Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

NEYİN ULVî BİR YANI VAR

Neyzen Ercan Irmak: Ney’in gerçekten ulvî bir yanı var; hassasiyet ister. Neyzenlere bakarsanız hepsinin içine kapanık insanlar olduğunu görürsünüz.

Neyzen Ercan Irmak, sanatalemi.net’ten Aslı Berrin Yargıcı’nın sorularını cevaplandırdı.

Ney üflemeye nasıl başladınız?

Çocukluğumda kaval çalmaya başlamıştım. 20 yaşındayken bir büyüğüm beni merhum Aka Gündüz Kutbay’a götürdü ve o gün Kutbay bana bir mansur ney hediye etti. Hiç kimseden ders almadım; kendi kendime üflemeye başladım ve bugünlere kadar sürdü ney sevdam.

Kendinizi “neyzen” olarak görüyor musunuz?

Hayır, kendimi neyzen olarak görmüyorum. Aslında ney üfleyenlere “neyzen” deniyor, ama bana göre bizim toplumumuzda “neyzenlik” kültürü çok farklı. Bu, 13. yüzyıldan günümüze kadar gelen bir kavram. Bana göre neyzen olmak için tasavvuf erbabı olmak, belli bir kişiden bu konuyla ilgili ders almış olmak, işin ahlakî boyutunu hayat tarzı olarak benimsemiş olmak ve enstrümanı ney felsefesiyle öğrenmiş olmak gerekir. Bunların hiçbiri bende mevcut değil. Ben bu işin ilmi yanına hiç girmedim ve neyi sadece bir enstrüman olarak gördüm. Bu durumda ben sadece ney üfleyen biriyim. Neyle sadece tasavvuf musikisi ve klasik müzik icra edilir diye bir kural da yok. Özgürsünüz, her tarz müziği çalabilirsiniz. Ancak neyin felsefi yönü çok ağır basıyor ve dolayısıyla karşınıza tasavvufu çıkarıyor. Oysa ben yeri geldiğinde Anadolu müziğini de çalıyorum, popüler müzik de, caz formatında olan eserleri de, dünya klasiklerini de çalıyorum. Kısacası, ney benim için bir enstrüman.

Ney’i sizin için diğer enstrümanlardan farklı kılan şey nedir?

Ney, dünyanın en doğal enstrümanıdır ve aracısızdır. Bütün enstrümanlarda aracı vardır; ancak ney topraktan çıktığı gibi sizin nefesinizle birleşiyor. Açılan delikler ses perdelerini oluşturuyor ve siz sadece nefesinizle o deliklerden ses çıkarıyorsunuz. Sizin nefesiniz ve onun gövdesinden çıkan tını… İçindeki bütün maharetleri çıkarıyor. Tabii, bu maharetleri siz çıkarıyorsunuz; nefesiniz ve yaşantınızın getirdiği duygularla… Ney’in beş bin yıllık bir tarihi var ama bu zamana kadar bozulmadı, bundan sonra da bozulmayacak.

Herkes ney üfleyebilir mi?

Ney’in gerçekten ulvî bir yanı var; hassasiyet ister. Neyzenlere bakarsanız hepsinin içine kapanık insanlar olduğunu görürsünüz. Aslında neyin kapısı herkese açıktır ama ona hayat vermek tamamen sizin elinizde. Saza tarz getirmek de size bağlı. Ney üfleyen insanların hiçbirinin icrası birbirinin aynısı olamaz. Herkes nefesiyle ve hayat yolunda yaşadığı mutluluklarla, acılarla ona ayrı bir hayat verir.

19.06.2008


 

Konyalı foğrafçılar Sakarya Balkan Buluşmasına katıldı

SAKARYA Büyükşehir Belediyesi, Balkan milletleri ile Türk halkının tarihten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarını pekiştirecek bir programa imza attı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından, geçtiğimiz günlerde “Sakarya I. Uluslararası Balkan Buluşması” düzenlendi. Abasıyanık Kültür Merkezi Tiyatro Salonu ve Şehir Meydanı’nda gerçekleştirilen programa Bosna – Hersek, Arnavutluk, Sancak, Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan temsilciler katıldı. Program 13 Haziran’da Çark Mesire’den Vilayet Meydanı’na yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. Halk Oyunları gösterisinden sonra AKM Merkezi Salonu’nda Konyalı fotoğraf sanatçıları Feyzi Şimşek, İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş’un “Balkanlarda Osmanlı İzleri” fotoğraf sergisi ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun hazırladığı “Balkanlarla İlgili Osmanlı Belgeleri” sergisi açıldı. “Balkanlarda Osmanlı İzleri” sergisi Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna – Hersek, Arnavutluk ve Macaristan’da çekilen Osmanlı mimarî yapılarından oluşuyor. Daha önce Konya Yazarlar Birliği ve İstanbul Bayrampaşa Belediyesi tarafından açılan sergi önümüzdeki günlerde başka şehirlerde de ilgilileriyle buluşacak.

19.06.2008


 

Festivalde kitap sergisi

GELENEKSEL olarak düzenlenmekte olan Amasya Kültür ve Sanat Festivalinde Yeni Asya Medya Grup da stand açtı.

12 Haziran’da başlayan festivalde yayınlarımız ilgi görüyor. Kitap, dergi satışı ile gazete ve promosyon ürünlerimizin tanıtımının yapıldığı fuarda yeni tanzimle yayınladığımız Risale-i Nur Külliyatına rağbet büyük. Yeni Asya Neşriyat Satış Temsilcisi İbrahim Vapur, bu tür kitap sergilerinin tanıtım ve reklam açısından da büyük faydasının olduğunu belirterek, talep gelen mahallerde sergi açtıklarını söyledi.

Yeni Asya / Amasya

19.06.2008


 

Barla’da okuma programı gerçekleştirildi

ISPARTA Süleyman Demirel ve Denizli Pamukkale Üniversitelerinde okuyan öğrenciler, Barla’da yaz okuma programı gerçekleştirdi.

Yeni Asya Yönetim Kurulu üyesi Nejat Eren ile Yeni Asya Vakfı Denizli Sorumlusu Bedreddin Kanıbir’in de katıldığı program, Bediüzzaman’ın Risale-i Nurları telif ettiği Barla’da gerçekleştiği için farklı bir anlam taşıyordu.

Tayyar Yetim / Isparta

19.06.2008


 

“Uzun geceler”de Türk edebiyatı

TÜRKİYE’NİN, 15-19 Ekim arasında düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarına onur konuğu olarak davet edilmesi dolayısıyla bu hafta içinde düzenlenecek “Berlin Uzun Kitap Gecesi” ve Berlin Kitap Fuarının konusu, Türk edebiyatı ve kültürü olacak.

Frankfurt Kitap Fuarı organizasyonu tarafından yapılan açıklamada, bugün düzenlenecek “Berlin Uzun Kitap Gecesi”ne, aralarında Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir’in de bulunduğu çok sayıda politikacının ve Almanya’da yetişen Türk kökenli yazar İmran Ayata’nın katılacağı bildirildi. Ayata’nın okuma programına katılacağı etkinlik çerçevesinde Türk müziği konserleri de verileceği kaydedildi. Berlin Kitap Festivalinin açılış etkinliği olarak da yarın akşam, yazar Deniz Kavukçuoğlu, Almancaya çevrilen edebi metinlerinden örnekler okuyacak. Okumaların ardından edebi diyalog toplantısı düzenlenecek. Türkiye’nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarına onur konuğu olarak katılacak olması dolayısıyla 21 ve 22 Haziran günleri düzenlenecek Berlin Kitap Festivalinde, Türkiye’den 2 yazarın tanıtımı yapılacak.

19.06.2008


 

“Bu şarkılar büyütüyor”

ARANJÖR Zeki Atagür’ün besteleri küçük çocukların yorumuyla birleşince ortaya çok eğlenceli bir albüm çıktı. Hareketli ritimleri ve anlamlı sözleriyle çocuklarımızın dillerinden düşmeyecek şarkılar bir albümde toplandı.

“Büyüten Müzikler” albümü eğlenceli ve eğitici şarkılarla, çocukların kişisel gelişimini desteklerken toplumsal olaylara karşı daha duyarlı olmayı öğrenmelerine yardımcı oluyor. Albüm, anne baba nasihatlerinin çocukların dillerine pelesenk olacağı şarkılardan oluşuyor.

Selamlaşmak , hayvan sesgisi ve insan sevgisi, tutumluluk, müzik sevgisi temaları şarkılara konu oldu; şarkılar, İstanbul Radyosu Çocuk Korosu sanatçıları tarafından seslendirildi.

19.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır