İçerdiği vitamin ve minerallerle özellikle hamileler ve bebeklerin beslenmesinde önemli yer tutan pekmezin tozu Türkiye’de ilk kez Selçuk Üniversitesinde üretildi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya, bölümde mevcut gıda ürünlerinin besleyici özellikleri, daha zengin içeriğe sahip ürünlerin üretilmesi gibi birçok konuda yoğun araştırmalar yapıldığını söyledi. Yaptıkları araştırmaların yurt dışındaki birçok bilimsel dergide yayınlandığını, düzenlenen etkinliklerde bildiri olarak sunulduğunu ifade eden Karakaya, ‘’araştırmaların yanı sıra öğrenciler, pilot tesislerde yaptıkları üretimlerle iş hayatına en iyi şekilde hazırlanıyor. Pilot tesislerimiz bir fabrika gibi üretim yapıyor’’ dedi. Pekmezin yararlarının sayılamayacak kadar çok olduğunu vurgulayan Karakaya, ‘’tozunun üretilmesi bu yüzden çok önemli. B vitaminleri ve demir açısından oldukça zengin olan pekmez yüksek enerji içeriği ile bebek ve çocuklar açısından çok önemli. Sindirimi kolay olduğu ve hemen enerjiye dönüştüğü için pekmez, sporcular için de çok öneriliyor’’ diye konuştu.
|