İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sebil geleneğini yaşatmak amacıyla Ayasofya Müzesi avlusunda yer alan ve 1. Mahmud tarafından yaptırılan tarihî sebilden salep ikramına başladı.
Düzenlenen törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, 1. Mahmud tarafından yaptırılan sebilden, geleneksel kültüre uygun olarak yazın sıcak günlerinde su ikram edildiğini anlattı.
Sebil geleneğini devam ettirmek ve o kültürü yaşatmak amacıyla sebilden 10 gün boyunca salep ikram edileceğini belirten Bilgili, ''Böylece bir geleneği ihya etmiş oluyoruz. Salepten sonra aşure, boza ve portakal suyu ikram edeceğiz'' dedi. Bilgili, kendine özgü içeceği bulunan bütün diğer şehirleri de ürünlerini bu sebilden ikram etmeye dâvet etti.
Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun da, hem sebilin tarihî fonksiyonlarını hatırlatmak hem de mimarî özelliklerini ve san'at tarihindeki yerini belirtmek amacıyla son 2 yıldır yaz aylarında sebilden su ikram ettiklerini bildirdi. Dursun, sebillerden içecek ikram edilmesini yad etmek amacıyla Muharrem ayı boyunca salep ikram edileceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Haluk Dursun, turistlere ve katılımcılara salep ikram etti. Ayrıca turistlere, sebil geleneğini anlatan İngilizce kısa notlar dağıtıldı.
Turistler, ''yumuşak ve tatlı'' buldukları salebi çok sevdiklerini belirterek, sebil geleneğini de çok güzel bulduklarını dile getirdiler.
|