|
|
|
Petrol 150 dolara doğru |
Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yüzde 40’dan fazla artan petrol fiyatları dün 141 doların üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde, OPEC Dönem Başkanı Şekip Halil’in, petrol fiyatlarının bu yaz 170 dolara kadar çıkabileceği açıklaması da etkili oldu.
ULUSLARARASI piyasalarda yılbaşından bu yana yüzde 40’dan fazla artan petrol fiyatları dün 141 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı 141,71 dolara yükselerek rekor kırdıktan sonra 140,86 dolardan işlem gördü. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 141,98 dolara ulaştıktan sonra 140,97 dolardan satılmaya başlandı. Petrol fiyatlarının yükselişinde, Libya’nın ABD’nin üretici ülkelere karşı potansiyel eylemlerine cevap olarak, üretimini azaltmak için olası seçenekler üzerinde çalıştığı haberleri etkili oldu. Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şokri Ganem, ABD Kongresi’nde, ABD Adalet Bakanlığına, petrol arzını sınırlayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerine dava açabilme yetkisi veren yasaya karşılık olarak üretimi kısma olasılığını değerlendirdiklerini söyledi. Ganem, ‘’Bütün seçenekler üzerinde çalışıyoruz. ABD Kongresi’nden tehditler var ve OPEC’i mahkemeye çıkarıyorlar. ABD’nin yargılama yetkisini ABD dışına çıkarıyorlar’’ dedi.
|
/ Londra
28.06.2008
|
|
|
BAKAN ŞİMŞEK TÜKETİCİYLE DALGA MI GEÇİYOR? |
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, elektriğe yapılan yüzde 22'lik zammı savunurken, "burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması" dedi. Şimşek, ''Elektrikte en önemli şey maliyet. En azından maliyetlerin tamamının karşılanması bu fiyattan. O nedenle tabiî ki KİT'lerin de durumunu düzeltir, tabiî ki o anlamda bütün halkımıza katkısı olur, ama esas konu o değil, burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması, elektrikte tabiî ki dengelerin korunması, maliyetlerin karşılanması" diye konuştu.
SANAYİCİLER: ZAMLAR DALGA DALGA GELECEK
TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını, buna bağlı olarak enflasyonun ve faizlerin yükseleceğini söyledi. TOBB Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz da, yapılan zammın ardından, enerji politikalarının acilen gözden geçirilmesini istedi. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise, "24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere
çekilmektedir" dedi.
Sanayici zam şoku yaşıyor
Elektrik 1 Temmuz’dan itibaren konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22 oranında zamlanacak. Ocak ayında da zamlanan elektrikte bu yılki artış yüzde 40’ı aşacak. Sanayici ve vatandaşlar zamdan şikayetçi.
Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, ‘’Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek’’ dedi. Üzülmez, elektriğe yapılacak zamla ilgili değerlendirmesinde, bu konuya 2 pencereden bakılması gerektiğini söyledi. Öncelikle elektriğe yaklaşık 5 yıldır zam yapılmadığını hatırlatan Üzülmez, şunları kaydetti:
‘’Bu dönemdeki enflasyon oranları ne kadar? Daha makul zam yapılmalıydı. 6 ay içinde bu şekildeki elektrik zammı istihdama, üretime olumsuz yansıyacak. Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek. Bu, üretilen malların fiyatlarının da artmasına yol açacak. Bunlar da ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Bir an önce elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesinin önemi daha net ortaya çıktı. Özelleştirme ile enerji maliyetlerinin düşürülmesine gedilmesi gerekiyor.’’
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, hükümetin başarısının tartışılamayacağını ancak, enerjide yeterli yatırımların yapılmamasının, ortaya bu sonucu çıkardığını söyledi. Türk sanayicisinin dünyadaki rakipleriyle eşit şartlar altında rekabet etmesi gerekirken 6 ayda yapılan yüksek zammın üretimi olumsuz etkileyeceğini dile getiren Büyükhelvacıgil, ‘’En önemli girdi olan enerjideki bu artış Türk sanayisini derinden etkileyecek. Bu üretilen mallara zam olarak yansıyacaktır’’ dedi. Büyükhelvacıgil, sanayicinin şu anda global kriz ile uğraştığını belirterek, ‘’Zaten büyük zorluklar içinde üretim yapmaya çalışan sanayici bir de zamlarla uğraşmak zorunda kalacak. Elektrikte zamların otomatiğe bağlanmasıyla ilerleyen dönemde, Türk sanayisi daha fazla etkilenecek. Kimse böyle olsun istemez ama bu zorunluğun da ortadan kaldırılması gerekiyor’’ diye konuştu.
TÜKODER ZAMMI YARGIYA TAŞIYACAK
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Er de zammı insafsızlık olarak niteledi ve zammın iptali için yargıya başvuracaklarını söyledi. Er, “Bu zamların petrol fiyatlarının yükselmesiyle izah edilmesi bizce mümkün değil. Bu zamların gerekçesi tümüyle uygulanan enerji politikalarının iflas etmesi neticesinde, yanlış politikaların ceremesinin tüketiciye yükletilmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu zamlara karşı da biz yargıya başvuracağız” dedi.
ELEKTRİKTE 30 MİLYON YTL KDV FARKI ALINIYOR
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, ‘’Elektrikte vergi üzerinden KDV alınması anlamsızdır. 24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere çekilmektedir’’ dedi. Elektrik zamlarıyla tüketiciden alınan vergilerin tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Dinç, şöyle devam etti: ‘’Zamlarla birlikte tüketicinin belini büken faturadaki anlamsız kesintiler de derhal kaldırılmalıdır. Tüketim bedeli üzerinden alınan TRT payı, enerji fonu ve belediye vergilerinin hepsi bir vergidir. Bu vergiler matraha eklenmekte ve toplamına KDV uygulanmaktadır. Tüketicinin faturasını kabartmak adına her yol deneniyor. Elektrikte vergi üzerinden KDV alınması anlamsızdır. 24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere çekilmektedir. Yani, KDV vergilere uygulanmamış olsa 30 milyon YTL daha az alınacak ama vergiden vergi alınması yöntemiyle haksız kazanç sağlanıyor.’’
ŞİMŞEK: ZAMMIN AMACI TASARRUF
Zamma ilişkin savunmayı hükümet kanadından Devlet Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. Şimşek, zammın elektrik tüketiminde tasarruf sağlanması için yapıldığını açıkladı. Şimşek, otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesiyle birlikte, uluslararası piyasalarda doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşmesi halinde, bunun tüketiciye doğrudan yansıyacağını söyledi. Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 60’ının ithal girdilerden karşılandığına dikkat çeken Şimşek, başta nükleer santraller olmak üzere, yeni projelerin devreye girmesiyle, dışa bağımlılığın azalacağını belirtti.
TÜZMEN: ZAMMA MECBUR OLDUK
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘’Türkiye de mecbur kalarak bu artışları yapmak zorunda kalmıştır’’ dedi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İspanya’da bulunan Tüzmen, elektrikteki fiyat artışlarına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada girdi maliyetlerinin artmasının hiçbir zaman hoşlarına giden bir durum olmadığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Dünya enerji fiyatlarının altı kat arttığı bir ortamda, yani 20022007 arasında, 2008 arasında baktığınız zaman altı katta enerji fiyatları dünyada artarken, Türkiye de mutlaka mecbur kalarak bu artışları yapmak zorunda kalmıştır.Tabii ki hoşumuza gitmez ama bazı şeyler hoşumuza gitmese de gerçektir.’’
|
/ Barcelona
28.06.2008
|
|
|
Küçük esnafın rafında mal yok |
Aksaray Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, küçük esnafın boş kutuları teşhir ettiğini belirterek, “Tezgâhtaki mallarda ve işlerde büyük düşüş var” dedi. Esnaf ve sanatkârın alım gücünün düştüğünü ifade eden Ceylan, “Haksız rekabet yüzünden küçük esnafımız hızla eriyor. Bir hipermarketin 45 yerde şubesi var. Bu durum, küçük esnaf ve sanatkârın bitişi demek” diye konuştu.
AKSARAY Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Doğan Ceylan, küçük esnafın boş kutuları teşhir ettiğini belirterek, ‘’Tezgâhtaki mallarda ve işlerde büyük düşüş var’’ dedi. Ceylan, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir kriz yaşandığını ve bunun etkilerinin acı bir şekilde ortaya çıktığını iddia etti. Bu krizin çıkmasını tetikleyen bazı etkenler olduğunu kaydeden Ceylan, şunları kaydetti: ‘’Yabancı malların Türkiye’ye girmesi ile üretimin düşmesi, finans kuruluşlarının yabancı sermayenin eline geçmesi ve bu kuruluşların kendi dengelerini sağlamaya çalışması ve son olarak bir siyasi partinin kapatılma davası. Bu tür olaylar zayıf Türk ekonomisinin belini büküyor. Türkiye ekonomisinde dalgalanmaların olmasının normal olduğunu düşünmüyorum. Biz ekonomik olarak güçlü değiliz.’’ Esnaf ve sanatkârın alım gücünün düştüğünü ifade eden Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Haksız rekabet yüzünden küçük esnafımız hızla eriyor. Bir hipermarketin 45 yerde şubesi var. Bu durum, küçük esnaf ve sanatkarın bitişi demek. Tezgâhtaki mallarda ve işlerde büyük düşüş var. Küçük esnaf boş kutuları teşhir ediyor. Raflardaki 10 kutudan 1’i dolu 9’u boş. Esnaf, rafları dolu görünsün diye böyle bir yönteme başvuruyor. Kepenk kapatan esnaf sayısı giderek artıyor. Aksaray’da 2007 yılında 617 kişi kepenk kapattı. 2008 yılının altı aylık döneminde ise 372 kişi kaydını sildirdi.’’
|
/ Aksaray
28.06.2008
|
|
|
Türkiye, Chery’nin Avrupa üssü |
ÇİNLİ otomobil üreticisi Chery’nin Başkan Yardımcısı Zhou Biren, Türkiye’nin, Chery’nin Avrupa’ya açılma hedefinde kilit rol oynadığını söyledi.
Biren, Chery’nin Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Chery’nin tesislerinde 10 model üretildiğini, bu yılın sonunda Çin’de ve diğer ülkelerde bir çok yeni Chery modelinin piyasaya sunulacağını söyledi. Türkiye’nin Chery için büyük önem taşıdığını dile getiren Biren, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem ekonomik anlamda büyük bir pazar, hem de coğrafi açıdan stratejik bir bölgede yer alan Türkiye, Chery’nin Avupaya açılma hedefinde kilit bir rol oynamaktadır. Chery olarak Türk tüketicisinin beğeni ve zevkine yönelik geniş model yelpazemizle Türkiye’de pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz. “ Şubat ayında Türkiye pazarına sunulan Chery’nin satış performansının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Biren, ‘’Chery’nin kısa zamanda elde etmiş olduğu bu başarının devam etmesiyle birlikte, yakın bir gelecekte Türkiye’de bir üretim tesisi kurulmasını planlıyoruz” dedi. Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer de herkese ve her keseye uygun Chery modelleriyle yola çıkmış olmanın kendileri için çok önemli olduğunu, artık Türkiye’de hiç kimsenin “sıfır otomobile gücüm yetmez” demeyeceğini söyledi. Mermerler Otomotiv’in sektörde yeni bir dönem başlatma isteğinde olduğunu ifade eden Mermer, “2007 yılının ilk 5 ayında bin 500’e yakın satış yapmış olmamız bunun göstergesidir. Çinli Chery ile yaptığımız işbirliği ve devamında yatırım hedeflerimizin gerçekleşmesi durumunda kurduğumuz köklü ilişki daha da derinleşecektir” dedi. Müşterilerinin talepleri doğrultusunda yeni Chery modellerini de yakın zamanda pazara sunmaya hazırlandıklarını belirten Mermer, Alia ve Tiggo3’ten sonra yeni model olan Boss, Kimo ve Taxim’le Chery’nin model sayısının beşe çıkmış olacağını aktardı.
|
Yeni Asya
/ Ümit Kızıltepe
28.06.2008
|
|
|
Otomotivde ÖTV artışı yok |
MALİYE Bakanlığı ‘’otomotivde Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılması yönünde çalışma yapılmadığını’’ bildirdi.
Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün bazı basın organlarında yer alan ‘’otomotiv sektöründe ÖTV’nin artırılacağı’’ yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı, böyle bir çalışma yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, ‘’Bakanlığımızda ne otomotiv sektöründe ne de herhangi başka sektörde, ÖTV’nin artırılması yönünde bir çalışma yoktur. Nereden çıktığı belli olmayan bu tür asılsız haberlere itibar edilmemesi gerekir’’ denildi.
|
/ Ankara
28.06.2008
|
|
|
Demir'in tonu 50 YTL ucuzladı |
TONU 1950 YTL’ye kadar çıkan inşaat demiri fiyatları, talebin azalması sonucu 50 YTL ucuzlayarak 1900 YTL’ye indi.
Toptan demir satışı yapan Şaban Miraboğlu, ton başı 50 YTL tutarındaki ucuzlamanın yeterli olmayacağını ve fiyatların yeniden artabileceğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Demir fiyatları, talebin aşırı azalması sonucu 50 YTL ucuzladı ama Türkiye’den demir ihracatı da sürüyor. Şu anda Türkiye’den en çok Dubai’ye demir ihraç ediliyor. Elektriğe yapılan son zam, demir fiyatlarını etkileyecektir. Demir fiyatlarının Eylül ile Ekim ayına kadar düşmesini beklemiyoruz.’’
|
/ Kayseri
28.06.2008
|
|
|
Unakıtan: Kesinlikle vergi affı yok |
UNAKITAN, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde basında yer alan bazı yorum ve haberlerde, vergi borçlarını ödemeyenlere kolaylık getirileceğinin belirtildiğini, bunun da vergi affı beklentisi doğurduğunu vurguladı.
Ancak bu yönde bir çalışmaları bulunmadığını kaydeden Unakıtan, kamu alacaklarının zamanında ödenmesinin zorunluluk olduğuna işaret etti ve borçlarını ödemeyenlerden bu alacakların cebri icra yolu ile tahsil edileceğini hatırlattı. Hazine’ye bir an önce intikali gereken alacakların takibine hız verildiğini de ifade eden Maliye Bakanı, bu nedenle vergi borcu bulunanların bağlı oldukları vergi daireleriyle irtibata geçmelerini istedi. TBMM’de kabul edilerek yasalaşan 5766 sayılı Kanun ile borçlarını ödemek isteyen mükelleflere yönelik kolaylaştırıcı hükümlerin de uygulamaya konulduğunu bildiren Unakıtan, borç tutarı 50 bin YTL’ye kadar olan mükelleflere borçlarını teminat şartı aranmadan taksitlendirme imkanı getirildiğini, borç tutarının bu rakamın üzerinde olması halinde ise aşan kısmın yarısının teminat alınarak, taksitlendirilmesine imkan sağlandığını belirtti. Çok zor durumda olan mükelleflere önceden 24 aya kadar taksitlendirme imkanı tanınırken, bu sürenin de 36 aya çıkarıldığına işaret eden Unakıtan, bu yaklaşıma rağmen borcunu ödemeyenlerin ise hiçbir şekilde takipten kurtulamayacakları uyarısında bulundu.
|
/ Ankara
28.06.2008
|
|
|
Havaalanı hizmet bedellerinde indirime gidilecek |
ULAŞTIRMA Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ‘’havayolu işletmelerinin petrol fiyatlarındaki artıştan en az seviyede etkilenmesi amacıyla havaalanı hizmet bedellerinde indirime gidileceğini’’ söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, petrol krizine bağlı olarak akaryakıt ücretlerindeki hızlı yükselişten ülkedeki havayolu taşıyıcılarının etkilenmesi üzerine Ulaştırma Bakanlığı’nın harekete geçtiği belirtildi. Yeni ekonomik havaalanları oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlayan bakanlığın, iç hat konma, konaklama, aydınlatma ve yolcu servis hizmet bedellerinde indirimlerin yapacağının belirtildiği açıklamada, “havayolu işletmelerinin petrol fiyatlarındaki artıştan en az seviyede etkilenmesi amacıyla havaalanı hizmet bedellerinde indirime gidilecek” denildi.
|
/ Ankara
28.06.2008
|
|
|
Ekmeğin gramajı artacak |
TÜRK Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği’nde değişiklik ile ekmekler, en az 300 gram ağırlıktan başlayarak, 50’şer gram artırılmak suretiyle piyasaya sunulacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, ekmekler, en az 300 gram ağırlıktan başlayarak ve 50’şer gram artırılmak suretiyle piyasaya sunulacak. Toplu tüketim yerleri için sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen ve doğrudan tüketiciye sunulmayan ekmekler ise muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.
|
/ Ankara
28.06.2008
|
|
|
Gezi Eki Pdf
|
|
|
|
|
|