TBMM İçtüzüğünde değişiklik yapan teklifle Meclisin denetim yetkisi artırılacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bütçe ve kesin hesap olmak üzere, iki ayrı alt komisyon kurulacak. Burada merkezi yönetim kapsamında olmayıp, merkezi yönetim bütçesinden yardım alan kamu idareleri ile diğer kurum ve kuruluşların listesi de incelenecek.
Komisyonda ele alınan Sayıştay raporları, TBMM Genel Kurulunda görüşülebilecek. TBMM Başkanı, AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan tarafından hazırlanan, Anayasa Komisyonunda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen Meclis içtüzüğü değişikliğine göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesap kanun tasarıları ile faaliyet raporları, ilgili komisyonlarda görüşülecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bu tasarı ve raporları, ilgili komisyonlarda görüşülmesini sağlamak üzere, TBMM Başkanlığına sunacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bütçe ve Kesin Hesap olmak üzere, iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe Alt Komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile komisyonlar tarafından idare bütçelerine ilişkin hazırlanan raporları inceleyecek. Komisyonda, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin son 2 yıla ait bütçe gerçekleşmeleri, mahalli idareler ve sosyal güvenlik kurumlarının bütçe tahminleri, merkezi yönetim kapsamında olmayıp, merkezi yönetim bütçesinden yardım alan kamu idareleri ile diğer kurum ve kuruluşların listesi de incelenecek. Kesin Hesap Alt Komisyonu ise kesin hesap kanunu tasarısı ve ekinde yer alan belgeleri, genel uygunluk bildirimini, Sayıştay raporlarını, kesin hesaplar ve faaliyet raporları hakkında komisyonlarca hazırlanan raporları değerlendirecek. Kesin Hesap Alt Komisyonunca hazırlanan idarelerin kesin hesapları, genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu ve faaliyet raporu, Plan ve Bütçe Komisyonunda ayrı bir birleşimde görüşülecek. Sayıştay Kanununa göre TBMM’de görüşülmesi hüküm altına alınan Sayıştay raporları da özel bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Alt komisyonların sayısını, Plan ve Bütçe Komisyonu belirleyecek. Alt komisyonlar, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı aracılığıyla, inceleme ve değerlendirmelerine ilişkin kamu idarelerinden bilgi ve belge isteyebilecekler.
Sayıştay raporları, Genel Kurulda
Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan diğer raporları, görev alanlarını dikkate alarak ilgili komisyonlara gönderilmek üzere TBMM Başkanlığına sunacak. Komisyonlar da bu raporlarla ilgili görüşlerini, 30 gün içinde TBMM Başkanlığına, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilmek üzere iletecek.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek TBMM Başkanlığına sunulan Sayıştay raporları, Genel Kurulda görüşülebilecek. Genel Kurulda, siyasi parti grupları, komisyon, hükümet ve şahıslar adına 2 kişi konuşabilecek. Sayıştay tarafından sunulan ancak Plan ve Bütçe Komisyonunda veya Genel Kurulda yasama dönemi sonuna kadar görüşülmeyen raporlar, hükümsüz sayılacak. Ancak bu raporlar, takip eden yasama döneminde siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından yenilenebilecek.
|