Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Ekonomide kırılganlık oluşturan ka-patma dâvâsı karşısında bize düşen daha fazla reform yapmak’’ dedi.
AB bürokratlarını Türkiye hakkında bilgilendirmek için İktisadî Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen ‘’Window to Turkey’’ toplantısında Türk ekonomisini anlatan Şimşek, ‘’AB sürecinin, Türkiye’de son yıllardaki ekonomik, siyasî ve sosyal dönüşümün ana motoru olduğunu’’ söyledi. ‘’Ne Avrupa Türkiye’siz, ne de Türkiye Avrupa’sız yapabilir’’ diyen Bakan Şimşek, gelecek yıllarda bu öngörüsünün ‘’çok daha belirgin şekilde ortaya çıkacağını’’ söyledi. Bakan Şimşek, ‘’Tam eşit üyeliğin altında kalan hiçbir formüle razı olmayız. AB, Türkiye’yi kabul ederek kendine çok büyük iyilik yapmış olacak’’ diye konuştu.
2007 yılı verilerine göre, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyar dolarlık toplam satın alma paritesiyle dünyanın 15’inci ve AB’nin 6’ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda birçok makro ve mikro ekonomik göstergede yeni AB üyelerinin önemli bir kısmını geride bıraktığına dikkati çekti.
Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin detaylı bir sunum yaparak gelecek 20 yılda ortalama yıllık yüzde 6-7 büyüme potansiyeline sahip Türkiye ekonomisinin Kanada ve Güney Kore yanında İtalya’yı da geride bırakmasının muhtemel olduğunu söyledi. AKP’nin kapatılması talebiyle açılan dâvânın ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine sonuçlanmamış bir dâvâyla ilgili yorumda bulunamayacağını belirten Şimşek, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de son yıllardaki ekonomik istikrarın merkezinde siyasî istikrar vardı. Küresel çalkantının yaşandığı, piyasalara daha fazla güven vermemiz gereken bir zamanda bu gelişmeler yaşandı. Bu belirsizlik nedeniyle üzüntülüyüm. Ekonomide kırılganlık doğuran kapatma davası karşısında bize düşen daha fazla reform. Önümüzdeki aylarda reformlara daha fazla eğileceğiz.’’
Mehmet Şimşek, reform gündemlerini ise mali yapıyı güçlendirme başlığı altında sosyal güvenlik reformu, gelir idaresinin güçlendirilmesi ve özelleştirmeler yanında dış rekabet gücünü artırma başlığı altında araştırma geliştirmeyi teşvik kanunu, çalışma piyasası kanunu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, yeni ticaret hukuku, enerji piyasası reformu ve eğitim reformu olarak sıraladı.
|