Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, küresel ısınmayla birlikte yaşanan gıda krizine Güneydoğu’daki kuraklığın da eklenmesiyle bölge esnafının ciddî sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını, birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını bildirdi.
ESNAF BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR
Denizli’deki tarihî Kaleiçi Çarşısı esnafı ise, yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle iş yapamaz hale geldiklerini ifade ederek, kepenk kapattı. Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü Cihan Olur da, yılın ilk beş ayında 4,4 milyon YTL kredi kullanan esnafın ödemelerde sıkıntı yaşadığını söyledi.
Kuraklık esnafı da vurdu
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda bölgede yaşanan olayların etkisi, 2000-2001 yılı ekonomik krizi ve arkasından gelen olayların da etkisi ile bölgedeki esnaf ve sanatkârın yıllardır kriz içerisinde olduğunu söyledi.
Ebedinoğlu, küresel ısınmayla birlikte yaşanan gıda krizine Güneydoğu’daki kuraklığın da eklenmesiyle bölge esnafının ciddî sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkârın çok zor günler yaşamaya başladığını ifade ederek, ‘’Daha sıkıntılı günlerin bizi beklediği kaygısını taşıyoruz. 2007 yılında 372 esnaf iş yerini kapatırken 2008 yılının ilk altı ayında bu rakam 687’ye ulaştı. Bu sadece bize yansıyan rakamlar. Bölgede ciddî anlamda kayıt dışı olan esnaf da var. Bir o kadar da kayıt dışı esnafın kepenk kapattığını düşünüyoruz’’ dedi. Ebedinoğlu, şöyle dedi: ‘’Diyarbakır bölgeden yoğun göç alan bir kent durumundayken göç vermeye başladı. Başbakanımız Diyarbakır’da kuraklıktan etkilenen çiftçiye yönelik tohum desteği sağlanacağını ve kamu bankalarındaki borçların ertelenmesi gibi konularda destek olacaklarını belirtti. Bu desteğin bir an önce verilmesi gerekiyor. Yalnızca bu destek de yeterli değil. Çiftçilerin yüzde 90’ı özel bankalara borçlanmış durumda. Çiftçilerin özel bankalara olan borçlarının da ertelenmesi gerekiyor.’’
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş de Batman’daki küçük esnafın iş yerlerini kapatma noktasına geldiğini söyledi. Ekonomik sıkıntının sadece bu yıl yaşanmadığını 2005 yılından bu yana sürdüğünü belirten Güneş, ayda ortalama 40-50 iş yerinin kapandığını kaydetti. Esnafın yaşadığı bu sıkıntının çeşitli sebepleri olduğunu ifade eden Güneş, şöyle dedi: ‘’Batman esnafının yaşadığı bu sıkıntı sadece kuraklıktan kaynaklanmıyor. Çünkü geçmiş yıllarda da bu sorun vardı. 2008 yılının ilk 6 ayında 300’ün üzerinde iş yeri kapandı. Bölgede üretim olmaması nedeniyle piyasada sıcak para da yok. Ekonomik sıkıntı nedeniyle mevsimsel göçlerin yanı sıra köylere geri dönüş başladı. Çeşitli sebeplerle köyden kente göç edenler kentte ekonomik sıkıntı yaşamaya başladığı için köylerine geri dönmeye başladı.’’ Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Kurtuluş da bu yıl Güneydoğu’da etkili olan kuraklığın Mardin’i de olumsuz yönde etkilediğini belirterek, hem çiftçilerin hem de esnafın büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Tarımsal ürün üretiminde verimin son derece düşük olduğunu ifade eden Kurtuluş, şehrin ihtiyacı olan tarımsal ürünleri Adana ve Mersin gibi illerden karşıladıklarını belirtti. Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Mehmet Rıfat Ayyıldız, Siirt’te son 5 ay içerisinde 172 esnafın kepenk kapattığını söyledi. Diyarbakır’da esnaflık yapan Abdüllatif Yıldırım, piyasada sıcak para olmadığı için sattıkları malın parasını tahsil edemediklerini söyledi. Esnaf İhsan Çetin de, şehrin ekonomik yapısı içerisinde önemli bir yer tutan gıda sektöründe son zamanlarda yaşanan sıkıntının çeşitli sebepleri olduğunu söyledi. İnsanların alım gücünün kalmadığını ifade eden Çetin, esnafın tahsilat yapamadığını, bu sıkıntılara kuraklığın eklenmesi ile de sorunun boyutlarının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.
|