Konya’da Mevlânâ Müzesi’ne bitişik olan merkez Karatay Belediyesine ait 2 katlı çok sayıda konak, eski el sanatlarının otantik bir havada icra edileceği bir mekan olarak müzenin bahçesine dahil ediliyor.
Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, hâlen belediye hizmet binaları olarak, Mevlânâ Müzesi’nin doğu ucunda, eski Konya evi mimarisiyle yapılmış 2 katlı binaları kullandıklarını belirtti.
Hançerli, ancak Karatay Belediyesi modern hizmet binası inşaatının kısa süre önce tamamlandığını, tüm belediye birimlerinin bu yeni binaya taşınacak olması nedeniyle Mevlânâ Müzesi yanındaki konakların turizmin hizmetine sunulacağını ifade etti.
Hâlen Mevlânâ Müzesi’ne batı kapısından giren turistlerin, doğu bölümde yer alan Gülbahçe’yi gezse bile yine batı ya da kuzey kapısından çıkarak Mevlânâ ikliminden ayrıldığını belirten Hançerli, ‘’Oysa Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turist, vakit geçireceği, arkadaşlarıyla sohbet edeceği, hatta Mevlânâ’nın yaşadığı dönem hakkında bir takım şeyleri canlı olarak görüp bilgi edinebileceği ortam istiyor’’ dedi.
Hançerli, Gülbahçe ile bu konaklar arasındaki kapının faaliyete geçirilerek, burada, yaşayan bir Anadolu Selçuklu dönemi otantizmi oluşturmayı plânlandıklarını bildirdi.
‘’7 bin metrekare alan üzerindeki bu evlerde, eski el sanatları dönemin kıyafetleriyle icra edilecek, turistler ise adeta Mevlânâ döneminin havasını canlı olarak burada soluyacak’’ diyen Hançerli, şunları kaydetti:
‘’Buraya gelen turist, Mevlânâ dönemi Konya’sından yaşayan bir kesit izleme, adeta o havayı soluma imkânı bulacak. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımız ile görüştüm, proje onları da heyecanlandırdı. Yapıların bir an önce Bakanlığa devredilmesini istediler. Zaten buradaki konaklar iyi durumda, tadilat bir yana, çevre düzenlemesine bile gerek kalmayacak. Bir Bakanlık yetkilisi önümüzdeki günlerde Konya’ya gelip, söz konusu alanda inceleme yapacak, ardından devir işlemi gerçekleşecek.’’
Hançerli, Mevlânâ Müzesi Bahçesi içinde yer alacak bu kültürel ortamda, keçecilik, çinicilik gibi Selçuklu dönemi el sanatı eserlerini, dönemin kıyafetlerini giyerek icra edecek esnaf ile yerli ve yabancı turistlerin yorgunluklarını atıp, dinlenip sohbet edeceği, şiir kahvehaneleri benzeri iş yerlerinin faaliyet göstereceğini sözlerine ekledi.
|