TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, “Ekonomik ve siyasi istikrarımızı koruyarak büyüme sürecimize kesintisiz olarak devam etmemiz, enflasyon ve işsizlik oranlarını azaltacak etkili politikaları devreye sokmamız, gelir artışı ve dağılımındaki iyileşmeyi hızlandırarak ülkemizin refah seviyesini arttıracak” dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, “Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir” dedi.
Kibar, Merkez Bankası ve TÜSİAD’ın ortaklaşa düzenlediği “İşgücü, Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Türkiye’de Hanehalkı Semineri”nin açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizinin ardından ekonomide yaşanan gelişmelere işaret etti. Hanehalkının gelir düzeyi arttıkça, başta gıda olmak üzere, giyim, konut gibi zorunlu harcamaların payının düzenli bir şekilde azaldığını ifade eden Kibar, 2002-2006 döneminde hanehalkının mal ağırlıklı tüketimleri azalırken, hizmet ağırlıklı harcamalarının arttığını söyledi. Düşük gelir gruplarındaki hanelerin tüketim harcamalarını giderek daha fazla borçlanma yoluyla finanse ettiklerini kaydeden Kibar, “Hanehalkının tüketim kalıplarındaki değişim dikkate alınmadan Türkiye’nin cari işlemler açığını kalıcı olarak kapatması zor olacaktır. Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir” dedi.
|