Genelkurmay’ın sık sık konuk ettiği Michael Rubin’in de bağlı olduğu Middle East Forum'un Direktörü Daniel Pipes, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ABD’ye dost değil, rakip olduğunu söyledi. Pipes tarafından kurumun e-mail listesine gönderilen bir mesajda, ABD’nin Türkiye’yi ‘düşman’ ya da ‘dost’ değil, ‘rakip’ görmesi gerektiği bildirildi.
GENELKURMAY'IN sık sık konuk ettiği Michael Rubin’in de bağlı olduğu kuruluştan çarpıcı sözler. Neoconlar Türkiye’yi hedef seçti. Ortadoğu’da Türkiye ve Suudi Arabistan’nın ABD’ye dost değil rakip olduğunu söyleyen neocon Daniel Pipes, “Bir rakip olarak Türkiye” başlığını kullandığı makalesinin arkasında durdu. Irak Savaşı’nın mimarlarından ve ABD’deki neoconların en ünlülerinden Michael Rubin’in AKP hükümeti karşıtı yazıları sonrasında bazı sivil ve resmî kesimlerin bağrına bastığı Middle East Forum (MEF), Türkiye’yi ‘dost’ görmediğini açıkladı. Rubin’in çalıştığı MEF’in Direktörü Dr. Daniel Pipes tarafından kurumun e-mail kontak listesine gönderilen bir mesajda, ABD’nin Türkiye’yi ‘düşman’ ya da ‘dost’ değil, ‘rakip’ görmesi gerektiği bildirildi.
SAVAŞ, RADİKAL İSLÂMLA
Pipes internetten yayınladığı mesajında MEF’in misyonunu ‘Ortadoğu’da Amerikan çıkarlarını tanımlamak ve teşvik etmek’ olarak açıkladıktan sonra bu çıkarları tanımlamada ‘bazen yıllarca önden gittiklerini’ belirtti. Kurumun öne çıkan argümanları arasında ‘terörizmle değil, radikal İslâmla savaşmak. Özgür ve müreffeh değil, istikrarlı ve düzgün bir Irak peşinde olmak. Suudi Arabistan ve Türkiye’yi düşman ya da dost değil, rakip görmek’ olduğunu belirten Pipes şahsi bloğunda 6 Aralık 2007’de yayınlanan ‘Bir rakip olarak Türkiye’ başlıklı yazısında ve Israil’in Jerusalem Post gazetesindeki 5 Aralık 2007 tarihli makalesinde de benzer görüşleri savunmuştu.
TÜRKİYE, MÜTTEFİK DEĞİL
Türkiye’deki yakın dönem siyasal değişimleri sertçe eleştiren Pipes, ‘Türkiye artık bir Batı müttefiği olarak kabul edilemez. Tabiî ki düşman da değildir. Onun yerine, Rusya, Çin ve Suudi Arabistan gibi, bir orta sınıf rakiptir. Bir gün işbirliği yapıyor, bir başka gün rekabet. Çok geçmeden, pekâlâ tehdit oluşturabilir’ demişti.
NEOCONLAR KiMLERDiR?
Bush’un Beyaz Saray’a gelmesiyle başlayan dünyayı ABD idealleri çerçevesinde yeniden inşa etme doktrininin siyasal uygulayıcılarına yeni muhafazakârlar, yani ‘neocon’ adı veriliyor. İkinci olarak, klâsik anlamdaki muhafazakârlıkla pek bir ilgisi olmayan, aksine dini, emellerine ulaşmak için bir araç, hatta kısayol olarak gören pragmatist kişiler için kullanılan ve Amerika’nın Irak işgaline zemin hazırlayan topluluğa verilen oluşumun adına ve bu oluşumda yer alanlar için ifade edilen bir kavramdır. Bu politik yapılanmanın en önde gelen isimleri Condellazza Rice, Donald Rumsfield, Dick Cheney ve Paul Wolfowitz vs. isimlerden oluşuyor.
|