ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, 2016 yılında ABD'nin eski gücünü kaybedeceğini, ancak AB ve Çin ile birlikte süper güç olmaya devam edeceği tahmininde bulundu.
Gazete, hafta sonları yayımlanan dergisinde, Yeni Amerika Vakfının Amerikan Strateji Programında üst düzey araştırmacı olan Paraf Khanna'nın, mart ayında piyasaya çıkacak olan "İkinci Dünya: Yeni Küresel Düzende İmparatorluklar ve Etki" adlı kitabından derlenen bir makalesini yayımladı.
Khanna, "Hegemonyaya Elvada" başlıklı makalesinde ABD'nin politikaları ve dünya genelindeki gelişmelere göre 2016 yılındaki olası durum hakkında tahminlerde bulundu ve Amerikan yönetiminin, dünya üzerindeki etkisini kaybetmemek için çaba harcaması gerektiğini, ancak AB ile Çin'in büyümesinin önüne geçme şansının çok az olduğunu belirtti.
"Dünyadaki güç dengesi Bush'un iki başkanlık döneminde kökten değişti. Hem onun politikaları nedeniyle hem de daha da önemlisi bu politikalara rağmen. Belki de tarihin nasıl hızla oluştuğunu görmenin en iyi yolu biraz ileriye bakmaktır" diyen yazar, ABD'nin, güç dağılımında farklılığı önleyebilmek için, BM ile tam işbirliğini tercih etmesi, ortak güvenlik ve huzurun sağlanmasında liderlik yapabileceğini, yapması gerektiğini dünyaya kanıtlaması gerektiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, "ABD'nin kalıcı düşmanları yok" sözünü hatırlatan yazar, "Ancak kalıcı dostları da yok" dedi.
ABD'nin tek kutuplu dönemi, Washington'un hegemonyasına karşı diplomatik ve finansal karşı hareketleri ve yeni bir dünya düzenini canlandırıyor.
ABD başkan aday adayları Clinton, McCain veya Obama'nın bu büyümeye karşı koyma şanslarıysa çok az.
21. yüzyılın süper güçleri olarak ABD, Çin ve AB'nin gösterildiği yazıda, Rusya, Hindistan ve savaşlarla boğuşan İslam ülkelerinin bu büyüme sürecinde geride kalacakları tahmininde bulunuluyor.
Yazara göre Türkiye'nin durumu, üç büyük süper gücün hemen dışındaki halkada kalan "ikinci dünya" ülkeleri açısından bir örnek teşkil ediyor.
|