Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TİRYAKİLER YANGIN MERDİVENİNE!

Kapalı mekânlarda sigara içme yasağı, yarın yürürlüğe giriyor. Önümüzdeki 4 yıllık süreçte, Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 35’den yüzde 20’ye düşürülmesi öngörülüyor.

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu’nun uygulayıcı kurumlarından Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan’dan edinilen bilgiye göre, sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, “kapalı alan” özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek.

Bu yer, bir bina, hatta çadır da olabilecek.

Söz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki bütün yan yüzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak. Tavanı, çatısı olup, yan yüzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek.

Yan yüzeylerinin yarısından daha fazla kısmı açık alanlar ise üstü kapalı da olsa açık alan kabul edilecek ve buralarda sigara içme yasağı uygulanmayacak.

BALKON VE YANGIN

MERDİVENLERİ AÇIK ALAN

Buna göre, sigara içme yasağı bulunan kapalı mekânların balkonları ve yangın merdivenleri, üstü kapalı olsalar da açık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara içebilecek.

19 Mayıs Pazartesi itibariyle yasak kapsamındaki bütün birimlerde, bina girişlerine, asansör giriş ve çıkışlarına, merdiven boşluklarına, “Sigara İçilmez” şeklinde uyarı levhaları asılacak. Uyarı yazısı, en az 50 x 70 santimetre boyutunda, dikdörtgen şeklinde ve beyaz zeminli kâğıt ya da buna uygun bir materyal üzerinde olacak.

Baskı yapılan materyalin beyaz zemini, köşeleri oval kırmızı renkli ince çerçeve ile çerçevelenecek. Ucu sağ tarafa bakan ve yanmakta olan tek bir sigaranın, ortasından soldan sağa doğru çapraz şekilde kırmızı bir çubuk geçen kırmızı renkli daire içinde “sigara içilmez” yazısına yer verilecek. Bu yazının örneğine Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun “www.tapdk. gov.tr” adresinden de ulaşılabilecek.

YASAKLARI İHLÂL EDENLER

İÇİN KİME BAŞVURULACAK?

Sigara içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek. “Sigara İçilmez” levhalarının altındaki “Şikâyet İçin” bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak. Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araçlarına da, taşıtın büyüklüğüne göre, bütün yolcuların görebileceği ve okuyabileceği şekilde, “Sigara İçilmez” yazıları asılacak. Sigara yasağına aykırı hareket edenler için de, yazılardaki şikâyet merciine başvurulacak.

TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, başvuru ve sonraki süreci şu şekilde anlattı: “Diyelim A kurumu, görevli kişi olarak Mehmet Yılmaz’ı belirledi. Siz, o kurumda sigara içen birini gördünüz. Hemen Mehmet Beyi arayacaksınız. (Mehmet Bey, burada biri sigara içiyor, gelip müdahale edin.) Mehmet Bey gelecek. Gelmezse bu defa Mehmet Bey hakkında işlem yapılacak. O kişi bir üst amire veya kolluk birimine Mehmet Bey’in görevini yapmadığına ilişkin bildirimde bulunacak. (Bir kişi sigara içiyordu. Ben onu çağırdım, ama o gelip, müdahale etmedi, görevini yapmadı. Gereğini yapın) diyecek. Böyle bir durumda, Mehmet Bey uyarılacak, ikinci defa da bu tür bir olaya müdahale etmez ve göz yumarsa kendisine 500 YTL ile 5 bin YTL arasında idarî para cezası verilecek. Bu cezayı da bir üst amir uygulayacak.

TAPDK Başkanı, sigara yasağı bulunan bir işletmede, sigara içildiğinin görülmesi veya bu kişinin işlem yapılmadan olay mahallini terk etmesi durumunda ne yapılması gerektiğini de şu şekilde açıkladı: “Böyle bir olayda işletme sorumlusuna gidilecek. Şef, müdür veya işletici. Ona (Bakın burada sigara içiliyor, içen kişi hakkında işlem yapın) denilecek. O, gereğini yaparak, önce uyarıda bulunacak. Bunu yapmaması durumunda işletme sorumlusu hakkında kolluk güçleri aranacak. Onlara diyeceksiniz ki, (Ben burada yemek yiyorum. Bu işletme, restoran sahibi, sigara içilmesine müsaade ediyor. Onlara bunu söylememe rağmen müdahale etmediler.) Bu durumda polis veya diğer kolluk güçleri gelecek. Durumu tesbit edecek, nasıl ki polis, tutanak düzenleyip, trafik cezası kesiyor. Bu olayda da tutanak tutulacak. (Gidildi görüldü, küllüklerde sigara tesbit edildi, şu adamların ifadesi var, hakkında işlem yapılması) diye tutanak imzalanacak. Daha sonra da genel saymanlığa gönderilecek. İşletme sahibine de 5 bin YTL ceza kesilecek.

TRAFİK CEZASI GİBİ TAHSİL EDİLECEK

Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Önce kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yöntemlerine başvurulacak. Bu yöntemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor. TAPDK Başkanı Çalışkan, yeni düzenlemedeki amacın “vatandaşa ceza kesmek” olmadığını söyledi. Vatandaşların sağlığını ve onların temiz ve dumansız bir hava soluma hakkını korumaya çalıştıklarını kaydeden Çalışkan, “Bu toplumsal bir bilinci de gerektiriyor. Vatandaşlar, bu konudaki haklarını arayabilmeli. Bulundukları mekânda sigara içenlere (içme kardeşim) diyebilmeli” diye konuştu.

/ Ankara

18.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Bürokrasi ayak diriyor

  Toptan: Mahkemeye gölge düşürmeyiz

  TİRYAKİLER YANGIN MERDİVENİNE!

  AB’nin endişeleri yersiz

  En temiz mahalleye 'okul' ödülü

  Rüşvet operasyonunda 21 polis tutuklandı

  Başkale’de 6 terörist etkisiz hâle getirildi

  Türkiye, ILO’nun gündeminde

  “Temiz Sular, Temiz Türkiye Kampanyası”

  Yazar Cengiz Aytmatov hastaneye kaldırıldı

  Herkes için adalet ve özgürlük istiyoruz

  Türk insanı barış için elinden geleni yapıyor

  66 kaçak yakalandı

  Kırım Tatarları Ukrayna’yı protesto etti

  Özbilgin, mezarı başında anıldı

  Antalya’ya, 15 günde 477.5 bin turist geldi

  “Sandıkla gelen, sandıkla gitmeli”