Emek Platformu tarafından yapılan ortak açıklamada, “Sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamıyla güvencesiz bırakan ve amaçlanan norm ve standart birliğini çalışanların aleyhine daha da bozan bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir’’ denildi.
Emek Platformu’nun aldığı eylem kararları doğrultusunda, platform bileşenlerinin genel başkanları ve yöneticileri tarafından Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak bir açıklama yapıldı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, tarafından okunan ortak açıklamada, TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarının, ‘’çalışanlar, emekliler, hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimler için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına sebep olacağı’’ belirtildi.
Açıklamada, emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan ve kazanılmış hakları geriye götürdüğü ifade edilen tasarının, sosyal devlet ilkesine de aykırı olduğu öne sürüldü. ‘’Tasarı ile yapılan düzenlemeler, ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkileyecek, sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da olanaksız kılacaktır. Tasarı değişsin’’ denilen açıklamada, ‘’Sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamıyla güvencesiz bırakan ve amaçlanan norm ve standart birliğini çalışanların aleyhine daha da bozan bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir’’ ifadesine yer verildi.
Kumlu, yapılan ortak açıklamanın, Emek Platformu’nun aldığı eylem kararlarının ilkini oluşturduğunu belirterek, bugün ‘’çalışmama haklarını’’ kullanacaklarını, tasarı TBMM Genel Kuruluna geldiğinde de sendikaların temsilci ve yöneticilerinin Ankara’da olacaklarını hatırlattı.
SENDİKANIN TASARIYA
İLİŞKİN ELEŞTİRİLERİ NELER?
Açıklamada, tasarıyla ilgili olarak şu tespitlere yer verildi:
Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65’e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltilmektedir.
Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları bazı sektörlerde ellerinden alınmaktadır.
Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1.800 güne yükseltilmektedir.
Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2’ye indirilmektedir.
Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncel erimesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100’ü yerine, yüzde 30’u dikkate alınacaktır.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmaktadır.
Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık almakla karşı karşıya kalabilecektir.
Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75’len, yüzde 50’ye düşürülmektedir.
Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak düzenlenmektedir.
Asgari ücretin üç katı tutarında verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına İndirilmektedir.
Yetim kız çocuklar için ödenmekte olan evlenme yardımı (çeyiz parası) yetim aylığının 24 katı tutarından, 12 katına düşürülmektedir.
Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin yararlanacakları sağlık hizmetlerine İlişkin tedavi yöntemleri, İlaç ve tıbbi malzemelerin miktar ve sürelerinin belirlenme yetkisi kurum yönetimine bırakılarak belirsizlik yaratılmaktadır.
|