Uzmanlar, Kosova’nın bağımsızlık ilânının önemli bir gelişme olduğuna, ancak egemenliğinin yine de kısıtlı kalacağına dikkat çektiler. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Balkanlar uzmanı Erhan Türbedar, Kosova’nın bağımsızlığını ilân ettiğini, bundan sonra bağımsızlığın tanınması sürecinin yaşanacağını belirterek, “Siz istediğiniz kadar bağımsızlığınızı ilân edebilirsiniz, ama birileri tanımıyorsa, bu sadece kâğıt üzerinde kalır” dedi.
Balkanlar ile ilgili araştırmalarda uzman isimler, Kosova’nın bağımsızlık ilânının önemli bir gelişme olduğuna, ancak egemenliğinin yine de kısıtlı kalacağına dikkati çekerek, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer almasını savunuyor.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Balkanlar uzmanı Erhan Türbedar, Kosova’nın bağımsızlığını ilân ettiğini, bundan sonra bağımsızlığın tanınması sürecinin yaşanacağını belirterek, “Siz istediğiniz kadar bağımsızlığınızı ilân edebilirsiniz, ama birileri tanımıyorsa, bu sadece kağıt üzerinde kalır” dedi.
AB’de yapılan toplantıdan Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasına ilişkin ortak bir kararın çıkmayacağı öngörüsünde bulunan Türbedar, çünkü aralarında Güney Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan ve İspanya’nın da bulunduğu en az 5 AB ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıktığını bildirdi.
Türbedar, Türkiye’nin bu çerçevede Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını, ancak tanıyan ilk ülkeler arasında bulunmayacağını kaydederek, “Kosova’daki kutlamalarda, Arnavutluk, ABD, AB ve Türk bayraklarını gördük. Bu da Arnavutların Türkiye’den beklentisini gösteren önemli bir husustur” diye konuştu.
Kosova’nın bağımsızlık ilânının sadece Balkanlar’a değil, tüm dünyaya etkileri olacağını kaydeden Türbedar, Kosova’nın bağımsızlık ilânının ve bu bağımsızlığın diğer bazı ülkelere örnek teşkil etmesinin, dünyada kargaşaya sebep olabileceğini ve Kosova’nın durumunun bağımsızlık isteyen diğer bazı ülkelere örnek oluşturamayacağını söyledi.
Türbedar, Batı kamuoyunun Kosova’nın bağımsız olması gerektiğine inanmasının ve Batı dünyasına yakınlığın bağımsızlığın ilânındaki etkisine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Kosova bağımsızlığını ilân etti, ancak egemenliği yine de kısıtlı kalacaktır. Çünkü Kosova sadece bağımsızlığını tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkiler geliştirebilecek, o nedenle uluslararası kurum ve kuruluşlarda Kosova’nın kendi sandalyesi olmayacaktır. Kosovalıların mücadelesi burada bitmiyor. Kendilerini uluslararası bir aktör olarak kabul ettirmek için daha çok çaba harcamaları gerekiyor.”
MİJEZİNOVİÇ: TÜRKİYE, İLK
TANIYAN ÜLKELER ARASINDA OLMALI
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Balkanlar uzmanı Mirzet Mijezinoviç ise Kosova’nın bağımsızlık ilânını Bosna-Hersek’in durumuna benzettiğini, yani Kosova’nın devlet kurumlarının üzerinde uluslararası bir denetim mekanizmasının olacağını, dolayısıyla tam bir bağımsızlıktan söz edilemeyeceğini belirtti. Kosova’nın bağımsızlığının KKTC gibi sorunlu bölgelere örnek teşkil edeceğine ilişkin paralellikler kurulmasına karşı olduğunu vurgulayan Mijezinoviç, Kosova’nın uluslararası bir sorun değil, Yugoslavya’nın sorunu olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanımak için AB ülkelerini bekleyeceğini kaydeden Mijezinoviç, “Türkiye tanıyacak ilk ülkeler arasında olmayabilir, ama Kosova’yı tanıyacak ilk ülkelerin arasında Türkiye’nin de yer alması gerekiyor. Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, bu konunun KKTC gibi diğer konulara örnek teşkil etmeyeceğini açıkça vurgulaması gerekmektedir” diye konuştu.
|