ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun uygulanmasında kaynaklanan sıkıntıların aşılması amacıyla memur sendikacılığında bir dizi değişimi içeren taslak hazırladı.
Alınan bilgiye göre, bakanlık, son şeklini verdiği Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nı memur konfederasyonlarına gönderdi. Taslağa göre, adaylık ve deneme süresini tamamlamamış kamu görevlilerine, diğer kamu görevlileri ile aralarında idare hukuku açısından hiçbir fark bulunmaması dolayısıyla sendikalara üye olma imkânı sağlanacak. Yeni toplu görüşme tanımıyla, malî haklarla ilgili konularla sınırlı olan toplu görüşmenin kapsamı genişletilecek. Yeni düzenlemeyle, malî hakların yanı sıra kamu görevlilerinin sosyal, meslekî ve özlük hakları da toplu görüşmelere konu olacak. Bazı hizmet kolları, kapsamlarındaki kamu kurumlarında çalışan kamu görevlisi sayısının az olması ve birbirleriyle yakın ilişkide olmaları sebebiyle ‘’güçlü sendikacılığı teşvik’’ amacıyla birleştirilecek. Bu düzenlemeyle ‘’büro, bankacılık, sigortacılık’’ hizmet kolu ‘’kültür ve san'at hizmetleri’’ ile ‘’yerel yönetim’’, hizmet kolu da ‘’bayındırlık ve inşaat hizmetleri’’ ile birleşti-rilecek. Böylece halen 11 olan hizmet kolu sayısı 9’a düşecek. Sendika ve konfe-derasyonların 3 yılda bir toplanan olağan genel kurulları 4 yılda bir toplanacak. Böylelikle Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile 2821 sayılı Sendikalar Kanunu arasında paralellik sağlanacak. Sendika ve konfederasyonların genel kurulları, ilgili makamlarca yasaya aykırı görülerek düzeltilmesi istenilen tüzük değişiklikleri için yönetim kuruluna yetki verebilecek.
Taslakla sendikalara üye olamayacak kamu görevlilerinin kapsamı kısmen daraltılacak. Özel güvenlik personeline, ceza infaz kurumlarında çalışanlara, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin en üst amirleri ile yardımcılarına sendikalara üye olma imkânı sağlanacak. Ancak kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimi yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları önceden olduğu gibi sendikalara üye olamayacak. Silâhlı kuvvetler, emniyet, MİT mensuplarının da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerinin sendikalara üye olma yasağı da korunacak. Sendika kurucusu olabilmek için 2 yıl çalışma şartı kaldırılacak. Kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla sendika ve konfederasyonların tüzüklerini ve faaliyetlerine ilişkin çeşitli bilgileri Devlet Personel Başkanlığına göndermesi uygulamasına son verilecek. Sendika ve konfederasyonlar, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak, bu konuda üyelerini temsil etmek üzere kamu görevlilerini ilgilendiren komisyon ve kurullara temsilci gönderebilecek.
|