İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, İsrail'in Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç sevkiyatını kesmeyeceğine ilişkin söz verdi.
Gazze Şeridi'nde, sınır geçişlerinin tamamen kapanmasından sonra, militanların, Gazze-Mısır arasındaki sınır duvarlarını yıkmaları ve Filistinliler'in Mısır'a akmalarıyla başlayan sınır güvenliği tartışmaları gölgesinde bir araya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın, Kudüs'te, yaklaşık 2,5 saat süren görüşmelerinde, Gazze Şeridi'ndeki durum ele alındı.
Olmert, Abbas'ın "Gazze'deki sivillerin yaşadığı zorlukların asgarî indirilmesi" yolundaki talebine, bölgeye gıda ve ilaç sevkiyatının yeniden başlatılacağını söyleyerek cevap verdi.
Olmert-Abbas görüşmelerine katılan Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, ikilinin "Gazze'deki durum" üzerinde yoğunlaştıklarını söylerken, İsrail'in 1,5 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde ilâç, gıda, fuel oil'i bir baskı unsuru olarak kullanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Erekat, Refah'ta yaşanan son gelişmelere dikkati çekerek, Abbas'ın "Refah sınırının kendi güçlerince denetlenmesini öngören anlaşmayı yeniden uygulama önerisi" sunduğunu belirtti.
Erekat, Abbas'ın aynı konuyu, Çarşamba günü gideceği Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile de müzakere edeceğini kaydetti.
Öte yandan Hamas, Refah'la ilgili anlaşmanın yeniden yürürlüğü konulması çabalarına tepki gösterdi. Hamas sözcüsü Tahir Nunu, daha önce sınır kapılarıyla ilgili imzalanan anlaşmanın hiçbir geçerliliğinin kalmadığını ifade etti. Nunu, Refah'ta yapılan anlaşmanın sadece bir yıl süreli olduğunu ve bir kez de yenilendiğini söyledi. Tahir Nunu, anlaşmanın süresinin dolduğunu, uygulanabilir olmadığı gerekçesiyle, yenilenmesinin de söz konusu olmadığını savundu.
Filistin Yönetimi'ni suçlayan Nunu, Filistinlilerin bu anlaşmayla İsrail'in elinde rehin tutulduğunu ve geçmişte böyle bir anlaşmayı benimseyenlerin de Filistin halkına haksızlık ettiklerini öne sürdü.
|