Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA), ‘görünür maden rezervleri’ araştırma raporuna göre, Türkiye’de toprak altında yaklaşık 50 milyar ton civarında, ‘ticarete konu’ 49 ayrı cins ve özellikte maden bulunuyor.
Bu yönüyle Türkiye, maden kaynakları açısından 132 ülke arasında üretim itibarıyla 28’inci, çeşitlilikte ise 10. sırada yer alıyor. Ayrıca dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’si Türkiye’de bulunuyor. MTA’nın muhtemel rezerv araştırmalarına göre Türkiye’de yer altındaki en yüksek maden rezervi, 15,8 milyar tonla dolomit madenine ait bulunuyor. İçinde kalsiyum karbonat (caco3) ve sodyum karbonat (na2co3) barındıran ve bu özellikleri yüzünden cam ve seramik endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dolomit, nadir ve çok değerli bir kireç taşı olarak biliniyor.
PİYASA DEĞERİ 2.5 TRİLYON DOLAR
Toplam 49 ayrı cins maden cevherinin bulunduğu yer altı maden kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin ise yaklaşık 2.5 trilyon dolar civarında olduğu sektöre yakın kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Bu arada araştırmalar, Türkiye’de 600 ton altın ve 6 bin 62 ton da gümüş rezervi bulunduğunu gösteriyor.
|