Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Stres, hastalıklara dâvetiye çıkarıyor

Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter Kurt, stresin etkisini bir yıkım şeklinde gösterdiğine dikkat çekerek, stres fırtınasına önlem alınmadığı takdirde insanlarda kalıcı ruhsal veya fiziksel hastalıklara neden olabileceğini söyledi.

Kurt, yaptığı açıklamada, stresten arındırılmış bir hayatın söz konusu olamayacağını bildirdi. Stresin belli bir ölçüde “hayatın zorlayıcısı” olarak gerekli olduğuna işaret eden Kurt, “Ancak duygusal ve fiziksel dünyamızın zaman zaman karşılaştığı zor durumun kalıcı olmaya başlaması halinde ciddi bir yıkım sürecine girilebilir” dedi.

Stresin, organizmanın tehlike içinde olduğu şartlar ve etkinlikler karşısında dengenin bozulduğunu ifade eden Kurt, “Stres, organizma üzerinde fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik tepkilere sebep olmaktadır. Diğer anlamıyla stres, organizmanın dengesini bozan ya da bozabilecek etkenlerin tümüdür. Bu etkenlerden travmalar, aşırı sıcak ve soğuklar, gürültü ve çevre kirliliği, fiziksel, duygusal gerilimler, iç ve dış çatışmalar, psikolojik, çevre faktörleri ve kültürel değişimler sosyal etkenler olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Stresin uzun sürmesi ya da saldırının bedence savuşturulamaması durumunda bireyin değişik sorunlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunun altını da çizen Kurt, şöyle konuştu:

“Stres, sisteme giren ve sistemden çıkan madde, enerji ya da bilginin yetersizliği, aşırılığı ya da uyuşmazlığı durumunda dengenin bozulduğu ve yeniden uyum yapmasına yönelik işarettir. Dengedeki geçici bozulmalar sistemi harekete götürür. Hareket ve hareketsizlik bir denge halindedir. Stres yoksunluğu durağanlık, eylemsizlik, yok olma veya ölümdür. Kronik stres, bedensel, ruhsal, sosyal rahatsızlık ve hastalıklara yol açar. Olumlu stres düzeyi, hareketi, eylemi, motivasyonu sağlar.”

Organizmanın strese karşı anlık tepkiler gösterdiğini de anımsatan Kurt, bu tepkilerden gözlenebilen tepkilerin kalbin hızlanması, el ayak soğuması, hızlı ve kesin soluklar, ellerin titremesi, kasların gerilmesi ve tuvalet ihtiyacı olarak şeklinde görüldüğünü söyledi. Kunter Kurt, gözlenemeyen tepkilerin duyu organlarının keskinleşmesi, adrenal bezleri kortizon artışı, troid hormonu artışı, endorfin salgılamasında artış, sindirim sisteminin yavaşlaması, kan şekerinin ve kolesterolünün artışı, kalp atışının hızlanması, oksijen alımında artış, terleme ve tüylerin kalkması şeklinde ortaya çıktığını, kronik stresin ise konsantrasyon bozukluğu, isteksizlik, uykusuzluk ya da aşırı uyku, aşırı hareketlilik, iştahsızlık ya da aşırı yemek yeme, kanser ve ölüm gibi sonuçlarının görüldüğüne dikkat çekti.

Kurt, Stresli bir durumla başa çıkmaya çalışırken kişinin kendisine olumsuz şeyler yerine olumlu ve mantıklı şeyler söylemesinin yararlı etkisinin yadsınamayacağını söyledi.

/ MERSİN

19.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meclisin denetim yetkisi artırılıyor

  Kâğıt üzerinde kalmaması için...

  Yazıcıoğlu: İslâm korkusu, Türk düşmanlığını körüklüyor

  Toptan’dan yeni büyükelçilere tavsiye

  Türkiye kar altında

  Eğitime beyaz tatil

  Doğu’da 557 köye ulaşılamıyor

  Yollar kapandı

  15 yıl aradan sonra Antalya’ya kar yağdı

  İstanbul'da bir kişi donarak öldü

  İlk ‘cemre’ bugün havaya düşüyor

  Ağyüz, Cezaevlerinin doluluk oranını sordu

  DSP Başkanı Sezer: Solda birlik lâfından sıkıldım

  301 nihayet Meclise geliyor

  Bayrak indirmek yanlış

  Çalışma Bakanı: Kazanılmış haklara dokunulmuyor

  Türkiye, Silahsızlanma Konferansının Dönem Başkanı

  Valilik kararıyla okullarına döndüler

  Otobüs seferleri buzlanmaya takıldı

  Microsoft’un tekelciliğine karşı kampanya

  Greyder gelin arabası oldu

  Stres, hastalıklara dâvetiye çıkarıyor

  İnsan aklına nanorobot takviyesi

  Küresel ısınma sonunda ders oldu!

  Her şey cebinizde!


 Son Dakika Haberleri