Eminönü Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında bir araya gelecek olan tarihçi ve akademisyenler ölümünün 90. yıldönümünde Sultan 2. Abdülhamid’i anlatacak. Divanyolu’nda bulunan türbesinde düzenlenecek anma programına çok sayıda tarihçi katılıyor.
Osmanlı Devleti’nin son döneminde 33 yıl gibi uzun bir süre Osmanlı devletini yöneten sultan II. Abdülhamid, 10 Şubat 1918’de Beylerbeyi Sarayı’nda vefat etti. Cenazesi büyük bir kalabalığın iştirakiyle, padişahlara mahsus bir törenle Divanyolu’nda II. Mahmut Türbesi’ne defnedildi. Hükümdarlığında olduğu gibi vefatından sonra da yoğun tartışmalara konu olan II. Abdülhamid güncelliğini korumaya devam ediyor.
Eminönü Belediyesi’nin düzenlediği bir programla ülkemizin önde gelen bir grup tarihçisi bugün vefatının 90. yılında, Abdülhamid’i, hükümdarlık yaptığı Yıldız Sarayı, vefat ettiği Beylerbeyi Sarayı ve Eminönü’ndeki türbesinde anmak için bir araya geliyor. Tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Coşkun Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, tarihçiler 10 Şubat Pazar günü 12.30’da II. Abdülhamid’in vefat ettiği Beylerbeyi Sarayı’nda buluşacaklar. 13.00’de II. Abdülhamid’in 33 yıl boyunca devleti yönettiği Yıldız Sarayı’na geçecek olan grup, saat 13.30’da Abdülhamid’in Divanyolu’ndaki türbesini ziyaret edecek. Bu ziyaret sırasında II. Abdülhamid ve dönemini değerlendiren konuşmalar yapılacak.
Çok sayıda tarihçinin katılması beklenen programa iştirak edeceği belirtilen isimlerden bazıları şunlar: Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Çiçek Derman, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Mustafa Uzun, Prof. Dr. M. Akif Aydın, Prof. Dr. Cevdet Küçük, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Abdulkadir Özcan, Prof. Dr. Sabri Orman, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Ali Akyıldız, Prof. Dr. Tufan Buzpınar, Prof. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Dr. Nevzat Kaya, Dr. Hidayet Nuhoğlu, Prof. Dr. Nil Sarı, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Fehameddin Başer, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Osman Özsoy, Prof. Dr. Haluk Dursun, Y. Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Doç. Dr. Arif Bilgin, Y. Doç. Dr. Fikret Sarıcaoğlu, Doç. Dr. Mustafa Küçükaşçı, Doç. Dr. Bilgin Aydın, Doç. Dr. Osman Köse, Doç. Dr. Mahmut Ak, Dr. Önder Bayır, Necdet İşli, Mustafa Armağan Dr. Coşkun Yılmaz, Dr. Recep Çelik, Y. Doç. Dr. Haşim Şahin, Dr. Rıfat Günalan, Dr. Yüksel Çelik, Dr. Necdet Yılmaz, Dr. Fehmi Yılmaz, Dr. Cengiz Tomar, Uğur Demir, Mümin Yıldıztaş, Ahmet Önal, Dr. Ekrem Tak.
|
İstanbul'un 2010 Kültür Başşehri seçilmesindeki en önemli etken zengin kültürünün yanı sıra bu kültürün yansıtılmasını sağlayan tarihî yapılar hiç kuşkusuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihe de kültüre de sahip çıkıyor. Hanlar Bölgesi'nin ve Zeyrek'in yenilenmesi projeleri de bunu ispatlıyor.
Geçmişten gelen kültürel ve tarihî değerlere sahip çıkarak geleceği şekillendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin dört bir yanındaki yapılara ayrı bir önem gösteriyor. Tarihî zenginliğin gelecek nesiller tarafından da görülebilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların son durağını ise Eminönü'ndeki "Hanlar Bölgesi" ile "Zeyrek" oluşturuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeyrek'te yer alan 267 sivil mimarî örneği ile Hanlar Bölgesi'ndeki beş hanın yenilenmesi kararı aldı. Zeyrek'teki tescilli sivil mimarlık örneği yapıların röleve, restorasyon proje bedellerinin yüzde 60'a kadar olan kısmı İl Özel İdaresi tarafından karşılanırken kalan kısım yasalar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanacak.
Eminönü Hanlar Bölgesi Rüstem Paşa Mahallesi'nde Büyük Çukur Han, Kızıl Han, Küçük Çukur Han, Molla Fenari Mahallesi'nde Vezir Han ile Sarı Demir Mahallesi'nde Ali Paşa Han'ın yeniden ihyası için Zeyrek Bölgesi'nde olduğu gibi, gereken maliyetin yüzde 60'ı İl Özel İdaresi'nden, geri kalan kısmı da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Buna göre, beş hanın yer aldığı 149 parselde, 14 bin 662 metre kare alanda röleve, restorasyon ve mühendislik bedeli olarak toplam 2 milyon 291 bin 982 YTL harcanacak.
|