ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter, İsrail’e, “herkesle konuşması” tavsiyesinde bulundu. Barış amaçlı bölge ülkeleri gezisi çerçevesinde dün İsrail’e gelen Carter, Haaretz gazetesine verdiği demeçte, Hamas lideri Halid Meşal ile görüşme planları sebebiyle yöneltilen eleştirileri kabul etmezken, barışın ilgili her tarafla konuşulmaksızın gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı.
İsrail’in, Gazze’de kaçırılan askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına yönelik çabalar ve Lübnan sınırında kaçırılan askerleri Eldad Regev ile Ehud Goldwasser’in durumlarını ortaya çıkarmak için bu görüşmeden yararlanacağını kaydeden Carter, Arap Birliği barış girişimiyle ilgili Meşal’in neyetini öğrenmek amacında olduğunu belirtti ve bu girişimin Hamas tarafından kabulünün olumlu bir adım olacağını söyledi. Filistin halkının büyük bir kesiminin gözardı edilmesinin barışın sağlanmasını imkânsız kılacağını ifade eden Carter, ABD Dışişleri Bakanlığından kimsenin Meşal ile görüşmesi hakkında kendisine bir telkinde bulunmadığını, onların da programının farkında olduklarını kaydetti.
Carter, İsrail’de Başbakan Ehud Olmert ve ana muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun kendisiyle görüşmek istememeleriyle ilgili bir soru üzerine, hayal kırıklığını gizlemedi, ancak endişeye de kapılmadığını belirtti. “Hayatımdaki en önemli tek dış politika amacım, İsrail’e barış getirmek, İsrail’in komşularına barış ve adalet getirmek olmuştur. Başkanken bu konuda elimden geleni yaptım, sonrasında da yapıyorum" diyen Carter, Şam’a yapacağı ziyarete atıfta bulunularak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın İsrail ile barış görüşmelerini yeniden başlatma niyetiyle ilgili bir soruya da şöyle karşılık verdi:
“Uzun dönemde, Suriye’nin görüşmeler sürecine alınması gerektiği konusunda bir kuşkum yok. Suriye Devlet Başkanını üniversite öğrenciliği günlerinden bu yana tanıyorum. ABD’nin kendisini düşman olduğu hissine kapılırsa, İran’a daha fazla tutunacaktır. Biz Kübalılarla konuşmuyoruz, İranlılarla konuşmuyoruz, birçoklarıyla konuşmuyoruz. Ama inanıyorum ki, bir barış yapılacaksa, ilgili her tarafın o anlaşmaya taraf olması, sürdürülecek görüşmelerde yer alması gerekir.”
|