Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, kış aylarında bölgeye düşen yağış miktarının önceki yıllara oranla yüzde 10 gerilediğini, nem düzeyi bakımından doyuma ulaşamayan toprakta yetiştirilen serin iklim tahıllarının veriminde yüzde 30’luk kaybın meydana gelebileceğini bildirdi.
Melik, yaptığı açıklamada, küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında Güneydoğu Anadolu Bölgesinin geldiğini söyledi.
Konya’dan sonra Türkiye’nin en geniş tahıl üretim alanlarından biri olan Şanlıurfa’ya, kış aylarında yeterli oranda yağış düşmediğini aktaran Melik, serin iklim tahıllarının olgunlaşabilmesi için yıllık yağış ortalamasının 450 milimetrenin altında olmaması gerektiğini kaydetti.
Şanlıurfa ve çevresinde bu yıl yıllık yağış miktarının 450 milimetreyi bulmadığını aktaran Melik, bunun sonucu olarak tahıl ürünlerinin çimlenme dönemlerinde bazı olumsuzlukların ortaya çıktığını ifade etti.
KURAKLIK DOĞAL AFET
Abdullah Melik, geçen yılki kuraklığın Türkiye’ye maliyetinin 5 milyar YTL civarında olduğunu belirterek, ‘’Ülkemizde kuraklık doğal afet kapsamına alınmalı’’ dedi. Bölgede kısmen kuraklık riski yaşandığını aktaran Melik, bir çok çiftçinin hububat ekimi yaptıkları tarım arazilerini yeniden sürdüğünü dile getirdi.
|