700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma, Bizans gibi medeniyetlerin bıraktığı tarihî mirasa ev sahipliği yapıyor.
KÜTAHYA’DA yaklaşık 700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma, Bizans gibi medeniyetlerin bıraktığı tarihî mirasa ev sahipliği yapıyor.
Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, tarih öncesi ve eski çağlardan kalma maddî kültür ürünlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzelerinin, medeniyetlerin geçmişine ışık tuttuğunu söyledi.
Germiyanoğlu beylerinden Umur bin Savcı’nın, Alaşehir’deki gayrimüslim erkeklerden topladığı cizye ile 1314 yılında yaptırdığı Vacidiye Medresesi’nin 1965’te Kütahya Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürüldüğünü belirten Türktüzün, bu yapının 1999’da restore edildiğini bildirdi.
Medrese binasının ilginç özellikler taşıdığına işaret eden Türktüzün, şöyle konuştu:
‘’Bu yapı, kesme taştan inşa edilmiş ve portali, Beylikler dönemi san'atının özelliklerini gösteriyor. Cam kubbeli aydınlık orta mekâna kapıları açılan 9 küçük odası var. Medresede gök bilimleri ile ilgilenen Molla Abdülvacid’in uzun süre ders verdiği ve buraya defnedildiği biliniyor. Bu nedenle Vacidiye Medresesi olarak isimlendirilmiş. Müzede korunan bir usturlap da bu bilgiyi destekliyor.’’
Türktüzün, müzede Geç Miyosen dönemden başlayarak Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar olan kültür ve tabiat varlıklarının müzede sergilendiğini anlattı.
Çeşitli fosillerle başlayan zaman yolculuğunun paleolitik taş baltalarla devam ettiğini belirten Türktüzün, müzede tunçtan çanak ve çömlekler, mızrak uçları, Friglerden kalma güvercin ve tavuk şeklindeki oyuncaklar ile antik çağın çengelli iğneleri olan fibulaların yer aldığını bildirdi.
|