Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Millî Kütüphane artık daha “interaktif”

Millî Kütüphanede hizmete giren “İnteraktif Salon”da, elektronik kütüphanecilik hizmeti kapsamında, internet ağı ile açık ve aboneli veri tabanlarına ücretsiz erişim ve kullanım hizmeti sunuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kitaplık, okuma salonları ve kütüphaneleri, Türkiye’nin en ücra köşelerinde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Önümüzdeki süreçte, Türkiye’de kitaplığı olmayan hiçbir yerleşim birimi ve okul kalmayacak” dedi.

Millî Kütüphanenin yeniden yapılandırılan “çok amaçlı” ve “interaktif” salonlarının açılışı ve Avusturya Millî Kütüphanesiyle yapılacak iş birliğine dair protokolünün imzalanması dolayısıyla Millî Kütüphane Başkanlığında tören düzenlendi.

Bakan Günay, Millî Kütüphanenin, övündükleri kurumlardan biri olduğunu söyledi. Millî Kütüphanenin, araştırmacılara hizmet etme fonksiyonunu yeni projelerle her yıl daha da geliştirmeye çalıştığını belirten Günay, bugünkü salonların açılışıyla da elektronik kütüphanecilik alanında önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Türkiye’de bütün özel idareler ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, kütüphanecilik hizmetlerini Türkiye’nin her tarafına yaygınlaştırmaya çalışacaklarını anlatan Günay, şöyle devam etti:

“Biz bakanlık olarak kütüphaneciliği belki biraz daha üst düzeyde koordine etmeye, bilimsel ve tarihi eserin kaybolmaması için çok daha fazla gayret gösterilmesini seferber etmeye çalışacağız. Yerel yönetim ve özel idarelerin gayretiyle de kitaplıklar, okuma salonları ve kütüphanelerin mutlaka Türkiye’nin her yöresinde, en ücra köşe ve en küçük birimlere kadar yaygınlaşmasını gerçekleştirmeye çalışacağız. Önümüzdeki süreçte, Türkiye’de kitaplığı olmayan hiçbir yerleşim birimi ve okul kalmayacak.”

Millî Kütüphane Başkanı Tuncel Acar da interaktif salonla aynı anda 30 kişinin kablolu, 16 kişinin de kablosuz olarak interneti kullanabileceğini ve bilgisayarların veri tabanlarının sürekli geliştirilip güncelleştirileceğini anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Günay, “İnteraktif Salon” ve “Çok Amaçlı Salon”un açılışını yaptı. Salonları gezerek bilgi alan Günay, bilgisayarların başına geçip sistemi test etti.

“AVRUPA TARİHİNİN YENİDEN YAZILMASI...”

Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Avusturya Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Avusturya ve Türkiye Millî Kütüphaneleri arasındaki iş birliğine dair protokolü de imzaladı.

İmza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, iş birliğine son bir kaç ay içinde karar verdiklerini ama hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Avusturya ve Türkiye Millî Kütüphanesinin diyaloğunun, “iki ülkeyi aşan boyutlarda bir iş birliği yaratacağına inandığını” ifade eden Günay, şöyle konuştu:

“Balkan, belki bütün ön Asya, Günay Avrupa tarihiyle ilgili en önemli yazma eserler ve tarihsel bilgiler, çok açıklıkla ve belki de tevazuya da yer bırakmadan söylemek gerekir ki bu iki Millî kütüphanede var. Bu belgeler üzerinde çalışılması, belki Avrupa tarihinin yeniden yazılması ya da Avrupa tarihinin bütün açıklıkla yazılması anlamına da gelecek. Burada, sadece millî kütüphaneler arasında iş birliği değil, bir büyük tarih araştırması çerçevesinde de iş birliği yapıyoruz.”

Avusturya Büyükelçisi Dr. Gürer de Osmanlı dönemine ait el yazmalarının Türkiye’den sonra en fazla Avusturya Millî Kütüphanesinde olduğunu hatırlatarak, bu alanda birlikte birçok adım atmayı ümit ettiklerini söyledi. Gürer, protokolle yayın ve uzman paylaşımı gibi konular dahil, her iki Millî Kütüphane arasında birçok alanda iş birliğinin oluşacağını kaydetti.

İNTERAKTİF VE ÇOK AMAÇLI SALONLAR

Millî Kütüphanede hizmete giren “İnteraktif Salon”da, elektronik kütüphanecilik hizmeti kapsamında, internet ağı ile açık ve aboneli veri tabanlarına ücretsiz erişim ve kullanım hizmeti sunuluyor. Bu hizmet kapsamında aynı anda kablolu 30 kişi, kablosuz olarak da 16 kişi interaktif bilgi ve belge ortamlarını kullanabilecek ve gerektiğinde taşınır belleklerine bilgi transferi yapabilecek.

Akademik araştırma grup çalışmaları, konferans, toplantı ve seminer gibi faaliyetlerin hazırlık çalışmalarının yapılabileceği “Çok Amaçlı Okuma Salonu”nda da her türlü elektronik ağ bağlantıları kullanılabilecek ve kütüphane materyaliyle bu çalışmalar desteklenecek. Salonda, 8 tek kişilik tam donanımlı özel çalışma kabini, ikili ve üçlü olmak üzere 2 özel çalışma bürosu, 10, 16 ve 17’şer kişilik 3 toplantı odası bulunuyor.

24.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millî Kütüphane artık daha “interaktif”

  Halit Ertuğrul konferans verdi


 Son Dakika Haberleri