Uluslararası İstanbul Lâle Festivali kapsamında “Lâleler Heykel ve Tasarım Sergisi” ile ressam İsmail Acar’ın “Lâle” temalı resim sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş tarafından açıldı. Emirgân’da Beyaz Köşk’ün bahçesinde düzenlenen “Lâleler Heykel ve Tasarım Sergisi”nin açılışında konuşan Topbaş, bütün arzularının İstanbul’u yaşanmaktan onur duyulan bir şehir haline getirmek olduğunu söyledi.
İstanbul’un endemik bitkileri, florası ve kültürel değerleriyle dünyanın eşsiz şehirlerinden biri olduğunu, bu şehirden Hollanda’ya giden lâleyi kendi evine döndürmek için başlattıkları çalışmanın 3. yılına girdiğini anlatan Topbaş, “Bugün artık lâle bizim bir parçamız oldu. Bu yıl kent genelinde 65 türde 2.5 milyon soğanlı bitki diktik. 1 milyon 800 bin lâle soğanını İstanbullulara dağıttık. 7 bölgede temalı park yaptık. Sadece hafta sonu lâleleri görmek için Emirgân’a gelen insan sayısı 20 bin. Bu coşku her yerde var. San'atçılarımıza ilham kaynağı olmaya başladı” dedi.
Topbaş, lâlenin artık ekonomik bir değer olduğunu, Şile, Silivri ve Çatalca’nın köylerinde alım garantili lâle soğanı yetiştirildiğini dile getirerek, yaptıkları hesaplara göre 230 bin insanın bu sektörden ekmek yiyeceğini söyledi.
Bu konuda son 3 yılda gelinen noktanın ciddî bir başarı olduğunu ifade eden Topbaş, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Bu adımlarımızla iz düşüyoruz” diye konuştu.
Topbaş, bütün bunlara rağmen “ne gereği vardı bu kadar para harcamaya” yönünde eleştiriler aldıklarına da işaret ederek, “Lâleler için harcanan para milyar dolar değil. Bütün park ve bahçeler için harcanın paranın yüzde 1.2’si. Zannedildiği kadar büyük yatırım yapılmadı” dedi.
Topbaş, yakın gelecekte İstanbul’da lâleleri görmek için turlar düzenleneceğini, festivalde bulunmanın ayrıcalıklı hale geleceğini söyledi.
Kadir Topbaş, ilk defa bu dönem dünyayı takip eden bir belediye kadrosu bulunduğunu, bu yıl ilk kez belediye bünyesinde çalışan mimar, mühendis, avukat, hangi meslek olursa olsun doktora için yurt dışında eğitim imkânı yakalayanların bütün eğitim masraflarının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını bildirdi.
Topbaş, bunun için tek şartlarının, bu kişilerin gittikleri şehirlerdeki belediyelerde part-time çalışmaları ve döndükten sonra da yine belediyedeki görevlerine devam etmeleri olduğunu söyledi.
Bu şekilde burs kazanan 65 görevlinin yurt dışına gönderileceğini belirten Topbaş, “Dünyanın önde gelen ilk 20 üniversitesinde doktora yapacaklar. Türkiye’nin bu konudaki kazancı çok büyük. Pırıl pırıl genç beyinleri bu şekilde işleyeceğiz” dedi. Topbaş konuşmasının ardından yüze yakın san'atçı tarafından oluşturulan lâle heykelleri serginin açılışını yaptı. 12 san'atçının oluşturduğu özgün lâle heykellerinin yanı sıra iki farklı formda tasarlanan 75 lâle heykelinin farkı dallarda faaliyet gösteren san'atçılar tarafından renklendirildiği lâle heykelleri, Taksim, Beşiktaş, Nişantaşı, Bebek, Emirgân Korusu, Sultanahmet, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Mısır Çarşısı, Göztepe Parkı ve Bağdat Caddesi ile alış veriş merkezlerinde 1 Temmuz tarihine kadar sergilenecek.
“LÂLE TEMALI RESİM SERGİSİ”
Buradaki açılışın ardından Topbaş, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Salonu’nda ressam İsmail Acar’ın “Lâle” temalı sergisini açtı.
Açılışın ardından Acar, Topbaş’a sergiyi gezdirerek, tabloları hakkında bilgi verdi. Toplam 82 eserinin yer aldığı sergi, 11 Mayıs’a kadar gezilebilecek.
|