Mart ayı enflasyon rakamlarını ve yıllık bazda gelinen son durumu değerlendiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Gerçekçi hedefler koymak lâzıM. Enflasyonda verilen hedefte yüzde 100'den fazla yanılmamız var. O zaman hedefiniz gerçek değilse, bu sefer tartışılır hale gelirsiniz" diyerek, görmezlikten gelinen bir gerçeği dile getirdi. Bakan Tüzmen, Türkiye'de enflasyonun artışına, dışarıdaki enflasyonun artış etkisini de ilâve etmek gerektiğini belirterek, bunun önümüzdeki dönemde daha çok hissedileceğini söyledi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, enflasyon hedefinde yüzde 100’den fazla yanılma olduğunu belirterek, ‘’Gerçekçi hedef koymak lazım. Hedefiniz gerçek değilse, tartışılır hale gelirsiniz’’ dedi. Fındık Tanıtım Grubu’nun Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda kabul eden Tüzmen, kabulde gazetecilerin ekonomi gündemine ilişkin sorularını cevapladı. Tüzmen, enflasyondaki artışın yüksek seyreden petrol, hububat ve bakliyat fiyatlarından kaynaklandığını kaydetti. Enflasyon hedeflemesi yapan Merkez Bankası’nın sanayi ve ticareti de düşünen politikalar ortaya koyması gerektiğini savunan Tüzmen, “Enflasyon aşağıya çekilirken, başka faktörler teker teker irdelemek lazım. Ama siz sanayi ve ihracatın durduğu bir ortamda isterseniz yüzde 1 enflasyon rakamına ulaşın, hiçbir şey ifade etmez. Dolayısıyla sanayici bir taraftan çalışacak, ihracat kârlı bir şekilde artışını sürdürecek, o zamanda enflasyon kendi seyrinde gidecek” şeklinde konuştu.
“Yüzde 4’lük enflasyon hedefi revize edilmeli mi diyorsunuz?” sorusuna Tüzmen, “Gerçekçi hedef koymamız lazım. Enflasyonda bizim yüzde 100 yanılmamız var. Doğru mu? Bunu ortaya koyacaksınız. Eğer hedefiniz gerçekçi değilse o zaman tartışılır hale gelirsiniz. Ben size 100 milyar dolar ihracat yapacağız diyip 50 milyar dolar ihracat yapsaydık, yüzde 100 yanılma çıksaydı ne yapardınız? O zaman inandırıcılığınız azalır. Onun için gerçekçi ve ulaşılabilir hedef koyalım. Bu hedefe ulaşmaya çalışalım. Gerçekçi hedef koyduğunuz zaman sanayi ve ihracatı gözönüne almış olursunuz” şeklinde cevap verdi. Tüzmen, Mart ayı tahmini ithalat rakamının da 15 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.
Belirsizlik, enflasyonu arttırdı
Merkez Bankası, artan gıda ve enerji fiyatları ile süregelen küresel belirsizliklerin enflasyondaki düşüşü geciktirdiğini belirtirken, “Kısa vadede döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkileri temel enflasyon göstergelerini olumsuz etkilemeye devam edecek” öngörüsünde bulundu. Merkez Bankası, Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,96 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 9,15 olduğu hatırlatılan açıklamada, işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen kısmi düzeltmeye rağmen işlenmiş gıda fiyatlarının yüksek oranda artmaya devam etmesinin gıda grubundaki enflasyonun düşüşünü engellediği belirtildi. YTL’nin yakın dönemde değer kaybetmesinin de enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve bu gelişmeler doğrultusunda temel enflasyon göstergelerinin yukarı yönlü bir hareket sergilediğine işaret edilen açıklamada, “Sonuç olarak, artan gıda ve enerji fiyatları ile süregelen küresel belirsizlikler enflasyondaki düşüşü geciktirmektedir. Kısa vadede döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkilerinin temel enflasyon göstergelerini olumsuz etkilemeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, iç talepteki yavaşlamanın devam etmesi orta vadede enflasyonun tekrar düşüş eğilimine gireceğine işaret etmektedir” denildi.
|