KOCAELİ Valiliği’nce gerçekleştirilen Kocaeli Çocuk Koruma Sistemi toplantılarında Kocaeli ve Türkiye’deki sosyal hizmetler tartışıldı.
Sosyal bakıma muhtaç çocukların, maddî ve manevî yoksunluklarının giderilmesinin amaçlandığı toplantıda Koruyucu Aile Sisteminin geliştirilmesi için bir dizi faaliyetlerinin yapılması kararlaştırıldı.
Türkiye’nin yıllardan beri kanayan yarası olmaya devam eden sokak çocuklar için Kocaeli Valiliği’nce Çocuk Koruma Sistemi toplantısı düzenlendi. Aralarında Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Rektör Yardımcısı Çocuk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Kocaeli Sosyal Hizmetler Müdürü ve alanında uzman kişilerin bulunduğu birçok yetkili koruyucu aile sisteminin tam mânâsıyla bilinmediğini ve ailelerin bu sistemi evlâtlıkla karıştırdığı görüşünde birleşti. Bu konuda konuşan Sosyal Hizmetler Müdürü Kadıoğlu ailelerin bir çocuğa koruyucu aile olmasının onu evlât edindiğini anlamına gelmeyeceğini söyledi. Kadıoğlu, “Aileler sanıyorlar ki biz eğer koruyucu aile olursak bunun için ek bir maliyet gerekir. Ancak bu sistem ailelere ek maddî bir külfet getirmiyor. Bütün masraflar devlet tarafından karşılanıyor” dedi. Kadıoğlu şöyle devam etti: “Kurumdaki çocukların sadece yüzde 5’i evlât edinilmeye müsaittir. Geri kalan yüzde 95’nin ise aileleri vardır. Ancak aileler bir şekilde parçalanarak çocukları kurumumuza gelmiştir. Bu nedenle çocuklar koruyucu aileye muhtaçtır.”
Koruyucu aile oranının Avrupa’da yüzde 70’lere kadar çıktığını, Türkiye de ise bu oranın sadece yüzde 3,5’larda olduğuna değinen Kadıoğlu bunun için bütün kurumlardan destek istedi.
Prof. Dr. Gökalp ise Türkiye'de koruyucu aile sisteminin pek tanınmadığını ve bu tanıtım için birçok şey yapılabileceğini söyledi. Basına bu konuda çok büyük bir görev düştüğünü belirten Gökalp, bu konuya dikkat çekmek için ünlü kişilerin oynayacağı küçük fragmanların çekilebileceğini ve bunların belli periyodik zamanlarda televizyonlarda gösterilebileceğinin altını çizdi. Gökalp, okullardaki rehberlik öğretmenlerinin de bu konuda eğitilmesini isterken, rehberlik öğretmenlerinin çocukları bu konu hakkında bilgilendirmesiyle, bu konuyu çocukların anne ve babalarına açabileceğini bununda aileleri bu sistemi kabul etmesi hususunda cesaretlendireceğine dikkat çekti.
|