Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON ) Asya-Pasifik bölgesindeki yaklaşık 2,1 trilyon dolarlık ithalat pazarından pay almak için çalışmalarını devam ettiriyor.
Geçtiğimiz ay “Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü” ile Türkiye’deki iş adamlarını, Afrikalı meslektaşlarıyla bir araya getiren TUSKON, şimdi de “Türkiye -Avrasya Dış Ticaret Köprüsü 2” programı ile Türkiye’nin ticari ortaklarının çeşitlenmesine katkı yapmaya devam ediyor. Programda aralarında Filipinler, Papua Yeni Gine, Pakistan, Vietnam, Güney Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 20 ülkeden 465 işadamı bin 200 yerli iş adamıyla 10 bin iş görüşmesi yapması bekleniyor. Bu görüşmeler kapsamında 550 milyon dolarlık iş hacmi bekleniyor. TUSKON, 5 yılda Türkiye’nin bölge ülkelerine olan ihracatının 25 milyar dolara çıkmasını tahmin ediyor.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral toplantı açılışında yaptığı konuşmada geçen sene yapılan birinci toplantının isminin ‘Türkiye–Pasifik Dış Ticaret Köprüsü’ iken bu sene konuk ülkelerin sınırlarının Myanmar’dan Papua Yeni Gine’ye kadar uzandığına işaret etti. Bu seneki köprünüm ise Afganistan’dan Papua Yeni Gine’ye kadar genişlediğine dikkat çeken Meral, “Artık isim de Asya Pasifik Dış Ticaret Köprüsü olarak değiştirildi. Bu süreçte toplam 10 bin iş görüşmesinin yapılmasını ve 550 milyon dolarlık karşılıklı ticaret hacmi hedefliyoruz. Asya Pasifik programı öncesinde yaklaşık 100 kişilik bir ekip 21 ülkede 6 ay boyunca çok yoğun çalışarak bu güzel toplantıya katkı sağladılar. Konuk ettiğimiz Asya Pasifik Bölgesi, 20 devleti, 2,3 milyar nüfusu (Dünyanın yüzde 40’ı), 10 trilyon dolarlık gayri-safi milli hâsılası, 2,1 trilyon dolarlık ithalatı,2,2 trilyon dolarlık ihracatı ve ortalama yüzde 7 yıllık büyüme hızı ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi konumundadır. Bölge özellikle son yıllarda zengin petrol, doğalgaz ve yeraltı kaynaklarıyla dikkat çekmektedir.” Şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ise, 650 milyar dolar GSMH’sı, 300 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacmi ile dünyanın 17.büyük ekonomisi olduğunu belirten Meral, Türkiye ihracatının yüzde 90’ınının sanayi ürünlerinden oluştuğunu ve bu ürünlerin yüzde 60’ının kalite konusunda çok seçici olan Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını kaydetti. Bu zirvede yapılacak görüşmelerden dört ana başlıkta sonuçlar beklediklerini kaydeden Meral, İhracat, yatırım, İthalat ve İnşaat-taahhüt alanlarında iş birliği imkanları olduğunu ifade etti. Konuk iş adamlarının gıda, tekstil, beyaz eşya, elektrik, elektronik, otomotiv yedek parça, tekstil, hazır giyim, ziraat aletleri ve ilaçları, inşaat malzemeleri, halı, mobilya, ev tekstili, mutfak eşyaları gibi Türkiye’de üretilen pek çok ürünü talep ettiğini aktaran TUSKON Başkanı Meral, yüksek kaliteleri ve uygun fiyatları ile Türk ürünlerinin Asya Pasifikli alıcılar için ideal alternatif olduğunu kaydetti.
Maldivler, Türk turizmciler
için ada tahsis etti
Türkiye’nin anahtar teslimi endüstri tesisleri imal edebilen bir ülke olduğuna işaret eden Meral, “Bu boyutu ile Türk sanayicisi Asya Pasifik’in yatırım ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayacak beceriye sahip. Asya Pasifikli bir yatırımcı ile birlikte ya da münferit olarak bölgede tesis kurarak da gerçekleştirebilir. Dünyanın en gözde turizm bölgesi olan Maldivler’de Türk yatırımcılarına Otel ve tatil köyü inşası için özel ada tahsis edebileceklerini belirtmektedirler. Bu yatırımcılarımıza duyulan güvenden kaynaklanıyor. Konuk ülkelerden ithalatımızın 16,5 milyar doları bulması Türkiye’nin de bölge ülkeleri için önemini gösteriyor. Ayrıca Türk inşaat şirketleri 100 milyar dolarlık projeyle dünyada marka oldular” diye konuştu.
Katılımcı ülkeler: Afganistan, Avustralya, Bangladeş, Burma, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kamboçya, Laos, Maldivler, Malezya, Nepal, Papua Yeni Gine, Pakistan, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Vietnam, Yeni Zelanda.
|