Hollanda’da ‘yaz’ ve ‘namaz’
Bu mevsimde Hollanda’da namaz vakitleri ülkemize göre çok değişik bir zaman grafiği çiziyor. Namaz ibadeti, Peygamber Efendimizin (asm), sahabelerin, mühim İslâm âlimlerinin, veli insanların ve mücedditlerin de ittifakıyla çok hassas olunması gereken bir ibadet.
Namaz ibadeti, Hz. İbrahim (as) zamanında da vardı. Bu konuda Kur’ân-ı Kerim şöyle buyurur: “[İbrahim (as) dedi ki:] Rabbim! beni ve çocuklarımı namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz! Duâmı kabul buyur.” (İbrahim Sûresi 40. Âyet)
Hollanda’da namaz vakitleri şöyle: Sabah: 2.45, öğle: 14.00, ikindi: 18.00, akşam: 22.20, yatsı: 24.00.
Akşam, yatsı ve sabah namazları epeyce bir fedakârlık istiyor bu yaz mevsiminde Hollanda’da.
Tahkikî iman sahibi, şuurlu Müslüman için fark etmiyor zaten saatlerin geç ya da erken olması. Emir, Allah’tan geldiği için istenilen saatte ayakta olmak zor değil.
Okulların kapanacağı son günlerde Çanakkale’de çok vahim bir olay yaşandığı medyaya yansıdı. Çanakkale ki, şehitler diyarıdır. Bu olay mutlaka şehidlerimizin ve ecdadımızın kemiklerini sızlatmıştır. Olay şu: “Bir ilk öğretim okulunda bir bayan öğretmen öğrencilerine yemin ettiriyor, ‘Büyüyünce başörtüsü takmayacağınıza ve evden çıkarken Âyete’l-Kürsî okumayacağınıza dair yemin edin” diyor.
Son derece normal bir insan hakkı olan duâ etme ve ibadet etme hakkı, dünyada hiçbir toplumda bizdeki kadar baskı altına alınmamıştır. Zorla baş açtırmalar, namaz kıldığı için başına gelmedik kalmayan resmî vazifeliler... Elbet bir gün bitecek. İbrahim Özdabak’ın “Gelecekte bir gün” başlıklı karikatürü gerçekten de enfesti. Tebrikler İbrahim Bey... Sayfalarca kitap yazmaya gerek kalmadan durumu net bir şekilde anlatmışsınız.
Bursa’da bir komşumuz vardı. Öğretmenleri, ezan okunurken öğrencilerine dinletirmiş. Daha sonra başka bir bayan öğretmen gelmiş. Kitap okurken ezan okunmaya başlayınca öğrenciler okumayı bırakıp ezanı dinlemeye başlıyorlar. Hoca hanım ‘Çocuklar niye durdunuz?’ diye sormuş.
Çocuklar; ‘Öğretmenim, ezanı dinleyip saygı gösteriyoruz’ deyince, öğretmen hanım ‘Olur mu öyle şey? Bu ülke laik bir ülke. Bırakın ezanı, kitabı okumaya devam edin” diyor.
Evet, ezanda, namazda ve tesettüre yaklaşımda inşallah Türkiye’de de çok yakın bir zamanda AB standartlarına uyulacak. Yani kimse kimseyi inancından veya inançsızlığından dolayı ayıplamayacak, kınamayacak. Bu konuya geçenlerde Taraf yazarı Yasemin Çongar da işaret etmişti...
Vakıa da budur zaten.
|