"Baskılara mizahla direnmek" konulu bir konferans veren MÜSİAD Ankara Şube Müdürü Rıfat Yörük, baskılara karşı en iyi direnme yolunun mizah olduğunu söyledi.
MÜSİAD Ankara Şube Müdürü Rıfat Yörük, mizahın en çok baskıcı ortamlarda geliştiğini söyledi. Araştırma Ve Kültür Vakfı (AKV) Ankara Şubesinde "Baskılara mizahla direnmek" konulu bir konferans veren Yörük, Gırgır mizah dergisinin en yüksek satışa 12 Eylül döneminde ulaştığını belirterek "Bu dönemde Gırgır 300 bin satışı yakalayıp Türkiye rekorunu kırarak Amerika'nın Mad ve Rusya'nın Krokodil dergisinden sonra dünyanın 3. büyük mizah dergisi haline gelmişti" dedi.
İlk kitabı 'Kasım'da Kavak Kesmek'i 28 Şubat sürecinde, ikinci kitabı 'General Motor'u da Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkmaması için kampanyalar başlatıldığı 27 Nisan muhtırası sürecinde yayınladığını belirten Yörük, en büyük duâsının artık başka darbe ve muhtıralar yaşamadan, darbeciler ve yasakçılarla uğraşmadan ömrünün geri kalan kısmını huzur içinde geçirebilmek olduğunu söyledi.
Çeşitli fıkralarla süslediği konuşmasında baskılara karşı en iyi direnme yolunun mizah olduğunu belirten Yörük, mizahın çok geniş bir manevra alanı olduğunu, ciddi haber ve makaleler yüzünden insanlar hapse girerlerken, mizah yoluyla yapılan çok daha ağır eleştirilerin bile hoşgörüyle karşılandığını ve dâvâ açılmadığını öne sürdü.
Yörük, "Baskılara karşı mizahla direnmenin en güzel örneği olarak yakın tarihte başlayan Genç Siviller Hareketi'ni gösterebiliriz. 'Genç subaylar rahatsız' türü provokatif haberlere karşılık 'genç siviller rahatsız' sloganı ve postala karşı spor ayakkabı amblemiyle ortaya çıkan bu grup, darbeci ve yasakçıları mizahî bir dille 'ti'ye alıp zaten az olan itibarlarını iyice sarsmıştır" diye konuştu.
İBRAHİM ÖZDABAK'I ÖRNEK GÖSTERDİ
Baskılara karşı en iyi direnen karikatüristler olarak rahmetli Millî Gazete çizeri Necdet Konak, Sabah Gazetesi çizeri Salih Memecan ve Yeni Asya Gazetesi çizeri İbrahim Özdabak'ı örnek gösteren Yörük, bu karikatüristlerin çizgileri ve Cem Karaca'nın "rap rap" şarkısı eşliğinde hazırladığı sunumu dâvetlilere izletti.
Yörük, 12 Eylül Döneminin sadece iki faydası olduğunu; birincisi darbeye kadar mezun olan herkesi 4 aylık kısa dönemler halinde askere aldıklarını, kendisinin de bu dönemde askerliğini tamamladığını; ikinci faydasının da Türk mutfağına "Sütlü Nuriye" tatlısını kazandırmak olduğunu belirterek bu tatlının ortaya çıkış hikâyesini esprili bir dille anlattı.
Bol malzeme olduğu için Türkiye'de mizah yapmanın kolay olduğunu söyleyen Rıfat Yörük, "Geçen hafta açıklanan rakamlara göre Türkiye'de nüfusun yarısı 28 yaşın altında. Ortalama yaş 28.3. Nüfusun yüzde 70.5'u ise şehirlerde yaşıyor. Bu durum yani çoğunluğu oluşturan gençler hesaba katılmadan hiçbir işe girişilmemeli. Buna mizah dergisi de dahil. Ancak Türkiye'de böylesi bir mizah dergisine büyük ihtiyaç olduğu kanaatindeyim" dedi.
|