İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) yeni ve modern binasına kavuşma yolunda ilk adımını attı. Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yapılan törenle binanın inşaatı resmen başlatıldı. Yeşil alanları, havuzları, konferans salonları ve minareden esinlenerek yapılmış devasa gökdeleniyle yeni İKT kompleksi bir bütünlük arz ediyor.
İKT’nin açtığı yarışma sonunda birinci seçilen Avusturya’dan Thomas Pucher Atölyesine ait bina tasarımının inşasına karar verilmişti. Avusturyalı ve Suudi mimarların bulunduğu bir grup tarafından hazırlanan projeye, Thomas Pucher ve Alfred Bramberger başkanlık etti.
Açılış münasebetiyle Cidde Hilton otelinde yapılan olan törene İKT Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Cidde Belediye Başkanı Adel Faqeeh, Mekke bölgesi valisi Prens Halit Al Faysal bin Abdulaziz El Saud ve diğer yetkililer katıldı.
İLK İSLÂM DÖNEMİ
MİNARELERİNDEN ESİNLENİLDİ
Yeşil alanları, havuzları, konferans salonları ve minareden esinlenerek yapılmış devasa gökdeleniyle yeni İKT kompleksi bir bütünlük arz ediyor. 160 metre yüksekliğine rağmen sadece 26 kat tasarlanan yapıda tabiî ışıktan faydalanılıyor. 50 bin metrekare kapalı alana sahip olan komplekste yeşil alan kullanımına büyük önem veriliyor. Gökdelen yapısı içerisinde de ağaçlar ve büyük bitkilerle bu etki sürdürülüyor.
Bugün ilk örneklerine özellikle Samarra’da rastlanan İslâm mimarisinin ilk minarelerinden esinlenerek tasarlanan yeni binanın aynı zamanda gelenek, kültür ve modernliğin bir sembolü olması amaçlanıyor. Bu sembol, herkes tarafından kolayca görülüp anlaşılabilecek olan ışıkla temsil edilecek. Bina tamamlandığında sahip olduğu ışıklandırması sayesinde bir binadan çok büyük bir “lamba”yı andıracak. Bu parlaklığı ise binanın dış cephesini kaplayacak altın sarısı metal sağlayacak.
BİNANIN GİRİŞ KISMI BÜYÜK BİR KUBBE GİBİ
Yeni İKT kompleksi, iki parçadan oluşuyor. Birincisi ofislerin bulunacağı 26 katlı bina, diğeri ise yeşillik alanların ve konferans salonlarının bulunduğu bahçe kısmı. İslâm mimarisinden esinlenerek tasarlanan binanın giriş kısmı ise büyük bir kubbe şeklinde olacak. Binanın ortasında bulunacak boşluktan ise yaz günlerinde güneş ışınları doğrudan bu girişe ulaşabilecek.
|