Tarim zararlılarıyla biyolojik mücadele için yetiştirilen keklikler, keklik meraklısı bilinçsiz vatandaşların hedefi haline gelmemeleri için tabiata gizlice bırakılıyor.
Konya’nın Ereğli ilçesi Doğa Koruma Mühendisi Asım Niyazoğlu, yaptığı açıklamada, bölgelerinde 2001 yılından bu yana, her bir partide 400’er adet olmak üzere tabiata 2 kez keklik bıraktıklarını söyledi.
2 gün önce de Ereğli yakınlarında bir mevkiye 3. kez keklik bırakıldığını ifade eden Niyazioğlu, bu çalışmanın, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğünün bu yılki ‘’Doğaya Kanatlı Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı’’ kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.
Tabiata bırakılan 500 adet kekliğin, bölgede, süne ve kımıl gibi tarım zararlılarıyla mücadelede ciddî katkılar sağlayacağını vurgulayan Niyazioğlu, keklikleri tabiata bırakma organizasyonunun, bölge halkı ve basın kuruluşlarından habersiz gerçekleştirildiğini vurguladı.
‘’Yeni çevrelerine henüz alışma evresindeki keklikler sorumsuz kişilerce ‘yakalanmasın ya da vurulmasın’ diye, doğaya bıraktığımız yeri gizli tutuyoruz’’ diyen Niyazoğlu, şöyle konuştu: ’’Önceden özel kafeslerde kanat geliştirme eğitimleri yapılmış keklikleri saldığımız yeri açıklamıyoruz. Çünkü, avcılığa meraklı vatandaşlar, salınan hayvanların yerini basında çıkan haberlerden öğrenip, o bölgeye daha yeni salındıkları için uçma ve saklanma kabiliyetleri yeterince gelişmemiş hayvanları avlamaya gidiyorlar. Bu hareketleri yapan insanlar, kekliğin doğaya sağladığı yarardan maalesef habersiz olan kişiler. Oysa, bu konuda başarılı olmak için herkesin duyarlılığına ihtiyacımız var.’’
Niyazoğlu, tabiata keklik salma uygulamasının Türkiye’nin pek çok ilinde de devam ettiğini belirterek, ‘’2003-2007 yılları arasında ülkemiz doğasına 62 bin 249 keklik, 74 bin 702 sülün olmak üzere toplam 136 bin 951 adet kanatlı yaban hayvanı yerleştirilmiştir. Ülkemizdeki tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele kapsamında bu faaliyetlerin desteklenmesi ve artırılması gerekiyor’’ diye konuştu.
|