|
|
|
Mısır ithalatı yerli üreticinin moralini bozdu |
MISIR üreticilerinin, hasada bir ay kala Brezilya, Arjantin ve ABD’den ithal edilen 300 bin ton mısırın sıkıntısını yaşadıkları bildirildi.
Türkiye’nin yılda 4 milyon tonu bulan mısır üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Çukurova’da, üreticiler, ağustosun ikinci yarısından itibaren başlayacak mısır hasadının hazırlıklarına buruk başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 300 bin ton mısır ithalatı yetkisini kullandığını, 150 bin ton ithal mısırın TMO depolarında bulunduğunu, kalan 150 bin tonun da yola çıktığını bildirdi. Coşkuntuncel, TMO’nun ithal mısırın kilosunu 49 YKr’den satışa sunduğunu, daha kaliteli yerli mısırın ise 45 YKr’den işlem gördüğünü belirterek, ‘’Hasat öncesine rastlayan ithalat mısır üreticisinin moralini bozdu. TMO, mısır fiyatlarının düşük seyrettiği hasat döneminde mısırı piyasadan alıp, regüle görevi için bunu değerlendirmeliydi’’ dedi. Fethi Coşkuntuncel, Türkiye’nin toplam mısır üretiminin yaklaşık 4 milyon ton, ihtiyacının da bu seviyelerde olduğunu belirterek, ‘’Kendimize yetecek kadar üretimimiz varken ithalat yapmak heba olan dövizden başka bir şey değil. Özellikle yerli hasadın başlamasına günler kala yapılan ithalat üreticiyi üzer, üretimden kaçırır’’ diye konuştu. Geçen yıl hasat sonunda 39-43 YKr arasında değişen mısırın kilogram fiyatının yaklaşık 3 ay önce 45-48 YKr arasında işlem görmeye başladığını, halen bu fiyatlar civarında olduğunu anlatan Coşkuntuncel, mısırı elinde tutan üreticinin de kısmen yaşanan fiyat yükselişi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi. Coşkuntuncel, yerli mısır hasadıyla birlikte piyasada oluşacak arz artışının fiyatları aşağıya çekeceğini belirterek, şöyle devam etti:’’Bu durumda maddi gücü olan üretici biraz bekleyip fiyatların yükselmesini bekleyecek, üretim maliyetinin hesabını yapan üretici ise düşük fiyatla da olsa ürününü elden çıkaracak. Oysa, mısır ülkemizde tarla ürünleri arasında ekiliş alanı bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Mısır, gerek besin maddesi gerekse glikoz, nişasta, yağ ve yem sanayinin ana ham maddesini oluşturuyor. İnsan ve hayvan beslenmesinde ekonomik değeri olan bu besinin üretiminden üreticiyi uzaklaştırmamak için fiyat politikalarının iyi tesbit edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Türk üreticisi stratejik ürünümüz pamuk gibi mısır ekiminden de kaçmak zorunda kalacak.’’
|
/ Adana
12.07.2008
|
|
|
Kasiyer, kasap, atom mühendisi, Borsa Brokeri aynı sendikada |
GÖKSEL Yıldırım - Kasiyer, kasap, güvenlik görevlisi, tezgahtar, fırın işçisi, bilişim uzmanı, gen mühendisi, borsa brokeri, atom mühendisi, öğretmen gibi çeşitli mesleklerden işçiler aynı sendika çatısı altında buluştu.
Türk-İş’e bağlı Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), ‘’ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar’’ iş kolundaki birbirinden farklı bir çok iş yerinde örgütlenerek çeşitli mesleklerden çalışanları aynı sendikada bir araya getirdi. Tez-Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru, yaptığı açıklamada, üyelerinin meslekleri birbirine benzer özellikler taşımayan ve çok fazla çeşitlilik gösteren tek sendika olduklarını söyledi. Metal, tekstil, turizm, maden gibi iş kollarında belli bir işçi profili olduğunu ve bunun çok fazla çeşitlilik göstermediğini ifade eden Doğru, kendi iş kollarında ise sadece marketlerde bile kasiyer, kasap, fırın işçisi, manav vs. gibi birbirinden farklı özelliklere sahip mesleklerden üyeleri bulunduğunu belirtti. Farklı mesleklerden üyelerinin birbirlerinin sorunlarını ilgiyle izlediklerini, çalışma şartlarını öğrendiklerini, ortak sorunlara birlikte çözüm aradıklarını anlatan Doğru, ‘’Meslekler farklı olsa da yaratılan sendikal kültürle bir araştırma görevlisiyle bir kasiyer ortak bir amaçla sınıf kardeşi olarak bir eylemde, etkinlikte buluşuyor’’ dedi. Öte yandan, bu çeşitliliğin iş yerinde çalışmaya devam eden amatör sendika yöneticileri açısından zorluk yarattığını anlatan Doğru, amatör yöneticilerin diğer iş yerlerindeki koşulları ve sorunları anlayabilmesi için bir öğrenme sürecine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
|
/ Ankara
12.07.2008
|
|
|
Prim affı büyük, ilgi küçük |
ZONGULDAK'TA SSK ve BAĞ-KUR’lu olmak üzere 12 bin 500 civarındaki kişinin 141 milyon YTL’lik prim borcuna karşılık 28 Temmuzda sona erecek yapılandırma için 3 bin 49 kişi başvurdu.
Alınan bilgiye göre, ‘’İstihdam Paketi’’ olarak bilinen 5763 sayılı ‘’İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’un Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla SSK ve BAĞ-KUR prim borçları yeniden yapılandırıldı. Kentte SSK’ya 30 milyon YTL prim borcu bulunan 5 bin civarındaki kişi ile 62 milyon YTL borcu bulunan 23 belediyenin yanı sıra BAĞ-KUR’a yaklaşık 111 milyon YTL borcu bulanan 7 bin 500 kişinin, prim affından yaranlanabilmesi için 28 Temmuza kadar müracaat etmesi gerekiyor. Müracaat edenlerin borçlarının faizinden peşin ödemede yüzde 85, 12 aya kadar taksitli ödemede yüzde 55, 24 aya kadar taksitli ödemede de yüzde 30 indirim yapıldığı, aftan yararlanmak isteyenlerin son gün mağduriyeti yaşamamaları için ilgili kurumlara kısa sürede başvuru yapmaları bekleniyor. Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muharrem Demirci, yaptığı açıklamada, İstihdam Paketi ile getirilen prim affının son yılların en büyük affı olduğunu, borçluların bundan muhakkak yararlanması gerektiğini söyledi.
|
/ Zonguldak
12.07.2008
|
|
|
Doğrudan yabancı sermaye yatırımları geriledi |
ULUSLARARASI net doğrudan sermaye girişi, Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 47,9 oranında düşerek 5 milyar 8 milyon dolara geriledi.
Hazine Müsteşarlığı uluslararası doğrudan yatırım verilerine göre, 2008 yılının 5 ayında, 6 milyar 53 milyon dolarlık net doğrudan uluslar arası yatırım girişi olurken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi toplam 5 milyar 8 milyon dolara ulaştı. Söz konusu dönemdeki doğrudan sermaye girişinin 2 milyar 835 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. 2008 yılı Ocak-Mayıs dönemindeki nakit sermaye girişinin yüzde 56,3’ü AB ülkeleri kaynaklı oldu. Uluslar arası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2008 Mayıs ayında 563 milyon ABD doları düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin, 205 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetlerinden gelirken, 563 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 412 milyon dolarlık bölümü AB ülkelerinden geldi.
|
/ Ankara
12.07.2008
|
|
|
Ford'dan iki yeni model daha |
FORD'UN SUV Crossover sınıfındaki ilk aracı Kuga ve yenilenen Focus CoupeCabriolet, Türkiye’de satışa sunuldu.
Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Ufuk Güçlü, Ford’un yeni modellerinin tanıtım toplantısında, Ford Otosan’ın 6 yıl üst üste pazar lideri olduğunu, 7. yılda da bunu sürdürmek konusunda azimli olduklarını söyledi. Ford’un bu başarısındaki en önemli etkenin çok geniş ürün yelpazesi olduğuna dikkat çeken Güçlü, Ford’un bu yelpazede olmayan yepyeni bir araç olan Kuga’yı ailesine kattığını belirtti. Ford Otosan’ın 4 çeker otomobil pazarında bugüne kadar olmadığını, Kuga ile pazardaki yerlerini alacaklarını ifade eden Güçlü, Ford’un Avrupa’da ilk kez kendi tasarımıyla bu pazara girdiğini anlattı. Güçlü, Ford’un kinetik tasarım özellikleri taşıyan konsept aracı Iosis’in çizgilerinin SMax, Mondeo ve Focus’tan sonra Kuga’da da kullanıldığını söyledi.
|
/ İstanbul
12.07.2008
|
|
|
Madencilikte devlete talep çok, özele yok |
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 3 bin işçi alınacağı müjdesini vermesinin ardından 8 günde Türkiye İş Kurumuna 1804 kişi kayıt yaptırdı.
Özel sektörde çalıştıracak 500 madenciyi aylardır bulamayan kurumun önünde, vatandaşlar kuyruk oluşturuyor. Türkiye İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın müjdesinin ertesi gününden itibaren kurumlarına yoğun müracaat yaşandığını belirti. Yiğit, şunları kaydetti: ‘’Kurumumuz ve TTK Genel Müdürlüğü işçi alımıyla ilgili çalışmalar yaptı. Nüfus yapısıyla ilgili tespitler gerçekleştirdik. İşçi alımı kurumumuzun izni doğrultusunda TTK’ye ait müessese müdürlüklerine müracaatlarla yapılacak. Kurumumuzda şu an yapılan kayıtların TTK için kullanılmayacağını söylememize rağmen vatandaş ikna olmuyor." Yiğit, özel sektörün 500 eleman talebi olduğunu, kayıt için gelen vatandaşları bu doğrultuda yönlendirdiklerine belirterek, ’’Şu anda vatandaşlarımızın başvuruları bir anlam ifade etmiyor. Kuruma gelen vatandaşları özel sektöre yönlendiriyoruz. Ancak, ‘Biz TTK için geldik’’ diyerek teklifimizi reddediyorlar.’’
|
/ Zonguldak
12.07.2008
|
|
|
Petrol ve altın fiyatları yükseldi |
PETROL ve altın fiyatları yükseldi. İran ve Nijerya kaynaklı arz kaygıları nedeniyle, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı 2,07 dolar yükselerek, rekor olarak kabul edilen 144,10 dolar düzeyine çıktı.
Öte yandan, altın fiyatları da, artan petrol fiyatlarıyla birlikte yükselerek, onsu 950 dolardan işlem görmeye başladı.
|
/ Lonrda
12.07.2008
|
|
|
Nakliyeciler Bulgaristan'ı protesto etti |
TÜRKİYE'DE nakliye sektörünün yoğun olduğu 11 kentten Ankara’ya gelen nakliyeciler, Bulgaristan’ın başlattığı geçiş ücreti uygulamasını protesto amacıyla Bulgaristan Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.
Mersin, Gaziantep, Antakya, Mardin, İzmir, Konya, Bolu, İstanbul, Kayseri, Trabzon’dan Ankara’ya gelen ve Ankaralı TIR şoförlerinin de destek verdiği eylem kapsamında, TIR şoförleri kent girişlerinden içeri alınmadı. Araçların kent içinde belirlenen 2 noktaya dizilmesinin planlandığını ve bunun için gerekli izinlerin alındığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri, ‘’tepkilerini istedikleri gibi yansıtamamaktan’’ üzüntü duyduklarını söyledi. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, protesto girişimleriyle ilgili Ulaştırma Bakanlığına bilgi verdiklerini ifade ederek, ‘’Buradaki girişim konusunda Bakanlık ve Genel Müdürlüğümüzle birlikte haberleşerek (TIR’ları) buraya getirmemize rağmen Bakanlığımızın herhangi bir şekilde olaya müdahil olmaması bizleri üzmüştür’’ dedi. Ankara’da toplanan nakliye firmaları sahipleri ve temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi, 4 otobüsle Büyükelçilik önüne geldi. UND Yönetim Kurulu Başkanı Dinçşahin, yaptığı basın açıklamasında, Bulgaristan’ın AB’ye katılmasıyla birlikte Türkiye ile taşımacılık anlaşmasını tek taraflı feshettiği ve Türkiye’ye kota engeli getirdiğini belirterek, 28 Haziran 2008 tarihinde Türk TIR’ları için geçiş başına 271 dolar ücret almaya başladığını kaydetti. Dinçşahin,bu uygulamanın ne Avrupa Birliği ne de uluslararası ticaret hukukuyla uyuşmadığını ifade etti.
|
/ Ankara
12.07.2008
|
|
|
|