GAYRIMENKUL almayı veya satmayı düşünenleri yakından ilgilendiren yeni bir kanun çıktı.
6 Haziran 2008 tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan 5766 sayılı Kanun ile Gayrimenkullerin satışı sırasında, “tapuda beyan edilecek değeri” ile alakalı olarak köklü bir değişiklik yapıldı. Mevcut uygulamaya göre gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerinin, “emlak vergisi asgari değeri” olarak gösterilmesi yeterli olmaktaydı.. Alıcı ve satıcı emlak vergisi asgari değeri üzerinden ayrı ayrı binde 15 “tapu harcı” ödüyorlardı. 6 Haziran 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan 5766 sayılı kanun ile gayrimenkullerin alım-satımında, tapu işlemine esas değer olarak gösterilecek değer, yeni usullere bağlandı Buna göre;
nTapuda yapılacak alım-satım ve diğer harca tabi tapu işlemleri esnasına beyan edilecek kıymet, emlak vergisi asgari değeri değil, rayiç alım-satım değeri olacak.
nGayrimenkul satışında, satış bedelinin emlak vergisi asgari değerinin altında olduğu durumlarda ise, emlak vergisi asgari değeri üzerinden “tapu harcı” ödenecek.
nAlım-satım ya da devir değerinin rayiç değeri aksettirmediğinin tespiti durumunda, aradaki farka isabet eden harç, ikmalen veya re’sen alıcı ve satıcı adına tarh edilecek. Tarh edilecek yani ilave olarak istenecek olan bu harcın yüzde 25’i oranında da “vergi zayiî” cezası kesilecek.
Vergi dairesi, 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde, gayrimenkulün gerçek satış bedelini araştırıp, cezalı işlem yapabileceği için, bundan böyle alım-satım sırasında, tapu harcı yönünden, rayiç değerin araştırılıp buna göre gerçek değerin gösterilmesi doğru olacaktır.
|