Yazar ve öğretim görevlisi Prof. Dr. Baskın Oran, Türkiye’de ve dünyadaki esas olayların alt kimlik ile üst kimlik arasındaki uyum veya çatışmayla belirlendiğini söyledi.
Oran, Eskişehir Adımlar Kitabevi’nde düzenlenen ‘’Türkiye’de Kimlikler ve Kimlik Çatışması’’ konulu panelde, kimliklerin birkaç sınıfta sınıflandırıldığını, kişilerin, bireysel, grupsal, objektif ve sübjektif kimlik olarak görülebileceğini ifade etti.
Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Objektif dinsel kimliği değiştirmemiz mümkündür. Müslüman, Hristiyan, Hristiyan da Müslüman olabilir. Etnik kimliği değiştirmek mümkün değildir. Süjektif kimlik kişinin seçtiği kimlik olduğu için önemlidir. Alt kimlik kişinin doğduğunda içinde bulunduğu kimliktir. Üst kimlik de devletin bütünleşmeyi sağlamak için kişiye empoze ettiği kimliktir. Türkiye’de ve dünyada esas olaylar alt kimlik ile üst kimlik arasındaki uyum veya çatışmayla belirleniyor.’’
Oran, bireyin, devletin kendisine sunduğu üst kimliği kabul etmesi durumunda devletin bireyi memnuniyetle karşıladığını, bireyin üst kimliği reddetmesi durumunda devletin sert tepki gösterebileceğini ifade eden Prof. Oran, şöyle konuştu:
‘’Bunun sonucunda travma yaşanır. Birey üst kimliği kabul edip alt kimliğinin tanınmasında ısrarcı olursa devlet, alt kimliğe saygı gösterirse uyum yaşanır. Devlet asimilasyonda ısrar ederse çatışma yaşanır. 2007’de Hrant Dink öldürüldü. Vatandaşlar sokağa dökülüp ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz’ diye bağırdı. Daha sonra stadyumlarda ‘Hepimiz Samast’ız’ diye bezler açıldı. Marmara depremi olduğunda Atina’da Yunanlılar da ‘Hepimiz Türk’üz’ diye yürüdü. Kafamız çok karışık.’’
|