİRİZ’’
Tuluyhan Uğurlu, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, İstanbul’un, geçmişinde iki kez iki büyük imparatorluğun başkenti olduğunu belirterek, şunları ifade etti: ‘’Biz hedeflerimizi kısa vadeli koyuyoruz, günlük yaşıyoruz. San'at, uzun vadeli bir mücadele. ‘Dünya Başkenti İstanbul’, hedef gösteren bir proje, İstanbul’u dünyanın cazibe merkezi haline getirmek. Elimizde müthiş bir cevher var. O da İstanbul’un inançların özgürce yaşandığı bir kent olması. Biraz gayretle İstanbul’u bütün entelektüellerin, ilim adamlarının, dünyanın en büyük sanatkârlarının uğrak yeri haline getirebiliriz. İstanbul bunu birçok kez başarmıştır.
İstanbul’u bütün dünyaya daha iyi tanıtabiliriz. Bugün birlikte bir düş kuralım ve geleceğin İstanbul’unun dünyanın kültür ve ekonomisini yönlendiren bir başkent olması için birlikte bir sinerji oluşturalım.’’
NAPOLYON’UN SÖZLERİ
Konserlerİnde müzikle görüntü ve yazıları birleştiren Tuluyhan Uğurlu’nun ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesi, Napolyon Bonapart’ın ‘’Eğer dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu’’ sözleriyle başlayıp bitiyor.
Napolyon’un bu sözleri Kırım Savaşı için İstanbul’dan geçerken, bugün Haydarpaşa Garı’nın bulunduğu burundan İstanbul’a bakarak söylediği rivayet ediliyor. Tuluyhan Uğurlu da ‘’tarihi yarımadanın, eski İstanbul’un en güzel görüldüğü yer’’ olduğu için konserine mekân olarak Haydarpaşa Garı’nı seçti.
KONSERİN BÖLÜMLERİ
Müzikle senkronize olarak İstanbul üzerine öykülerin anlatıldığı ‘’Dünya Başkenti İstanbul’’ projesinde, ‘’Asya’nın Geleceğe Dokunduğu Yer’’, ‘’3 Dinin Kardeşçe Yaşadığı Kent’’, ‘’İstanbul Trenle Tanışıyor’’, ‘’Sinan’ın Kubbeleri’’, ‘’Mistik İstanbul-Kutsalların Kutsalı’’, ‘’Dolmabahçe’de Hüzünlü Sonbahar’’, ‘’24 Saat İstanbul’’ bölümleri yer alacak.
Haydarpaşa Garı konserinde, bunlara ‘’Boğaziçi’nde Erguvan Zamanı’’, ‘’Yeşilçam’dan İstanbul’a Bakış ve Arabesk İstanbul’’, ‘’İstanbul Sokaklarının Gerçek Sahipleri-Kentin Kedi ve Köpekleri’’ bölümleri de eklendi.
|