Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

ZAMLAR BİRBİRİNİ TETİKLİYOR

Plastik Sanayicileri Derneği Bursa Şubesi Başkanı İlker Biliktü, petrol zamları sebebiyle sektörde yüzde 10'luk fiyat artışı olduğunu ve yüzde 10'luk bir artış daha beklediklerini söylerken, Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, doğalgaz ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek elektrik zammının demir çelik sektöründe ton başına 20 dolar maliyet getireceğini kaydetti.

PLASTİK Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şubesi Başkanı İlker Biliktü, sürekli artan petrol fiyatlarının sektörlerini zor duruma soktuğunu belirtti. Biliktü, yaptığı yazılı açıklamada, petroldeki fiyat artışlarının tüm sektörleri olumsuz etkilediğini, ancak ham maddesi petrol olan sektörlerin çok daha zor durumda kaldığını belirterek, bunlardan birinin de plastik sektörü olduğuna dikkati çekti. Artan petrol fiyatları nedeniyle sektörde yüzde 10’luk bir fiyat artışı yaşandığını ifade eden Biliktü, şöyle dedi: ’’Dünya piyasalarına baktığımızda petrolün yükseliş trendinin devam edeceğini görüyoruz. Sektörde yüzde 10 fiyat artışı yaşandı ve ne yazık ki gelecek dönemde de yüzde 10’luk bir artış beklemekteyiz. Artan emtia fiyatları, bizim sektörde olduğu gibi korkarım tüm sektörlerde de fiyatları arttırıcı yönde bir etki yapacaktır. Kısacası petrol fiyatları arttı, zamlar kapıda.’’ Biliktü, Pektim’in özelleştirilmesinin piyasada negatif bir etki yapmadığına değinerek, şunları kaydetti: ’’Özelleştirilmesinden sonra Petkim’in yönetim kadrosunun değişmemesi çok olumlu bir gelişme. Şu an piyasanın yüzde 20’sine hakim olan Petkim’in gelecekte yapacağı yatırımlarla piyasanın yüzde 60’ına hitap eder hale gelmesi de ham madde tedarikinde çeşitli sorunlar yaşayan bizlerin rahatlamasına neden olacak.’’

/ Bursa

24.06.2008


 

BAKKAL AMCA TEKRAR REVAÇTA

Dar gelirli ailelerin veresiye alışveriş yaparken ilk aklına gelen ‘’bakkal amca,’’ alışveriş yapıp borçlarını ödeyemediklerinden dolayı bankaların kara listesine giren ‘’kredi kartı mağdurları’’nın da umudu oldu. Piyasadaki sıkıntıdan dolayı toptancıdan vadeli mal alamamalarına rağmen bakkallar, kredi kartı limiti dolunca deftere yazdırarak ailesinin ihtiyacını karşılamaya çalışan tüketicinin umudu haline geldiler.

Dar gelirli ailelerin veresiye alışveriş yaparken ilk aklına gelen ‘’bakkal amca’’, alış veriş yapıp borçlarını ödeyemediklerinden dolayı bankaların kara listesine giren ‘’Kredi kartı mağdurları’’nın da umudu oldu. Piyasadaki sıkıntıdan dolayı toptancıdan vadeli mal alamamasına rağmen bakkallar, kredi kartı limiti dolunca deftere yazdırarak ailesinin ihtiyacını karşılamaya çalışan tüketicinin umudu haline geldi.

Adana Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, yaptığı açıklamada, kent genelinde 4 bin 500’e yakın üyelerinin bulunduğunu belirterek, son aylarda piyasalarda yaşanan nakit darlığının kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Piyasalardaki durgunluktan dolayı adeta ayakta kalma mücadelesi verdiklerini ifade eden Alphan, sıkıntılara karşın dar gelirli ailelere veresiye alışveriş yaptırmaya devam ettiklerini bildirdi.

Alphan, kredi kartı ile alış veriş yapıp borçlarını ödeyemediklerinden dolayı bankaların kara listesine giren ve icralık olan ‘’kredi kartı mağdurları’’nın da umudu olduklarını belirterek, şunları söyledi: ’’Bizde ne limit var, ne kara liste ne de vade süresi. Alacağımızı deftere yazıyoruz. Bakkal esnafı son aylarda artan kredi kartı mağdurlarının can simidi oldu. Ancak, piyasadaki nakit sıkıntısından dolayı toptancı da artık esnafa kredili mal vermiyor. Kredili mal alamayınca sattığımızın yerine yenisini koyamıyoruz. Raflardaki malların yarıdan fazlası boşaldı. Bu konuda ciddî sıkıntı yaşıyoruz. Buna rağmen kart limiti dolunca deftere yazdırarak ailesinin ihtiyacını karşılamaya çalışan tüketicinin umudu haline geldik. Raflarımızın yarısı boş olmasına karşın, ihtiyacı için başvuran tüketiciyi geri çevirmiyoruz.’’

Alphan, çok sayıda tüketiciye hiç bir kefil istemeden veresiye satış yaparak, adeta faizsiz kredi verdiklerini belirterek, ‘’Böyle yaparak sosyal bir fayda sağlıyoruz. Bu bizim için çok anlamlı. Müşterilerle ilişkilerimiz güvene dayalı ve dostanedir. Ancak, nakit sıkıntısı artık bizi de zora sokmaya başladı’’ diye konuştu. Alphan, kepenk kapatmama mücadelesi veren her bakkalın mahallelisinden ortalama 1020 bin YTL alacağının olduğunu sözlerine ekledi.

/ Adana

24.06.2008


 

Elektrik fiyatı artışı demir sektörünü zorluyor

EGE Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, doğal gaz zammı ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek elektrik zammının üretime yansımasının ağır olacağını söyledi.

Şahin, yüzde 20’lik zammın demir çelik sektöründe ton başına 20 dolar maliyet getireceğini kaydetti.

Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği genel kurulu yapıldı. Genel Kurul’da Halil Şahin, yeniden başkan seçildi. Kurul öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Birlik Başkanı Şahin, elektrik ve doğal gaz zamlarını eleştirdi. TEDAŞ’ın elektriğe 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere istediği yüzde 12.7’lik zammı, geçen günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) onaylamıştı. Bu oranın TEDAŞ’ın ekleyeceği hizmet bedelleri, vergi ve fonlarla yüzde 20’ye ulaşacağı belirtiliyor. Şahin, Haziran ayında doğal gaza yapılan yüzde 9’luk zammın maliyetlere yansımanın ise yüzde 5 olacağını dile getirdi. Doğal gaz ve elektrik zammının maliyetlere toplamda yüzde 25 etki edeceğini ifade eden Halil Şahin, “Akaryakıta zammı, navlun ücretlerindeki artış derken maliyetler artmaya devam ediyor. Dünyada demir çelik fiyatları bu seviyesini korursa maliyetleri karşılayabiliriz. Fiyatlar düştüğünde sektör rekabetçiliğini kaybedebilir. Bu durumda ihracatta zorlanırız” dedi. Şahin ayrıca İzmir’in Aliağa ilçesinde enerji yatırımlarının artması gerektiğini söyledi. Aliağa’daki demir çelik sanayicilerinin yanı sıra İzmirli sanayicilerin enerji darboğazıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan Şahin, “Aliağa bölgesinde ve İzmir’deki sanayicilerde enerjiyle ilgili ciddi sıkıntılar var. Yaz mevsimiyle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında klimaların çalışması ve turizm sezonundan dolayı yeterli olmayan enerjiden kaynaklanan kısıtlamalara gidiliyor” açıklamasında bulundu.

/ İzmir

24.06.2008


 

Giyimdeki durgunluk erken indirimi getirdi

YAZ sezonundan umduğunu bulamayan giyim sektörü, her yıl Ağustos ayında yaptıkları indirime bu yıl, Temmuz ayı bile gelmeden başladı.

Alınan bilgiye göre, dünyada yaşanan ekonomik durgunluk ile Türkiye’de son dönemlerde yaşanan bazı gelişmeler, iç piyasayı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Özellikle acil olmayan ihtiyaçlar ertelenirken Babalar Günü de dahil, yaz sezonunda istediği satışı yakalayamayan giyim sektörü, durgunluğu aşmak için çeşitli yollar deniyor. Sektör, tüketiciyi çekmek için birbirinden farklı kampanyaları hayata geçiriyor. Firmalar indirim kampanyası düzenlerken bankalar ile yaptıkları anlaşmalarla müşterilerine cazip imkânlar sunmaya çalışıyor. Firmalar bankasına göre, artı 2 ile 5 arasında değişen ilâve taksit imkanı sunuluyor.

Erkek giyim firmaları takım elbise, pantolon fiyatlarını sezon fiyatlarının üçte biri oranında satarken, gömlekte de yüzde 50’ye yakın indirim uyguluyorlar. Kadın giyim firmaları da çeşitli ürünlerde yüzde 50’ye varan indirim uygularken, bazı spor giyim mağazaları da bir ürün alana ikinci ürünü bedava kampanyası düzenliyor. Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Altuntaş, her yıl bir önceki yazı aradıklarını belirterek, 2008 yazının beklediklerinden de durgun geçtiğini söyledi.

Giyim mağazalarında hafta içlerinde neredeyse hiç satış olmadığını ifade eden Altuntaş, ‘’Normalde indirime Ağustos ayı girince başlardık. Geçen yıl bile durgun geçmesine rağmen böyle oldu. Ama bu yıl alışveriş yapılmıyor. Temmuz bile girmeden indirime gidildi. Talep oluşturulmaya çalışılıyor. Satışlar iyi olsa indirim yapar mıyız? Bu dönemde yüzde 50 indirim çok fazla ama çare kalmadı’’ dedi. Tüketiciler Birliği yetkilileri ise indirimlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi. Zaten kredi kartı borcu içinde olan tüketicilerin alışveriş gücünün kalmadığını ifade eden yetkililer, ‘’Tüketiciler indirim adı altında tüketime davet ediliyor. Ama bir çok firma gerçek indirim yapmıyor. 1 ay önceki fiyatla şimdiki fiyat aynı ama üzerinde yüzde 50 indirim yazıyor’’ diye konuştu.

/ Konya

24.06.2008


 

“Fazla petrol için talep yok”

PETROL İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, petrol üreticilerinin, talep olmazsa fazla petrol üretimi yapamayacağını ve şu anda talebin olmadığını söyledi.

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı da olan Halil, Cezayir devlet radyosuna verdiği demeçte, arz ve talebin dengede olduğunu, fiyatların, yıl sonuna kadar spekülasyon, dolardaki gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası’nın olası kararları nedeniyle yüksek kalmaya devam edeceğini belirtti. Halil, ‘’Dünya piyasasında gerçekten talep olmadığı sürece üretimimizi artıramayız. Bu yıl talebin daraldığını ve daralmaya devam ettiğini biliyorsunuz. Ek üretimi karşılayacak talep yok. İnsanlar size, ‘daha fazla üretebilmem için talep nerede’ sorusunu sorarlar’’ dedi. Petrolün varil fiyatının hızla 200 dolara ulaşacağını düşünmediğini söyleyen Halil, fiyatların jeopolitik gerginlikler ve ABD dolarının durumu gibi etmenlerle bağlantılı olarak belirlenmeye devam edeceğini kaydetti.

/ Cezayir

24.06.2008


 

Latin Amerika, ticarî blok oluşturacak

KOLOMBİYA eski Devlet Başkanı Ernesto Samper Pizano, Latin Amerika ülkelerinin birleşmiş durumda olduğunu belirterek, “Gelecekte büyük bir ticari blok oluşturabileceğiz.

Asya ve Avrupa gibi bloklara üçüncüsü eklenmiş olacak” dedi. Latin Amerika Ülkeleri Sanayici ve İşadamları Derneğinin (LATSİAD), İstanbul Ticaret Odasının (İTO) ev sahipliğinde düzenlediği “Latin Amerika’da İş İmkanları” konferansında konuşan Pizano, Latin Amerika’nın geleceğe yönelik bir devrimden geçtiğini belirterek, şu anda bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını söyledi. Pizano, “Büyük bir Amerikan pazarına dönüşmekteyiz. Bütün Latin Amerika ülkeleri, ticari bir ekonomik entegrasyona doğru ilerlemekte. Hepimiz tıpkı 1992’de Clinton’ın söylediği gibi birleşmiş durumdayız. Gelecekte büyük bir ticari blok oluşturabileceğiz. Asya ve Avrupa gibi bloklara üçüncüsü eklenmiş olacak” şeklinde konuştu. Çin’in, Güney Amerika’dan pek çok şey satın aldığını, ticarete katkısının büyük olduğunu ifade eden Pizano, Güney pazarları arasındaki işbirliğinin artmasının genel ekonomik büyümeye de katkıda bulunduğunu kaydetti. Latin Amerika’nın önümüzdeki 10 yılda en büyük zorluğunun altyapı olduğunu vurgulayan Pizano, Avrupalılar’ın Latin Amerika’ya yaptığı yatırımın düştüğünü, ancak yeni birşey yapmak istemeleri halinde gelebileceklerini söyledi. Pizano, “Hiçbir yoksul, zenginlerle çalışarak zengin olmuyor. Orta sınıf da, zenginlerle çalışarak zengin olmaz, orta sınıftaki ülkelerle stratejik ittifak kurmalı. Kolombiya, Türkiye gibi ülkelerle çalışmalı. Zenginlerin gelip hayatımızı zenginleştirmesini bekleyemeyiz” diye konuştu.

/ İstanbul

24.06.2008


 

Tariş, kuru üzümlü ve fındıklı lokum üretecek

TARİŞ, kuru üzümlü ve fındıklı lokum üretimine başladı. TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Türk tatlı kültürünün incisi’’ olarak kabul edilen lokuma TARİŞ’in yeni bir tat ilave ettiğini kaydetti.

Kuru üzüm ve fındık ile zenginleştirdikleri lokumu tüketicilerin beğenisine sunduklarını kaydeden Türker şöyle dedi: ‘’Osmanlıca ‘rahat ulhulküm’ yani boğaz rahatlatan kelimesinden türetilmiş lokumun geçmişi 15. yüzyıla kadar dayanıyor. Biz bu geleneksel ve Türkiye sınırlarını aşmış tatlımıza yeni bir tat ilave ettik. TARİŞ, Türk kahvesinin yanında ikram edilebilecek farklı bir lezzet için çifte kavrulmuş ve normal olmak üzere 2 farklı tipte ve yaklaşık olarak 250 gram ve 450 gramlık iki ayrı ambalajda kuru üzümlü ve fındıklı lokum üretti. TARİŞ üzümlü fındıklı lokum, yüzde 25 kuru üzüm ve yüzde 15 fındık içeriyor. Ürettiğimiz lokumda görünüş, lezzet, doku gibi kriterler TARİŞ kalitesi ile sağlık ve güvenle birlikte tüketicimize ulaştırılıyor.

/ İzmir

24.06.2008


 

Türkiye-Bahreyn arasındaki ticaret hacmi % 150 arttı

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Bahreyn’in 40 bin konut yapmak istediğini belirterek, TOKİ dahil Türk müteahhitlerinin bu işten pay almak isteyeceklerini söyledi.

Bakan Tüzmen, demirçelik ve çimento alımı için özel sektör temsilcileriyle birlikte Türkiye’ye gelen Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Hassan Abdulla Fakhro ile görüştü. Türkiye ile Bahreyn arasındaki ticaret hacminin geçen yıla oranla yüzde 150 arttığını ve 200 milyon dolar düzeyine geldiğini ifade eden Tüzmen, 2 yıl içinde bu hacmin 1 milyar dolar seviyesine gelebileceğini düşündüklerini belirtti.

200 milyon dolarlık ticaretin yaklaşık 80 milyon dolarlık kısmını, Türkiye’den Bahreyn’e gerçekleştirilen ihracatın oluşturduğunu anlatan Tüzmen, ihracatın üçte ikisinin, elektrikli makine ve parçaları ile demir ve çelikten, bu ülkeden yapılan ithalatın da ağırlıklı olarak alüminyumdan kaynaklandığını bildirdi. Bahreyn’de Türk müteahhitlerce bugüne kadar üstlenilen işlerin toplam tutarının da 141 milyon dolar olduğunu belirten Tüzmen, şöyle devam etti:’’Bahreyn’de 30 milyar dolarlık alt yapı ve üst yapı inşaat işi hacmi var.

Bu 30 milyarın içinde 141 milyon dolar çok az. Biz dünyada yılda 20 milyar dolar müteahhitlik işi alıyoruz. Sizden alt yapı ve üst yapı inşaatı istiyoruz. Bahreyn’de 40 bin konut yapmak istiyorsunuz. TOKİ dahil müteahhitlerimiz bu işten pay almak ister. Manama Havaalanının inşaatı var. Bir firmamız bu işi yakından takip ediyor.

Bu firma yapişletdevret modelinde tecrübeli bir firma.’’ Bakan Tüzmen, Bahreyn’de faaliyet gösteren 11 Türk bankasının 35 milyar dolarlık bilançosunun bulunduğunu, bu rakamın ülkenin 260 milyar dolarlık bankacılık sektörünün yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturduğunu söyledi.

Bahreyn’in, komşularından kaynaklanan bir takım sorunlar nedeniyle çimento ve demirde sıkıntıları bulunduğunu bildiren Tüzmen, ‘’Bu konuda elimizden geleni yapacağız’’ dedi.

Konuk Bakan Dr. Hassan Abdulla Fakhro da, Türkiye’nin körfez işbirliğine üye tüm ülkeler için önemli bir ortak olduğunu söyledi.

/ Ankara

24.06.2008


 

“Moldova'da çok ciddî fırsatlar var”

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, Moldova’da konfeksiyon ve tarım sektörlerinde ciddî fırsatlar bulunduğunu bildirdi.

Burkay, yazılı açıklamasında, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in başkanlığındaki bir heyetle Moldova’da ‘’TürkiyeMoldova 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu’’ toplantısına katıldıklarını anımsatarak, Moldova ziyaretinin Türkiye’nin sürdürülebilir ihracat stratejisinin bir sonucu olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’nin komşu ülkelerle yapılan ticarette gelmiş olduğu noktanın son derece sevindirici olduğunu ifade eden Burkay, şunları kaydetti: ’’Moldova’da konfeksiyon ve tarım sektörlerinde ciddî fırsatlar var. Moldova’nın sahip olduğu verimli toprakları uzun süreli kiralama yolu ile organik tarım için çok müsait. "

/ Bursa

24.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır