Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Merkez'den mikro reform uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomide mikro düzeyde reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, enflasyonla mücadele ve bütçe açıkları konusunda önümüzdeki sürecin daha fazla çabayı gerektirdiğini söyledi.

Yılmaz, Rekabet Kurumu’nun düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomik göstergelerde sağlanan iyileşmeye işaret ederek, “Yapılan çalışmalar, makroekonomik istikrarın sağlandığı bir ortamda, yüksek ve sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşabilmek için mikro düzeyde reformların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gerek enflasyonla mücadelede gerekse bütçe açıkları ve kamu borç yükünün azaltılmasında katedilen mesafe, büyük emeklerin ve fedakarlıkların sonucunda gerçekleşmiştir. Ancak, önümüzdeki süreç daha fazla çabayı gerektirmektedir” dedi.

Rekabet ortamının sağlanmasının önemine değinen Yılmaz, firmaların kârlılık oranlarını yükseltmek için fiyat artışlarından ziyade maliyet düşürücü önlemler almalarının, ülkenin düşük enflasyon ortamında daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Firmaların uluslararası piyasalarda önemli aktörler olarak yer almasının sadece işgücü maliyetlerinin görece düşük olması ile gerçekleşmeyeceğini kaydeden Yılmaz, “Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir makroekonomik yapıya kavuşturulması olmazsa olmaz bir şarttır; ancak yeterli değildir. Aynı zamanda ülkemizin nitelikli insan gücü sayısının artırılması, firmalarımızın yeniliklere açık kurumsal bir yapıya sahip olmaları, sanayimizin teknoloji talep eden ve üreten bir yapıya kavuşması gerekmektedir. Bu amaçla, iyi tasarlanmış mikroekonomik reformların kararlılıkla uygulanması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Rekabet politikası ile kayıt dışı ekonomi ilişkisine değinen Yılmaz, istihdamda kayıt dışı oranının yüzde 50’lere yaklaştığına dikkat çekerek, kayıtdışı çalışan firmalarında çalışmayan firmanında büyüyemediğine dikkat çekti.

/ ANKARA

27.03.2008


 

“Demokrasinin tıkanmasının ekonomik faturası ağır olur”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Sekreteri M.Akif Bayramoğlu, demokratik işleyişin tıkanmasının tarif edilemeyecek ekonomik fatura getireceğini belirterek, “Bu yüzden ister istemez, kaos ortamına gitmeyecek bir sürecin takibini istiyoruz” dedi.

ASKON Genel Sekreteri Bayramoğlu, gündem ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin önemli ekonomik problemleri olmasına rağmen, demokratik işleyişin tıkanmasının tarif edilemez ekonomik fatura getireceğini vurguladı. Bu yüzden kaos ortamına gitmeyecek bir sürecin takibini istediklerini belirten Bayramoğlu, “Terörden, uluslar arası baskılara varıncaya kadar, küresel finans krizinden, önemli siyasal çalkantılara kadar hareketliliğin olduğu bir ortamda istikrar yüzünden sarsıntıları hafif atlatıyoruz. Bunların kıymetinin bilinmesi gerekir” dedi.

ASKON, 29 MART'TA 5.

GENEL KURULUNU YAPACAK

ASKON, 29 Mart Cumartesi günü V. Genel Kurulunu Çırağan Sarayı’nda yapacak. Bayramoğlu, Genel Kurul’da ele alınacak dünyada meydana gelen krize karşı özel bariyerlerin oluşturulması, istihdam artırıcı projelere ağırlık verilmesi, reel sektör ve KOBİ’leri özel desteklerle yaşatılması, tarım politikalarına ağırlık verilmesi gibi konuların hükümete sunulacak talepler arasında yer alacağını söyledi. ASKON üyeleri arasında yapılan istişarelerde büyük bir çoğunlukla Mustafa Koca’nın yeniden Genel Başkan adayı olmasına karar verilirken, mevcut genel merkez yönetiminin de yüzde 40 oranında yenilenmesi bekleniyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

27.03.2008


 

Açlık sınırı 696 YTL'ye çıktı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun yaptığı hesaplamaya göre, bu ay dört kişilik ailenin açlık sınırı 696 YTL, yoksulluk sınırı 2 bin 269 YTL oldu.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, dar ve sabit gelirli kesimlerin, ‘’geçim şartları sağlanan yardımlarla açlık sınırı düzeyinde’’ devam ediyor. Aylık çalışmanın karşılığı olarak elde edilen net 481 YTL 55 YKr’lik asgari ücret, 4 kişilik bir ailenin mutfak harcamasını ancak 21 gün karşılıyor. Türk-İş’e göre, Mart 2008’de 4 kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırı 696 YTL 78 YKr, yoksulluk sınırı ise 2 bin 269 YTL 64 YKr olarak gerçekleşti. Geçen ay yüzde 15,90 oranında artan ortalama sebze-meyve fiyatları bu ay yüzde 13,27 oranında geriledi. ‘’Mutfak enflasyonu’’ ise geçen aya göre yüzde 2,54 oranında gerilerken, 12 aylık artış yüzde 10,69 oranında gerçekleşti.

/ ANKARA

27.03.2008


 

İnşaat metrekare maliyeti arttı

Belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların ‘’arsa payı hariç’’ inşaat metre kare maliyetleri 2007 yılı oniki ayında, bir önceki yılın oniki ayına göre yüzde 9,5 artarak 479,8 YTL’ye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), açıkladığı rakamlara göre 2006 yılı oniki aylık döneminde arsa payı hariç 437,9 YTL olan inşaat metre kare maliyeti, bu yıl aynı dönemde 479,8 YTL’ye yükseldi. Geçen yıl belediyeler tarafından ‘’Yapı Kullanma İzin Belgesi’’ verilen yapıların yüzölçümünde 2006 yılına göre yüzde 10,4 oranında artış gerçekleşirken, bina sayısında yüzde 7,5 düşüş görüldü. Aynı dönemde, bina değerinde yüzde 20,9, daire sayısında ise yüzde 10,1 oranında artış kaydedildi. Yapı ruhsatı alan bina sayısı, geçen yılın oniki ayında, 2006’ya göre yüzde 8,7 azalarak, 90 bin 837 adete geriledi. 2006 yılının 12 ayında 99 bin 451 adet bina yapı ruhsatı almıştı.

/ ANKARA

27.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri