|
|
|
İnşaat sektörü zorda |
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün tam anlamıyla vurgun yemiş durumda bulunduğunu ileri sürerek, ‘’Fiyat Farkı Kararnamesi acilen değiştirilmeli, inşaat sektörü için özel katsayı belirlenmelidir’’ dedi.
Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, piyasanın gerçek fiyatlarıyla yüklenicilere ödenen fiyat farkları arasındaki dengesizliğin inşaat sanayicilerini isyan noktasına getirdiğini ifade etti. İNTES Başkanı, yaklaşık 2 yıl önce çimento fiyatları sebebiyle ciddî sorunlar yaşayan inşaat sanayicilerinin bu kez de demir fiyatları sebebiyle zor durumda kaldığını bildirdi. Geçen yıl Aralık ayı sonu itibariyle KARDEMİR’in KDV hariç 779 YTL/ton olan demir fiyatlarının 3 ay içinde yüzde 54 artarak, 1199 YTL/ton seviyesine ulaştığına dikkat çeken Koçoğlu, şunları kaydetti: ‘’Yüklenici demire demir fiyatı öder. Devlet aynı demire domates, salatalık, toplu iğne ve benzeri artışı üzerinden fiyat farkı öder. Sektörün özelliği dikkate alınarak inşaat sektörüne özel katsayı belirlenmelidir. Sorunun kaynağı Fiyat Farkı Kararnamesidir.
Kararnameye göre, inşaatta kullanılan malzemelere idareler ağırlıklı katsayı belirleyecek ve malzeme gruplarındaki endeks artışına göre fiyat farkı ödeyecekti ama uygulama böyle değil. Kararname idarelere her malzeme için katsayı belirlemek yerine genel endeksi kullanma alternatifi de getirmiştir. Devlet yüklenicilere fiyat farkı ödememiş, öder gibi yapmıştır. Yapım işlerinin maliyet unsurlarıyla ilgisi bulunmayan birçok üründeki fiyat değişimlerini yansıtan genel endeksin kullanılması Fiyat Farkı Kararnamesinin amacından sapmasına neden olmaktadır.’’
Koçoğlu, bu yılın Ocak ayı başından Nisan ayına kadar demir çelik için Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği artış oranının yüzde 22,01 olduğunu, aynı dönemde ERDEMİR’in saca yaptığı zammın yüzde 64’e ulaştığını bildirdi.
Şükrü Koçoğlu, genel üretici fiyatları endeksi (ÜFE) artışları yerine işin gerçekleşmesi için kullanılacak malzemelerdeki artışların ayrı ayrı hesaplanarak aylık hak edişlere tenzilatsız ve zamsız olarak yansıtılmasının sağlanması gerektiğini de belirtti.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
IMF açık verdi, 403 ton altın satacak |
IMF Yönetim Kurulu, kurumun gelir açığını kapatmak için altın stoklarının 403,3 tonunu satmaya karar verdi. Gelecek 4 yılda 400 milyon dolar bütçe açığı öngören IMF, ayrıca 380 kişiyi de işten çıkaracak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tedbir almazsa, önümüzdeki yıllarda hesaplarında 400 milyon dolarlık bir açıkla karşılaşabilir. Yeni plan IMF’nin harcamalarını 100 milyon dolar kısmasını öngörüyor. Açığın geri kalan kısmı ise IMF’nin altın rezervinin yüzde 12’sini satmasıyla kapatılacak. Altın satışından 11 milyar dolar toplanması bekleniyor. IMF yetkililerine göre, kârın yatırıma yönlendirilmesiyle yılda 300 milyon dolarlık bir gelir elde edilecek. Bu tekliflerin bazı bölümleri, birçok üye ülkede yasal mevzuatta değişiklik yapılmasını gerektiriyor.
Altın satışlarının Amerikan Kongresi’nde onaylanması gerekiyor. Uluslararası Para Fonu’nun gelirleri son yıllarda düştü. IMF’den borç alan kalkınmakta olan ülkelerin sayısı azaldı. Bu da faiz gelirlerinin azalması anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında en büyük malî kriz altı yıl önce Arjantin’de yaşandı. Yaklaşık 10 yıl önce kriz yaşayan Asya ülkeleri de büyük döviz rezervleri oluşturdular. Bunun sebebi, IMF’den borç alma riskini azaltmaktı. IMF şimdi stratejisini gözden geçiriyor. Üye ülkelerin muhtemel sorunlara karşı izlenmesi ana öncelik. Ancak kurumun hâlâ önemli miktarda kaynağa ihtiyacı var.
|
/ LONDRA
09.04.2008
|
|
|
Vergiye tek çatı |
Maliye Bakanlığı’nın üç denetim birimi, tek çatı altında toplanıyor. Maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri yeni yapıyla vergi denetçisi ünvanıyla birleştiriliyor.
Maliye Bakanlığı’nda vergi denetimleri halen dört ayrı ünvana sahip görevlilerce yürütülüyor. Büyük ölçekli firmaların denetimini yürüten hesap uzmanlarının yanı sıra gelirler kontrolörleri ve maliye müfettişleri de denetimlerde görev alıyor. Küçük ölçekli, matrahı düşük mükellefleri de vergi denetmenleri inceliyor. IMF’nin mevcut stand-by anlaşması ve yedinci gözden geçirmenin ön şartları arasında tamamlanmasını istediği düzenlemeye göre denetim birimlerinden üçü tek çatı altında toplanıyor. Yeni yapıda maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri vergi denetçisi unvanı ile görev yapacak. Vergi denetmenleri ise birleşmenin dışında kalıyor. Yeni yapılanmada vergi denetimi iki kademeli olacak. Müfettişler, hesap uzmanları ve kontrolörlerin birleşmesiyle oluşan Vergi Denetim Kurulu, merkezi denetim birimi olarak faaliyet gösterecek. Vergi denetmenleri ise vergi incelemelerinin taşradaki temsilcileri olacak. Birleşmeyle oluşacak yeni birim, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak çalışacak.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
Kamu-Sen’e göre tek kişinin açlık sınırı 953 YTL |
Yapılan araştırmaya göre, açlık sınırı Mart ayında önceki aya göre yüzde 0.71 artışla 953 YTL, yoksulluk sınırı da yüzde 0.63 artarak bin 253 YTL’ye ulaştı.
Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0.39 artışla 2 bin 503 YTL’ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günlük 19.15 YTL’lik harcama yapması gerekiyor. Ortalama bin 31 YTL maaş alan memur, maaşının yüzde 55.71’ini gıdaya harcıyor. Geçen yılın aynı döneminde dört kişilik bir ailenin gıda ve barınma harcamaları toplamı 861 YTL olurken, bu oran 2008 yılının Mart ayında 993 YTL’ye ulaştı. Aynı dönemde ortalama memur maaşı ise 945 YTL’den bin 31 YTL’ye çıktı. Son bir yılda memur maaşları ortalama yüzde 9 oranında artarken, gıda ve kira harcamalarındaki ortalama artış ise 15.4 oldu. Memur maaşları son bir yıl içinde reel olarak yüzde 6.4 eridi. Bu erimeye bağlı olarak da 2007 yılının Mart ayında ortalama maaş alan bir memurun, kira ve gıda harcamalarını yaptıktan sonra elinde 85 YTL kalırken, bu yıl aynı ayda elinde kalan paranın yalnızca 38 YTL olduğu belirlendi.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
Sanayi üretimi yüzde 7.5 arttı |
Türkiye'nin toplam sanayi üretimi, Şubat ayında yüzde 7.5 arttı. Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayında yüzde 8.1 oranında artış kaydetmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat’ta imalat sanayiinde yüzde 6.6, madencilik sektöründe yüzde 13.1, elektrik, gaz ve su sektörlerinde de yüzde 12.4 üretim artışı görüldü. Daha önce Ocak ayı için yüzde 11.7 olarak açıklanan toplam sanayi üretim artışı ise yüzde 11.4’e revize edildi. Şubat ayında en yüksek üretim artışı yüzde 35.8 ile taşıt araçları ve karoseri İmalatında gerçekleşti. Onu yüzde 31.6 ile mobilya imalatı b.y.s. diğer imalat ve yüzde 31.1 ile b.y.s. elekt-rikli makine cihazları imalatı izledi. 2008 yılının iki aylık ortalaması yine bir önceki yılın iki aylık ortalaması ile karşılaştırıldığında, sanayi üretimi yüzde 9.4 artış gösterdi.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
Memura ek zam gündemde |
Memurların merakla beklediği enflasyon farkının ikinci altı aylık zammın yapılacağı Temmuz ayından itibaren ödenmesi bekleniyor.
Mart ayında da yükselişini sürdüren enflasyon oranı, bu yılın ilk altı ayı için yüzde 2 oranında zam yapılan memurlarda fark beklentisi doğurdu. Ocak-Mart ayı dönemine ilişkin birikimli enflasyon, şimdiden yüzde 3.09’a ulaştı. Bütçe hazırlanırken, Haziran ayı sonunda TÜFE’nin yüzde 2’yi aşması durumunda farkın yansıtılması planlandı. Hükümetin geçen yıllarda olduğu gibi memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına, Temmuz ayında enflasyon zammı yapabileceği söyleniyor. Böylece Temmuz ayında yılın ikinci yarısı için öngörülen yüzde 2’ye ek olarak enflasyon farkından kaynaklanan zam da eklenecek.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
İstikbal’den dev buluş |
Türkiye'nin öncü mobilya firması İstikbal ve yan kuruluşu Boyteks Tekstil A.Ş. Ar-Ge ekibi, elekt-romanyetik dalgaların insan sağlığına negatif etkilerini minimize edebilecek dev bir buluşa imza attı.
Türkiye’de ilk kez İstikbal tarafından geliştirilen ve “Biocare” ismi verilen kumaş günlük hayatta kullanılan televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98,5 oranında engelliyor. Kumaşın tanıtım toplantısında konuşma yapan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İstikbal A.Ş Genel Müdürü Memduh Boydak, Biocare’nin, yalnızca mobilya sektörü için değil bir çok sektörde kullanılabilecek önemli bir buluş olarak değerlendirildiğini belirtti. Biocare ile ilgili teknik detayları aktaran İstikbal A.Ş. Teknik Genel Müdür Yardımcısı Mesut Yiğit de, “Biocare günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98,5 ‘e varan oranlarda engellemektedir. Bu oran bugüne kadar dünya çapında elde edilen en başarılı sonuçtur” dedi. Biocare kumaşın geliştirilmesinde İstikbal Ar-Ge ekibinin yanı sıra, akademisyen danışmanlar ile birlikte yaklaşık 100 kişilik uzman bir ekip görev aldı. Ar-Ge aşamasında 130 numune kumaş üretildi. Bir yıla yayılan çalışmalar için yaklaşık 1 Milyon YTL kaynak aktarıldı. Patent başvurusu yapılan Biocare kumaşın öncelikle uyku sağlığı sebebiyle İstikbal markalı yatak, yorgan, yastık ve alez ürünlerinde kullanılması planlanıyor. Türkiye’den sonra Avrupa ve Amerika pazarında satışa sunulacak olan Biocare kumaşın tekstil sektörünün yanı sıra, elektromanyetik dalgaları ekranlama özelliğinden dolayı sağlık ve savunma gibi birçok sektörde de kullanılabileceği belirtiliyor.
|
ÜMİT KIZILTEPE
/ İSTANBUL
09.04.2008
|
|
|
Selva Gıda, genç aşçıların yanında |
Selva Gıda’nın lezzet sponsoru olduğu, birçok büyük gurmeyi de bir araya getiren, Türk Mutfağı’nın hazinesi, dünya mutfağına Türk ağız tadını ve aşçılık san'atını kabul ettiren san'atkârların ocağı olan Bolu Mengen Aşçılık Okulu’nun 3. Kepçe Devir Teslim Töreni geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.
Turizm sektörüne 104 yeni aşçı kazandıran okul, törende yaklaşık 5000 kişiyi ağırladı. 17. nesil mezunlarını veren okul bugüne kadar Türkiye’ye ve dünyaya 2000’e yakın profesyonel aşçı kazandırdı.
Yapılan sponsorluk çalışması ile ilgili görüşlerini dile getiren Selva Gıda Genel Müdür Vekili Mehmet Karakuş şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük makarna üreticilerinden biriyiz, ayrıca makarnayı yerlileştirip Türk yemekleriyle beraber sunulmasını ve bunun bir kültür olması için elimizden geleni de yapıyoruz. Sponsoru olduğumuz bu tören; amacımıza hizmet eden çalışmaların en önemlisi.”
|
/ İSTANBUL
09.04.2008
|
|
|
Doğuda yara büyüyor |
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Tosunoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kalkınmaya yönelik acil tedbirlerin alınmasını gerektiğini belirterek, ‘’Bölgede yara her gün büyüyor. İyileşmesi de zorlaşıyor’’ dedi.
Tosunoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güney Doğu Anadolu’dan ekonomik alanda daha da geri olduğunu, bölgenin kalkınması için verilen sözlerin artık yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması için bölgesel teşviklerin getirilmesi gerektiğini kaydeden Tosunoğlu, ‘’Bölgemizde yara her gün büyüyor. İyileşmesi de zorlaşıyor. Artık zaman geçirilmeden bölgemizin kalkındırılması için tedbirler alınmalı ve bölgesel teşvikler getirilmelidir’’ diye konuştu.
|
/ ARDAHAN
09.04.2008
|
|
|
Amme alacaklarına yeni düzenleme |
Amme alacaklarının tahsili konusunda yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.
Plan ve Bütçe Komisyonunda, alt komisyonda yapılan değişiklikler doğrultusunda ele alınacak tasarıya göre, amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler konusunda Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Tasarıyla, spor kulüplerinin borçları, 6 yılı aşmamak üzere ertelenecek. Üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 85’inin Maliye Bakanlığı’nca ödemesi durumunda, geri kalan kısmı terkin edilecek. Yurt dışı çıkış tahdidi, 50 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Kamuya olan borçların tecil edilmesinde, 50 bin YTL’yi aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmayacak.
|
/ ANKARA
09.04.2008
|
|
|
|