MISIR üreticilerinin, hasada bir ay kala Brezilya, Arjantin ve ABD’den ithal edilen 300 bin ton mısırın sıkıntısını yaşadıkları bildirildi.
Türkiye’nin yılda 4 milyon tonu bulan mısır üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Çukurova’da, üreticiler, ağustosun ikinci yarısından itibaren başlayacak mısır hasadının hazırlıklarına buruk başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 300 bin ton mısır ithalatı yetkisini kullandığını, 150 bin ton ithal mısırın TMO depolarında bulunduğunu, kalan 150 bin tonun da yola çıktığını bildirdi. Coşkuntuncel, TMO’nun ithal mısırın kilosunu 49 YKr’den satışa sunduğunu, daha kaliteli yerli mısırın ise 45 YKr’den işlem gördüğünü belirterek, ‘’Hasat öncesine rastlayan ithalat mısır üreticisinin moralini bozdu. TMO, mısır fiyatlarının düşük seyrettiği hasat döneminde mısırı piyasadan alıp, regüle görevi için bunu değerlendirmeliydi’’ dedi. Fethi Coşkuntuncel, Türkiye’nin toplam mısır üretiminin yaklaşık 4 milyon ton, ihtiyacının da bu seviyelerde olduğunu belirterek, ‘’Kendimize yetecek kadar üretimimiz varken ithalat yapmak heba olan dövizden başka bir şey değil. Özellikle yerli hasadın başlamasına günler kala yapılan ithalat üreticiyi üzer, üretimden kaçırır’’ diye konuştu. Geçen yıl hasat sonunda 39-43 YKr arasında değişen mısırın kilogram fiyatının yaklaşık 3 ay önce 45-48 YKr arasında işlem görmeye başladığını, halen bu fiyatlar civarında olduğunu anlatan Coşkuntuncel, mısırı elinde tutan üreticinin de kısmen yaşanan fiyat yükselişi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi. Coşkuntuncel, yerli mısır hasadıyla birlikte piyasada oluşacak arz artışının fiyatları aşağıya çekeceğini belirterek, şöyle devam etti:’’Bu durumda maddi gücü olan üretici biraz bekleyip fiyatların yükselmesini bekleyecek, üretim maliyetinin hesabını yapan üretici ise düşük fiyatla da olsa ürününü elden çıkaracak. Oysa, mısır ülkemizde tarla ürünleri arasında ekiliş alanı bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Mısır, gerek besin maddesi gerekse glikoz, nişasta, yağ ve yem sanayinin ana ham maddesini oluşturuyor. İnsan ve hayvan beslenmesinde ekonomik değeri olan bu besinin üretiminden üreticiyi uzaklaştırmamak için fiyat politikalarının iyi tesbit edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Türk üreticisi stratejik ürünümüz pamuk gibi mısır ekiminden de kaçmak zorunda kalacak.’’
|