Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, AB’ye uyum çerçevesinde çok hızlı başlanılan reform sürecinin son 1 yıldır istenilen hızda devam etmediğini kaydederek, “Bize düşen görev, uyum reformlarını tekrar gündemin birinci maddesi haline getirmek” diye konuştu.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ‘’Gündemimizi daha çok iç siyasî gelişmelerimiz meşgul ediyor, bu bağlamda AB’ye uyum çerçevesinde çok hızlı başladığımız reform süreci son 1 yıldır istediğimiz hızda devam etmiyor. Bize düşen görev, uyum reformlarını tekrar gündemin birinci maddesi haline getirmek.’’ dedi.
Aslan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB hedefinin doğru bir hedef olduğunu, 1959 yılından beri bu hedef doğrultusunda büyük gayret gösterdiğini, ancak bu süreçte zaman zaman bizden kaynaklanan zaman zaman siyasî değişikliklerden dolayı Türkiye’nin tam üye olamadığını belirtti. Aslan, AB müzakerelerinin şu anda 35 başlık altında devam ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
‘’Özellikle son 1 yıldır Türkiye’nin AB uyum reformları doğrultusunda yavaşladığı doğru bir tesbittir. 2007’nin başından itibaren iç siyasî gelişmelerimiz daha öne çıktı. Gündemimizi daha çok iç siyasi gelişmelerimiz meşgul ediyor. AB’ye uyum çerçevesinde çok hızlı başladığımız reform süreci son 1 yıldır istediğimiz hızda devam etmiyor. Ama, böyle bir irade yok mu? Var. Fakat, bu uyum reformlarının gerçekleşmesi gündemde birinci sırada olduğu sürece çok daha hızlı gerçekleşir. Bize düşen görev, uyum reformlarını tekrar gündemin birinci maddesi haline getirmek.’’
‘’TÜNELİN UCUNDA TAM ÜYELİK’’
Türkiye’nin, AB’ye son katılan 10 ülkeden daha zor şartları olduğunu ifade eden Mehmet Aslan, büyük nüfusu, zor coğrafî konumu ve kendine özgü şartlarından kaynaklanan süreç yavaşlamasını da makul karşılamak gerektiğini belirtti. Aslan, ‘’Ama, biz her şeye rağmen AB tam üyelik hedefini koyduk. Bu reformları daha hızlı yapmamızda büyük fayda var’’ dedi. Aslan, Türkiye müktesebat çerçevesinde verdiği taahhütleri yerine getirirken, AB’nin de tam üyelik konusunda diğer ülkelere uyguladığı kriterleri istemesi ve önümüze başka engel çıkarmaması gerektiğine işaret etti. GTO Başkanı Aslan, Türk halkının hayat seviyesini AB standartlarına ulaştırmak istediklerini vurgulayarak, AB yolunda atılacak her adımın demokratikleşme ve insan haklarının gelişmesi, ekonomik refahın artmasında önemli olduğunu belirtti. Aslan, şunları kaydetti:
‘’Türkiye büyük genç bir nüfusa sahip. Jeostratejik ve jeopolitik konumu açısından önemli; Balkan Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Orta Doğu’ya ve Kuzey Afrika’ya bütün geçiş yollarının ve dünyadaki enerji kaynaklarının kilit noktasında. 600 yıldır bu bölgedeki ülkeleri idare ederek geçirmiş devlet geleneği var. Bölgede sosyal, ekonomik açıdan ve hatta AB’nin güvenliği açısından çok önemli bir ülke. Türkiyesiz bir AB, özellikle politik alanda küresel aktör olmakta zorlanır. Onun için sağduyulu, sabırlı olup fakat hızla taahhütleri yerine getirmeliyiz. AB de diğer ülkelere uygulanan kriterler neyse onu bize uygulamalı. Tünelin ucunda tam üyelik olduğu konusunda halkımızın endişeleri giderilmeli.’’
|