Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Toplumumuz kitap okumuyor

‘TÜRKİYE Okuyor’ projesinin tanıtım programında konuşan Kars İl Millî Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkelerinin çok gerisinde kaldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde ülke genelinde başlatılan ‘Türkiye Okuyor’ adlı projenin Kars’ta tanıtımı yapıldı. Programın açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye’deki okuma oranlarına dikkat çekti. Yenice şunları kaydetti: “Şöyle ki, bir yılda ABD 72 bin, Rusya 58 bin, Japonya 42 bin ve Fransa 27 bin kitap basarken, Türkiye yalnızca 7 bin kitap basıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 0.4’ü dergi; 0,22’si gazete okuduğu halde yüzde 95’i televizyon seyrediyor. Bunun yanı sıra kütüphanelere baktığımızda ise, 1996 yılında bin 260 olan kütüphane sayısı 2001 yılında bin 412’ye, kitap sayısı da 10 milyonda 12 milyona yükselmiş. Ama buna karşılık 1996 yılında 22 milyon 523 bin 449 olan okur sayısı ise 2001 yılında 11 milyona; kayıtlı üye sayısı 1 milyondan 254 bine ve satın alınan kitap sayısı da 129 binden 13 bine düşmüştür.”

KİTABA, BİR YILDA SADECE

45 SENT HARCIYORUZ

Türkiye nüfusunun yüzde 88’inin okuma yazma bildiğini kaydeden Yenice, buna rağmen Türkiye’nin çocukların okuma becerileri açısından 35 ülkede 28. sırada, ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada olduğunu söyledi. Yenice, öğrencilerin sadece yüzde 19’unun 25’ten fazla kitap sahibi olduğuna değinerek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yılda kitaba harcanan para sadece 45 sent. Kütüphanelere gidenlerin sadece yüzde 8’i kitap okumaya gidiyor. Öğretmenlerin ancak yüzde 34’ü kitap okuyor. Anne-baba çaba harcamıyor. Ailelerin yüzde 25’i çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor. En çok basılan 5 kitap: Keloğlan, Nasreddin Hoca, Türk Masalları, Dede Korkut, Ömer Seyfettin Hikâyeleri. En çok satan Yabancı Kitaplar: La Fontaine Masalları, Ezop Masalları, Anderson Masalları, Çocuk Kalbi. Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Çünkü Türkiye kitap okumada dünya ülkelerinin çok gerisinde kalmıştır. Şöyle ki, Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da 12’si, İngiltere ve Fransa’da 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de bu oran yüzde 0,01’dir. Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre kitap okuma oranında Türkiye 170 ülke arasında 86. sıradadır. Yılda bir Japon 25, bir İsveçli 60, bir Fransız 7 kitap okurken Türkiye’de 6 kişi 1 kitap okuyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Buradan da anlaşılacağı gibi kitap okuma alışkanlığı kazandıramamışız ve kazanamamışız.”

13.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Darbe Günlüğü” dâvâsı temyize gidiyor

  AB İÇİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

  Barış gelini ölü bulundu

  Güneydoğu’ya özel bakanlık kurulsun

  Tüzmen: Tehditleri fırsata çevirelim

  CHP’nin başörtüsü çelişkisi

  Ulusalcılar Tandoğan'da toplandı

  Facia “geliyorum” dedi: 9 ölü, 35 yaralı

  Hava ambulansları geliyor

  Başhekim konteynere taşındı

  İHL'liler İzmit’te toplanacak

  Toplumumuz kitap okumuyor

  Bilgisayarla Matrix tarzı simülasyonlar mümkün

  Darfurlular, Osmanlı torunlarını bekliyorlar

  Ankara’da, insanın uzaya çıkışının 47. yılı kutlanıyor

  Sigarasız dünya için yürüyüş düzenleniyor

  Kur’ân’ın tek yaprağına 4.92 milyon dolar verildi

  Özürlü vatandaşlar kendi haklarından habersiz

  Brıtısh Council tarafından genç tasarımcılara fırsat


 Son Dakika Haberleri