Bahçeşehİr Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki 6.3 milyon gencin 3.5 milyonu okula kayıtlı bulunmuyor.
BETAM’dan yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2006 Hane Halkı İş Gücü Anketi verilerine dayanılarak, 15-19 yaş grubuyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Buna göre, Türkiye’de 15-19 yaşları arasında 6.3 milyon genç yer alırken, bu yaş grubundaki erkeklerin 1.6 milyonu (yüzde 50), kızların ise 1.9 milyonu (yüzde 61) olmak üzere, toplam 3.5 milyon genç okula kayıtlı bulunmuyor. Eğitime devam etmeyen gençlerin diploma seviyelerine ilişkin bilgiler de yer alırken, bu gruptaki gençlerin önemli bir çoğunluğu eğitim hayatına üniversiteye, hatta liseye bile gitmeden son veriyor.
600 BİN ERKEK ÇALIŞMIYOR VE İŞ ARAMIYOR
Eğitime devam etmeyen 1.6 milyon genç erkeğin 1 milyonu, 1.9 milyon genç kızın ise 1.3 milyonu ilköğretim veya daha düşük seviyede eğitim alırken, kızların aleyhine olan bu eğitim farkının kendini lise seviyesinde de gösterdiği kaydedildi. Türkiye’deki 15-19 yaş grubunda iş gücüne katılan 1.7 milyon genç bulunurken, gençlerin yaklaşık 200 bini hem çalışıyor, hem okuyor. İşgücüne katılan gençlerin zor şartlarla karşı karşıya bulunduğu belirtilirken, bu yaş grubunda çalışan gençlerin yüzde 82’si herhangi bir sosyal sigorta sistemine kayıtlı bulunmuyor. Tarım alanında çalışan gençler genelde aile işinde görev aldığından kayıtlı olmayanların oranı da yüksek olurken, tarım dışında çalışan gençler için de bu oranın yüzde 75 olduğuna işaret edildi. Bu gençlerin yüzde 73’ü haftada 40 saat veya daha fazla çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Araştırma, ayrıca 1.4 milyon kız ve 600 bin erkeğin ne okula gittiğini, ne çalıştığını, ne de iş aradığını ortaya koydu.
|