Uluslararası Af Örgütü, Myanmar'daki cunta yönetiminin baskıların durdurulacağı yönünde BM temsilcisine verdiği söze rağmen, ülkede kasım ayından bu yana 96 eylemcisinin tutuklandığını kaydetti.
Tutuklananların çoğunun, Myanmar'da geçen eylül ayında cunta karşıtı gösterilerin kanlı biçimde bastırılmasına ilişkin kanıtları dış dünyaya iletmeye çalışanlar olduğu bildiriliyor. Af örgütünün raporunda, Myanmar'da barışçı gösterilerin şiddetli biçimde bastırılmasından 4 ay sonra hükümetin, hukuka aykırı tutuklamaları durdurmaktan ziyade bu uygulamalarına devam ettiği kaydedildi. Raporda, tutuklamaların sürmesinin açıkça, hükümetin başta gelen önceliğinin vatandaşlarını susturmak olduğunu gösterdiği ifade edildi. Myanmar'da cunta hükümetin ağustos'ta yakıt fiyatlarını yükseltmesinin ardından Budist rahiplerin başını çektiği ve on binlerce kişinin destek verdiği demokrasi yanlısı gösterilere askeri cunta 26-27'de eylülde kanlı biçimde müdahale etmişti. Gösterilere müdahale sırasında askeri yönetim 10 kişinin öldüğünü, muhalif gruplar da 200'den fazla kişinin öldüğünü açıklamıştı.
Af Örgütü, Myanmar'da kasım ayından bu yana en az 15 prostestocu ve destekçilerinin çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığını, gözaltına alınanların işkence gördükleri yönünde de bilgi aldıklarını bildirdi.
Cunta yönetimi geçen ay, olayların ardından gözaltına alınan yaklaşık 3 bin kişiden sadece 80 kişinin hala gözaltında olduğunu açıklamıştı. Af Örgütü ise hala en az 700 kişinin gözaltında olduğunu kaydediyor. Myanmar'a Kasım ayında giden BM özel temsilcisi İbrahim Gamberi, uluslararası tepkilerine ve Batının yaptırımlarına neden olan baskıların durdurulacağı sözü aldığını açıklamıştı.
|