İktisadî Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu, ülkemizle aynı dönemde AB ile müzakerelere başlayan Hırvatistan’ın, müzakere sürecinde 20 başlık açtığını hatırlatarak, “Avrupa şampiyonasında yendiğimiz Hırvatistan, katılma müzakerelerinde hızla ilerlemektedir. Skor 20-8 olmuştur” dedi.
TÜRKİYE-AB ilişkilerinde geçtiğimiz dönem değerlendirilirken, AB’nin siyasi irade eksikliği ve Türkiye’ye yönelik çeşitli tavırlarından dolayı eleştirildiğini belirten Kabaalioğlu, şöyle devam etti: “Ancak biraz durup kendimize de bakmalıyız. Daha önce çeşitli vesilelerle dile getirdiğimiz gibi Türkiye’de son bir yıl içinde reformları hayata geçirme konusunda bir yavaşlama söz konusudur. Ülkemizle aynı dönemde müzakerelere başlayan Hırvatistan, müzakere sürecinde 20 başlık açmış durumdadır. Avrupa şampiyonasında yendiğimiz Hırvatistan, katılma müzakerelerinde hızla ilerlemektedir. Skor 20-8 olmuştur. Hırvatistan’ın 2010 veya 2011’de üye olabileceği belirtilirken, Türkiye’ye bir hedef tarih verilmeyeceği söylenmekteyse de, 2014 hedefinden şaşmamak gerekir. Bazılarının 2020’lere uzayan vadeleri telaffuz etmeleri sakıncalıdır.”
Kabaalioğlu, müzakere sürecinin hızlandırılması amacıyla siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gerçekleştirilmesi gereken birçok reform bulunduğunu, Türkiye’nin dünyada yaşanmakta olan uluslararası ekonomik sorunlardan etkilenmemesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Böylesi bir dönemde Türkiye’nin enerjisini, başta yapısal reformlar olmak üzere AB üyelik sürecindeki önceliklerine yönlendirmesi gerekmektedir” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, katılım müzakerelerinde arzu edilen noktanın çok uzağında bulunulduğunu söyledi.
Satıcı, “Bazı AB ülkelerinin üyeliğimiz konusundaki olumsuz tutumlarının, yakalanan ivmenin azalmasında önemli rol oynadığına şüphe yok” diyerek, son 3 yılda reform sürecinin ve uyum çalışmalarının yavaşlamasının sorumluluğunun tek başına AB’ye yüklenemeyeceği görüşünü dile getirdi.
|