Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, baba ocağı Türkiye’ye, çalıştıkları ülkelerdeki bankalardan kredi alarak geliyor. Gurbetçiler, Avrupa’da yaşayan Türklerin birçoğunun ekonomik durumunun iyi olmadığını söylediler.
AVRUPA'NIN çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, baba ocağı Türkiye’ye, çalıştıkları ülkelerdeki bankalardan kredi alarak geliyor. Almanya’nın Frankfurt şehrinde yaşayan Ramazan Özdemir, yıllık iznini memleketi Ankara’da geçirmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı. Özdemir, yaptığı açıklamada, Avrupa’da yaşayan Türklerin birçoğunun ekonomik durumunun iyi olmadığını söyledi. Almanya’da avro’ya geçilmesinin ardından yaşanan ekonomik sıkıntıların, orada yaşayan bütün vatandaşları etkilediğini ifade eden Özdemir, ‘’Almanya’nın tadı tuzu kalmadı. Kazandığımız kira ve yeme içmeye gidiyor. Borç harç da olsa memleket özlemi ağır basıyor. Aldığımız krediyle anamızı babamızı, sevdiklerimizi görmeye geliyoruz’’ dedi.
Tuncelili Hıdır Savran da, yaşadığı Bonn’da memleket arzusunu içinde taşıyan binlerce Türk’ten biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ‘’Gurbette hepimiz Türkiye sevgisi ve özlemiyle yaşıyoruz. Almanya’nın değişik bölgelerindeki vatandaşlarımızın büyük bir kısmı ekonomik güçlük içerisinde hayatlarını sürdürüyor. Bir çoğu Türkiye’deki yakınlarını ziyarete gelemiyor. Biz de bankalardan kredi alarak gelebiliyoruz. Vatana borçla geliyoruz.’’
Bir başka gurbetçi Erol Cömert de, gurbetçilerin kredi aldığının en güzel delilinin yurda geldikleri arabalardan anlaşıldığını söyledi. Cömert, ‘’Gurbetçilerin bir çoğunun kullandığı otomobiller krediyle alınmış durumda. Bu da Avrupa’da yaşayan insanlarımızın krediyle yaşamaya alıştıklarının da bir göstergesi. Türkiye bizim hayatımız, her şeyimiz. Kapıkule’den her girişte başka bir heyecan yaşıyoruz’’ diye konuştu.
Fransa’dan gelen Sebahattin Türk ise, Türkiye’ye gelmek için ekonomik sıkıntıların yanı sıra yolculukları esnasında Sırp ve Bulgar tarafındaki çektikleri sıkıntıların da kendilerini üzdüğünü ve bezdirdiğini söyledi. Türk, Sırp ve Bulgar görevlilerinin sık sık kendilerini durdurarak, ‘’bahşiş’’ adı altında para istediğini dile getirdi. Erzurumlu Celal Çaktı, 24 yıldır yaşadığı Almanya’nın ‘’tadı tuzu kalmadığı’’nı ve ekonomik şartların gün geçtikçe kötüye gittiğini söyledi. Çaktı, çalışma ücretlerinin yüzde 50 azaldığını anlatarak, şunları kaydetti: ’’Eskiden çalışma şartlarımız iyiydi. Önceleri saati 15 avro’ya bulan ücretimiz, 6-7 avro’ya indi. Böyle olunca da insanlar memleketlerine kredi alarak geliyorlar.’’ Kapıkule Sınır Kapısından hafta sonları günde ortalama 3 bin gurbetçi yıllık izinlerini geçirmek için yurda giriş yapıyor.
|